$
ספורט ישראלי

מיקרונזיה של כדורגל הנשים

בהתאחדות לכדורגל מקווים שיורו נבחרות הנשים עד גיל 19, שנערך עכשיו בישראל, יעזור להביא יותר ילדות לשחק כדורגל. כי כרגע גם באיי פארו, מדינה עם 50 אלף תושבים, יש יותר כדורגלניות מאשר בישראל

אוריאל דסקל 10:1819.07.15

במאי 2012 החליטה אופ"א שיורו לנשים עד גיל 19 יתקיים בישראל. אבי לוזון, יו"ר ההתאחדות דאז, הכריז: "זכייה באירוח טורניר זה מהווה חלק מהמגמה הקיימת בהתאחדות לכדורגל בישראל זה זמן מה לקידום כדורגל הנשים, שיהווה בסיס לפיתוח השחקניות הישראליות".

 

 

 

 

נבחרת הנשים של ישראל עד גיל 19 נגד שבדיה. בשבדיה, שניצחה את ישראל 0:3 במשחק הראשון ביורו, יש 53,180 כדורגלניות ו־50,441 ילדות שמשחקות כדורגל. אלו הפערים ועד שלא יסגרו אותם, שום אקדמיה לא תסייע. נבחרת הנשים של ישראל עד גיל 19 נגד שבדיה. בשבדיה, שניצחה את ישראל 0:3 במשחק הראשון ביורו, יש 53,180 כדורגלניות ו־50,441 ילדות שמשחקות כדורגל. אלו הפערים ועד שלא יסגרו אותם, שום אקדמיה לא תסייע. צילום: אורן אהרוני

 

בערך 2,000 איש בישראל מתעסקים בכדורגל נשים — כמאמנים, מנהלי קבוצות או שחקניות. הם שמעו את דברי לוזון וגיחכו. ההתאחדות לכדורגל הקימה ליגת כדורגל לנשים בשביל להמשיך לקבל כסף מפיפ"א, שמחייבת ש־20% לפחות מתקציב הכדורגל של ההתאחדות ילכו לכדורגל נשים, אך במשך שנים כדורגל הנשים בישראל הוזנח. אם לגברים אין תשתיות כדורגל ראויות ביחס לאירופה, אז לנשים אין תשתיות כדורגל ראויות ביחס למיקרונזיה. אז מה עושים כדי לא להיות מובכים בטורניר הגמר שמארחים? בהתאחדות החליטו לייצר "ראש חץ" של נבחרת עד גיל 19. הבעיה הגדולה היתה למצוא את השחקניות. מעט מדי ילדות משחקות כדורגל — בשכונה או בקבוצות מסודרות. בשביל לייצר חוד צריך בסיס, אבל בהתאחדות לכדורגל "עקפו את העניין" עם בניית האקדמיה. הבנות הטובות ביותר הצטרפו לאקדמיה ובמשך שנתיים חיו ונשמו כדורגל 24 שעות ביממה.

 

9 אימונים בשבוע

 

ההחלטה היתה להקים אקדמיה לכדורגלניות ישראליות בנות 14–18. הן הבסיס לנבחרת הנערות (עד גיל 17) ולנבחרת הנשים עד גיל 19. באקדמיה מאתרים את השחקניות דרך "אתנה ג'וניור", שמאגדת את הכדורגלניות הצעירות הטובות שמשחקות יחד פעם בשבוע. בגיל 14 כולן עוברות מבדקים לאקדמיה והטובות נכנסות למשטר אימונים. כרגע עובדים על גיוס המחזור השלישי של האקדמיה.

 

אחת הבעיות המרכזיות היתה להביא אנשי מקצוע למהלך. גיא עזורי, מאמן בלי ניסיון באימון כדורגל נשים, קיבל את תפקיד המאמן. ז'אן טלסניקוב הצטרף כעוזר. ומרק ורטהיים, מומחה הקואורדינציה, הצטרף גם. הבנות קיבלו תשע יחידות אימון בשבוע והחלו לתפקד כקבוצה של ממש בליגת הנערים. לאחר מכן עברו לליגת־העל בכדורגל נשים. השיפור בתוצאות היה דרמטי. מקבוצה שחוטפת תבוסות מאזרבייג'ן ומולדובה, הנבחרת התחילה לרשום גם תוצאות מכובדות. אבל עדיין, כפי שאומר גורם בהתאחדות, "התקדמנו מיליון צעדים, אבל עדיין נשארנו מיליון צעדים מאחורי הנבחרות הבינוניות באירופה".

