$
ספורט ישראלי

דו"ח: הפחתת נקודות מצמצמת קריאות גזעניות

דו"ח ההגינות של "בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרשים" מעלה, כי ענישת קבוצות הליגה בעקבות אירועי האלימות והגזענות שהיו השנה במגרשים יעילה ומפחיתה אלימות

שירות כלכליסט 13:1210.06.15

דו"ח ההגינות של תכנית "בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרשים", מיסודה של הקרן החדשה לישראל לסיכום עונת 2014-15 המתפרסם היום, חושף כי ענישת קבוצות הליגה בעקבות אירועי האלימות והגזענות שהיו השנה במגרשים יעילה, ומסייעת להפחית באופן משמעותית את כמות האירועים האלימים והגזעניים במגרשים.  

 

 

 

בתחילת מאי בית הדין של ההתאחדות החליט להפחית שתי נקודות ממאזנה של בית"ר בשל התנהגות גזענית של האוהדים (העונש הומתק בסופו של דבר להפחתת נקודה אחת.) בעקבות זאת, בארבעת המחזורים האחרונים לא נרשמו קריאות גזעניות ביציעי בית"ר ירושלים בתחילת מאי בית הדין של ההתאחדות החליט להפחית שתי נקודות ממאזנה של בית"ר בשל התנהגות גזענית של האוהדים (העונש הומתק בסופו של דבר להפחתת נקודה אחת.) בעקבות זאת, בארבעת המחזורים האחרונים לא נרשמו קריאות גזעניות ביציעי בית"ר ירושלים צילום: חיים צח

 

כך, מאז החלטת בית הדין להוריד למכבי והפועל תל אביב נקודות במשחק הדרבי התל אביבי, לא נרשמו כלל אירועים אלימים פיזיים משמעותיים במשחקי הקבוצות. במכבי תל אביב, גורם משפיע נוסף שהוריד את תופעת הקללות הגזעניות במכבי באופן ספציפי, היה הרחקת שלושה אוהדים שהעירו הערות גזעניות נגד שחקן הקבוצה מהראן ראדי במשחקי פתיחת העונה. בעקבות ההרחקה תופעת הקללות הגזעניות כלפי ראדי צומצמה כמעט לאפס. זאת למעט קריאות גזעניות שהושמעו כלפי השחקן במשחק האליפות בסוף העונה.

 

בית"ר ירושלים אוהדי בית"ר ירושלים עמדו במוקד של תשעה אירועים שליליים בולטים (לפי דיווחי המשקיפים) וארבע פעמים עמדה הקבוצה לדין בהתאחדות בשל קריאות גזעניות. בתחילת מאי בית הדין של ההתאחדות החליט להפחית שתי נקודות ממאזנה של בית"ר בשל התנהגות גזענית של האוהדים (העונש הומתק בסופו של דבר להפחתת נקודה אחת.) בעקבות זאת, בארבעת המחזורים האחרונים לא נרשמו קריאות גזעניות ביציעי בית"ר ירושלים.

 

סה"כ הדו"ח, המתבסס על דיווחי משקיפי התכנית לאורך העונה, מראה כי מתוך 36 מחזורים העונה, ב- 22 מהם נרשמו אירועים גזעניים ו/או אלימים במגרשים. עוד מראה הדו"ח כי לאורך העונה נרשמו 22 אירועים של קריאות גזעניות. מתוכם, רק בשישה מהמקרים קבוצות הועמדו לדין על קריאות גזעניות בבתי הדין של ההתאחדות.

 

ראוי לציין שזו גם העונה עם המספר הרב ביותר של צופים במגרשי הכדורגל. למרות זאת, רובם המכריע של המשחקים הסתיימו ללא אירועים אלימים או גזעניים. הדו"ח נערך על ידי שקלול עבודת משקיפי התכנית לאורך העונה. המשקיפים היו במגרשי הכדורגל לאורך העונה כולה, מדי מחזור, פיקחו ודיווחו על כל פעילות אלימה או גזענית בה הבחינו וכן על פעילויות חיוביות למיגור והשתקה של גזענות ואלימות.

 

 

סלים טועמה. 92 דיונים סלים טועמה. 92 דיונים צילום: יובל חן

 

 שיח שלילי ברשתות החברתיות

 

מחקר של קבוצת 'באזילה' המתמחה בבדיקת מגמות ברשת האינטרנט, הנעשה בשיתוף תכנית הכדורגל, הראה כי הקבוצות סביבן נערך השיח השלילי ביותר הן  בית"ר ירושלים (82 הערות גזעניות), מכבי תל אביב (30 הערות גזעניות, 17 הערות הומופוביות) ומכבי חיפה (19 הערות גזעניות, 28 הומופוביות).  השחקנים שזוכים למספר הרב ביותר של דיונים בעלי אופי גזעני בפייסבוק הם שחקנה של בני לוד, סלים טועמה (92 דיונים, למרות שאינו משחק בליגת העל ומזוהה בעיקר עם קבוצתו לשעבר הפועל ת"א); טאלב טוואטחה (68 דיונים); ושחקנה של עירוני קריית שמונה, אחמד עאבד, עם 49 דיונים גזעניים.

 

האירועים כלפיהם נרשם ההד השלילי הרב ביותר בעמודי הפייסבוק הרשמיים של קבוצות ליגת העל והליגה הלאומית הם הדרבי התל אביבי- שזכה להד השלילי הרב ביותר. אחריו: ההתמודדות בין בני סכנין לבית"ר ירושלים באצטדיון דוחא; טקס ההוקרה שערכה בני סכנין לעזמי בשארה וגילויי גזענות כנגד שחקנה של מכבי חיפה ונבחרת ישראל, טאלב טוואטחה.  

 

 

הפועל קטמון. מוזכרת לטובה הפועל קטמון. מוזכרת לטובה צילום: שלומי גבאי דאבל פס

 

שיח חיובי ברשתות

 

עם זאת, ניתן לציין לטובה את המספר הרב של פעילויות חיוביות, מצד כל קבוצות ליגת העל. על פי נתוני באזילה, הקבוצות שצוינה לטובה העונה בכל הנוגע לפעילות חברתית ושיח חיובי הן (לפי הסדר): הפועל חיפה שהינו העמוד המצטיין, מכבי פתח תקווה ועירוני קריית שמונה. העמוד בו התרחש השינוי הבולט ביותר לטובה- ע"י טיפול הולם בשיח אלים וגזעני- הוא של הפועל ת"א.

 

אירוע נוסף שהדו"ח מציין הוא של משחק הפועל קטמון ירושלים השייכים לליגה א'. לקראת המשחק המועדון החליף את דגלי הקרן המסורתיים בדגלים המסמלים תמיכה בקהילה הגאה. לפי המחקר, 63% מאוהדי הקבוצה בפייסבוק תמכו במהלך בעוד 37% התנגדו לו. בשל חשיבות הנושא והיותו פורץ דרך, תכנית 'בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרשים' נרתמה לקידומו וקיימה יחד עם הפועל קטמון ירושלים אירוע מיוחד בהשתתפות כדורגלנים חובבים גאים. האירוע נערך לקראת ציון היום הבינלאומי נגד הומופוביה בחודש מאי השנה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x