$
ספורט עולמי

כך ישפיע הסכם זכויות השידור החדש בספרד על הכדורגל הישראלי

בעקבות הסכם זכויות השידור החדש כל קבוצה בליגה הספרדית תקבל לפחות 22 מיליון יורו, מה שיבטיח את התייצבות הליגה והפסקת ההגירה השלילית של שחקנים ספרדים למקומות כגון קפריסין וישראל

מאיר לזוביק 16:0718.12.15

בליגה האנגלית הבכירה משחקים העונה 39 שחקנים ספרדים. בעשור האחרון עברו בקבוצות הליגה יותר מ-100 שחקנים מספרד. 497 כדורגלנים ספרדים עושים את כספם מחוץ לכדורגל הספרדי העונה וניתן לשער שגם בשוק העברות הקרוב יעברו שחקנים ספרדים לקבוצות אחרות באירופה - או אפילו בעולם. אא"ק לרנקה הקפריסאית, למשל, שיחקה עם 10 שחקנים ספרדים בהרכב באחד ממשחקיה האחרונים. גם בישראל יש לנו כמה ספרדים (מארק ואלינטה, חסוס רואדה, קרלוס גרסיה, אברהם פאס, הוגו לופז ואחרים...). בשנים האחרונות, ספרד אמנם מושכת המון שחקנים זרים (בעיקר מאפריקה ומאמריקה הלטינית), אבל במקביל נהפכה לאחת מהייצואניות הגדולות של שחקנים.

 

 

 

 

אייבר. הצלחה בגלל כישלונות הקבוצות המסורתיות? אייבר. הצלחה בגלל כישלונות הקבוצות המסורתיות? צילום: אי פי איי

 

במקביל קיימת תופעה נוספת בכדורגל הספרדי: מועדונים היסטוריים כגון ראסינג סאנטנדר, ריאל אוביידו, סראגוסה, וויאדוליד ואחרים פשוט קורסים לליגות הנמוכות בספרד (אוביידו כבר בדרך חזרה למעלה, אבל היא מקרה מיוחד), בעוד מועדונים קטנים כמו אייבאר, מיראנדס ואפילו המועדון הזעיר ייאגוסטרה (מעיירה קטנה צפונית לברצלונה, שמונה 8,120 תושבים), שתקציב השכר שלהם קטן יחסית, עולים לליגות הבכירות וקבוצותיהם משחקות "במגרש של הגדולות".

 

מה ההסבר לשתי התופעות הללו?

 

המשבר הכלכלי הכה בספרד בצורה רחבה מאוד. בשיא המשבר אחוז האבטלה הרשמי עמד על 27% מהאוכלוסיה (בפועל הרבה עבדו בשחור, אבל נשים זאת בצד כרגע) ועם כל האהבה לכדורגל, עם מעט הכסף שמגיע מהביטוח הלאומי, אוהדים החליטו לקנות אוכל ולא מנוי למשחקי הקבוצה. בנוסף, עד העונה הנוכחית מכירת זכויות השידור בוצעה באופן ישיר מול כל קבוצה בנפרד, ובאופן טבעי גופי השידור השקיעו את מירב הכסף בקבוצות הגדולות, כך שהפערים בספרד רק התרחבו.

 

כך לדוגמה, ברצלונה היתה יכולה להרשות לעצמה להביא את לואיס סוארס בסכום שמשתווה לרכש של שליש מקבוצות הליגה ביחד. וככה גם כריסטיאנו רונלדו יכול הה להרוויח 17 מיליון יורו נטו בעונה, בעוד סרחיו גרסיה והקטור מורנו, שביחד הרוויחו בערך 10% משכרו השנתי של רונלדו, עזבו את אספניול בקיץ בשביל שהקבוצה לא תקרוס כלכלית.

 

כמו כן, נוצר מצב שבשנים האחרונות איום השביתה של ארגון השחקנים הספרדי כבר הפך לדבר שבשגרה ולהרבה שחקנים ספרדים זה נמאס והם ארזו פקלאות ועזבו למקומות עם יותר כסף. הליגה האנגלית הבכירה ואפילו הליגה האנגלית השנייה. חלק גם הגיעו לישראל.  

 

שחקנים כמו ואלינטה, רואדה, קרלוס גרסיה ועוד היו מוכנים לארוז מזוודות ולעבור לשחק במדינה עם בעיות ביטחוניות, שפה מוזרה, אוכל שונה, בליגה לא אטרקטיבית ולא מוכרת מכיוון שלפחות בה הם מקבלים משכורת גבוהה, ויותר חשוב יציבה יותר מאשר הם קיבלו בבית.