 

 

הנבחרת אמש נגד צרפת. נגמר 4-0. שרון זאבי, מנהלת פרויקט כדורגל הנשים בהתאחדות: "השטח איננו ערוך לספק לשחקניות מעטפת מקצועית ראויה" הנבחרת אמש נגד צרפת. נגמר 4-0. שרון זאבי, מנהלת פרויקט כדורגל הנשים בהתאחדות: "השטח איננו ערוך לספק לשחקניות מעטפת מקצועית ראויה" צילום: ראובן שוורץ

 

התקדמות קלה

 

"הנבחרות פועלות על פי טורנירים לאורך העונה והאקדמיה מכינה ומכשירה את השחקניות לטורנירים אלו", אומרת הכדורסלנית לשעבר שרון זאבי, שמנהלת את הפרויקט בהתאחדות. "אגף הנבחרות פועל בשיתוף פעולה עם אגף הנשים וביחד מפעילים מערכת של אקדמיה ונבחרות. שיתוף פעולה זה כולל צוות זהה הן באקדמיה והן בנבחרת ושיטת עבודה זהה, וההצלחה היא שאין כמעט שחקניות מחוץ לאקדמיה שבנבחרת, כלומר מי שבאקדמיה רוב הסיכויים שהיא גם בנבחרת".

 

תקציב האקדמיה עומד על 1.5 מיליון שקל לשנה. רוב הכסף (50%) — מתוקצב דרך ההתאחדות (כולל שכר מאמנים, עלות שחקניות, מלגות ועוד). אתנה מממנת את פרויקט אתנה ג'וניור וחלק מסוים משכר המאמנים. אופ"א תומכת בפרויקט תקציבית כחלק מתוכנית women football development program — תקציב מיועד לכל התאחדות לפעילות של פיתוח כדורגל נשים לגילי 18 ומטה בלבד. משרד הספורט משתתף בשליש מעלות השחקניות באקדמיה למצוינות במכון וינגייט. כרגע, מחפשים מי שיממן את המשך הפרויקט. "אנחנו מקווים שאחרי היורו אנשים ייחשפו לפרויקט המדהים הזה", אומרת זאבי.

 

האם המודל הזה הוא לא בעצם תחליף "קל" לבניית תשתית אמיתית לכדורגל נשים בישראל. יש כ־500 נשים שמשחקות את המשחק בישראל. אילו צעדים עושים כדי לבנות מאגר גדול יותר?

 

"השטח איננו ערוך לספק לשחקניות מעטפת מקצועית ראויה", אומרת זאבי. "היום שחקנית בגילאים הללו מתאמנת פעם עד פעמיים בשבוע בלבד. אם רוצים לקדם את כדורגל הנשים, צריך לעלות את מספר יחידות האימון ואת רמת האימון וליצור הרגלים חדשים אצל השחקניות שיבינו ויידעו מה נדרש כדי להיות שחקנית כדורגל מקצוענית. בלי האקדמיה לא ניתן לצמצם פערים מאירופה".

 

לפי זאבי, במקביל לאקדמיה "ההתאחדות בשיתוף עם אתנה פועלת בכמה מישורים — כמות השחקניות עלתה ביותר מ־50% בשלוש שנים, וההתאחדות מפעילה שש ליגות. ב־2009 היו רק שתיים. פתחנו גם ליגת טרומיות — לגילי 10 ומטה, פיצלנו שנתונים והגדלנו את מספר הקבוצות בפריסה הגיאוגרפית. במקביל אנו פועלים רבות לשיווק הענף ושינוי התדמית ומנסים ליצור תדמית חיובית לכדורגל הנשים. כדורגל הנשים עובר מהפך, וזהו תהליך ארוך שההתאחדות ואתנה מנסות למנף".

 

 

. .

 

נבחרת ארצות הברית

 

מלבד האקדמיה, ההתאחדות לכדורגל משקיעה בין 5 ל־6 מיליון שקל בכדורגל נשים. האם זה מספיק? כנראה שלא. כמו כן, מועדוני כדורגל מתקשים לפתוח קבוצות נשים. מנכ"ל קבוצת ליגת־על מספר: "רצינו לפתוח קבוצת נשים, אבל הכסף שהבטיחו לנו לכך לא משמעותי. בנוסף, מי שמנהל קבוצת כדורגל נשים בעיר ישר דרש מאיתנו פיצויים על השחקניות שרצינו ואמר שהוא יפריע לנו בעירייה — וידרוש השוואת מימון זמני אימון במגרשים. זה היה פוגע בנו אז החלטנו לעזוב".

 

לפי זאבי, "החל מהעונה הבא יושם דגש על תמיכה מקצועית ושיתופי פעולה עם המועדונים". "האקדמיה אינה דבר גרוע", אומר מנהל בליגת הכדורגל לנשים, "אבל מה שחייבים לעשות כאן זה להשקיע יותר בליגת הנשים. חייבים לגרום ליותר ילדות לשחק כדורגל. ואני מקווה שהיורו יסייע".

 

לא כולם אופטימיים. "מטרת האקדמיה היתה לייצר 20–25 שחקניות איכותיות לכדורגל הישראלי", אומר איש מוכר בכדורגל הנשים בישראל, "אבל הבעיה היא שאף אחד לא חושב שהשחקניות באקדמיה יגיעו רחוק. יותר מזה, גיא עזורי, מתוך חשש מתבוסות, הביא שמונה שחקניות אמריקאיות לנבחרת, על חשבון ישראליות, והאמריקאיות לא הולכות להישאר כאן".

 

בנבחרת עצמה מאשרים כי שמונה האמריקאיות כנראה לא ימשיכו בישראל. רובן בנבחרת כדי לקבל מלגה לאוניברסיטה בארה"ב. העניין הוא שרובן חייבות לשחק בגלל הבטחות להוריהן, ששלחו אותן לאקדמיה. שש מהן פתחו בהרכב במשחק הראשון מול שבדיה. "מה עשינו אם 80% מהשחקניות הן אמריקאיות?", תוהה מנהל בכדורגל הישראלי.

 

"התקציבים מהטוטו נמוכים, וכולם תלויים בעיריות. אם רשות מקומית רוצה כדורגל נשים אז היא תשקיע 800 אלף שקל והקבוצה תרוץ בליגת־העל", אומר מנהל בליגת־העל לנשים. "אם לא, אז היא תשקיע פחות והקבוצה לא תיראה טוב. אבל אין הזרמה כספית כדי להקים תשתית נרחבת. יש מעט שחקניות מקצועניות ואי אפשר לבקש מבנות לבוא ל־4 אימונים בשבוע במשכורת של 2,000 שקל בחודש".

 

האם "השפיץ" של האקדמיה יכול להביא ליותר השקעות בכדורגל נשים? לפי אופ"א, יש 515 כדורגלניות בוגרות רשומות בהתאחדות לכדורגל. בנוסף יש 803 ילדות שמשחקות כדורגל. לשם השוואה, באיסלנד, פחות מ־330 אלף תושבים, יש 1,000 כדורגלניות רשומות ו־5,500 ילדות משחקות. באיי פארו — כ־50 אלף תושבים — יש 808 ילדות משחקות. בשבדיה, שניצחה את ישראל 0:3 במשחק הראשון ביורו, יש 53,180 כדורגלניות ו־50,441 ילדות שמשחקות כדורגל. אלו הפערים ועד שלא יסגרו אותם, שום אקדמיה לא תסייע.

 

גורם בכדורגל הנשים: "יש מעט מאוד שחקניות מקצועניות בישראל ואי אפשר לבקש מבנות להגיע לארבעה אימונים בשבוע במשכורת של 2,000 שקל בחודש"

 

שרון זאבי, מנהלת פרויקט כדורגל הנשים בהתאחדות: "השטח איננו ערוך לספק לשחקניות מעטפת מקצועית ראויה"

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x