 

אבל אבקש מכם שתיהנו כמה שאתם יכולים מהאיכויות של השחקנים הללו מכיוון שהמגמה הזאת בדרך להיפסק. והנה ההסבר:

 

לפני כמה חודשים עבר חוק בפרלמנט הספרדי, שמחייב את הליגה למכור את זכויות השידור בצורה מרוכזת, והחל מהעונה הקרובה זכויות השידור בספרד יחולקו בצורה שוויונית יותר. הליגה מכרה את זכויות השידור לחברות טלפוניקה ומדיה פרו הספרדיות בסכום של 2.6 מיליארד יורו ל-3 העונות הקרובות. בעצם בכל עונה הליגה תחלק 865 מיליון יורו ל-20 קבוצות הליגה (הכסף הנוסף ילך לליגה השנייה וגם למניהלת ולהתאחדות). החלוקה אמורה להתבצע לפי המתווה הבא:

 

50% מהסכום השנתי יתחלקו בשווה בין כל קבוצות הליגה ללא קשר לגודל או הישגי הקבוצה, כך שכל קבוצה תקבל בערך 22 מיליון יורו לעונה מזכויות שידור. 50% האחרים יתחלקו בהתאם למיקום הקבוצה בליגה, ממוצע הצופים (לפי ממוצע הצופים באיצטדיון), והשתתפות במפעלי השיווק של הליגה (הליגה הספרדית שולחת קבוצות ספרדיות למסעות שיווק ומשחקים ברחבי בעולם בקיץ, השנה אספניול טסה לאקוואדור וויאריאל טסה לאוסטרליה). כמובן שהקבוצות עדיין יכולות לגייס חסויות באופן פרטי, וסביר להניח שההישגים של הגדולות יכניסו להן גם הרבה יותר כספי זכייה ממפעלים אירופאיים והפערים עדיין יישארו גדולים, אבל פחות מאשר בעבר.

 

כמו כן, השבוע החליטה הליגה שבעקבות חלוקת כספי זכויות השידור שכר המינימום בליגה הספרדית יעמוד על 155 אלף יורו (ברוטו) ובליגת המשנה 77 אלף יורו. עליה מ-129 אלף יורו ו-65 אלף יורו (בהתאמה) מהשנה הנוכחית. במדינה בה שכר הדירה לדירת 3 חדרים במרכז ברצלונה עומד על 600 יורו כולל ועד בית ארנונה (אני יודע, אני גר באחת כזאת), משכורת של 155 אלף יורו הרבה יותר ממספיקה לקיום משפחה. כאשר לקבוצות הספרדיות יש גב כלכלי מוצק ומובטח, הרבה פחות שחקנים יעזבו את ספרד, בידיעה שיהיה להם קל יותר למצוא מועדון (אפילו בשכר מינימום) בתוך אחת מקבוצות הליגה.

 

במקביל, הליגה חוקקה חוקים נוספים שנועדו להגן על מעמד השחקן ובריאותו:

 

1. מקסימום 7 שעות עבודה ביום.

 

2. לפחות יום וחצי מנוחה בשבוע ללא אימון, נסיעות ואירועים שקשורים למועדון (ניתן לקבל אישור חריג לפעילות בכל השבוע במקרים מסויימים).

 

3. 30 ימי חופשה בשנה (בנוסף לחגים).

 

4. הבטחת הכנסה לשלושה חודשים במקרה של אי מציאת קבוצה, מקופת הבקרה התקציבית (70% משכר המינימום).

 

5. במידה שקבוצה פושטת רגל, השחקנים בקבוצה אוטומטית משוחררים מהחוזה ומותר להם לחתום בקבוצות אחרות.

 

6. והסעיף הכי חשוב: הקבוצות מחוייבות להעביר 10% לפחות מהכנסות זכויות השידור לטובת טיפוח שחקנים צעירים.

 

 

אספניול. יכולה לתחזק ולשדרג את הסגל אספניול. יכולה לתחזק ולשדרג את הסגל צילום: איי אף פי

 

נחזור רגע לאספניול: בקיץ היא נאלצה למכור את הכוכבים שלה ולהעלות 6 שחקנים מקבוצת הבת עקב צרות כלכליות. לפני כחודשיים חברת ראנדסאטר הסינית רכשה חלק מהבעלות על הקבוצה. לפי דיווחים בתקשורת הספרדית, הסינים החליטו להשקיע בקבוצה רק לאחר שהליגה מכרה את זכויות השידור בצורה מרוכזת וכך ידעו כמה סכום ייכנס לקופת המועדון. אז נכון, להבדיל מהעונה הנוכחית, אספניול כנראה תוכל לשמור על הכשרונות שלה (תודות להכנסות מזכויות השידור), אבל עכשיו היא גם תוכל להשתדרג מקצועית ולהביא שחקנים בדרג גבוה יותר עם תמיכה של הסינים.

 

אני אוהב סינדרלות. ואייבאר היא סיפור יפה. אבל מועדונים כמו יאגוסטרה בקושי יכולים להשתלב אפילו בליגת העל הישראלית (תאמינו לי, הייתי במשחקי הקבוצה), לא כל שכן בליגות הגבוהות בספרד. צריך לשים את הקלפים על השולחן: הקבוצות האלו הגיעו לאן שהן נמצאות היום רק בגלל נפילה כלכלית של מועדונים כמו ראסינג סנטאנדר, ריאל אוביידו, וויאדוליד שיש להן בסיס אוהדים רחב, עם מסורת והיסטוריה. המועדונים האחרונים יכולים וצריכים להיות בליגה העליונה. עכשיו יהיה להם הבסיס הכלכלי הנחוץ להגיע ולהישאר שם.

 

הכותב הוא סקאוט כדורגל שמתגורר בברצלונה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x