$
ספורט ופוליטיקה

האם הסינים מחפשים להשקיע בכדורגל הישראלי?

נשיא סין שי ג'ינפינג דורש שכל פעוט ישחק כדורגל, אנשי עסקים רוכשים מועדונים קטנים באירופה כדי לרצות את ראשי המפלגה הקומוניסטית, והקבוצות הסיניות נכנסו בכל הכוח לשוק העברות השחקנים העולמי. הסינים סוף סוף רציניים בקשר לכדורגל

אוריאל דסקל 10:0922.03.15

"סין הפכה לאל דוראדו החדשה של הכדורגל", סיפר מרקוס מוטה, שהתייחס לעיר הזהב האגדית. הוא התראיין יום לאחר ששב מביקור באסיה, שם עבד על עסקת העברתו של דריו קונקה הארגנטינאי מקבוצת פלומיננסה מריו דה ז'נרו לשנגחאי SIPG, קבוצה בבעלות שנגחאי אינטרנשיונל פורט גרופ. "משיחות שקיימת שם עם נשיאי מועדונים, בעלים של קבוצות, נשיאי חברות ומושלים, לא נראה שהם מתכוונים להפסיק", אומר מוטה. מוטה מציין כי המשכורות בסין הן לרוב "גבוהות בהרבה" מהסכומים שהשחקנים יכולים להרוויח באירופה, וכמה מהשחקנים המרוויחים ביותר בעולם משחקים בסופרליג הסינית. לעומת זאת, בברזיל, לעתים השחקנים נאלצים לפנות לבית המשפט כדי לקבל את השכר המגיע להם.

 

זו רק תחילת הסיפור.

 

 

 

 

וואו איהאן, שחקנית נבחרת סין בכדורגל. לנשיא סין יש "שלוש משאלות": להעפיל למונדיאל, לארח מונדיאל, ובסופו של דבר גם להניף את הגביע הנחשק וואו איהאן, שחקנית נבחרת סין בכדורגל. לנשיא סין יש "שלוש משאלות": להעפיל למונדיאל, לארח מונדיאל, ובסופו של דבר גם להניף את הגביע הנחשק צילום: איי אף פי

 

שלוש משאלות

 

נשיא סין שי ג'ינפינג הוא אוהד כדורגל ידוע, שהפך את רצונו לראות את סין כמדינת כדורגל לפרויקט לאומי. וכשהסינים הופכים משהו לפרויקט לאומי, דברים קורים.

בחודש שעבר החליטו שי וממשלתו כי חוג כדורגל לגיל הרך יהיה חובה בכל גני המדינה. כמו כן הוא הודיע כי יש לו "שלוש משאלות": להעפיל למונדיאל, לארח מונדיאל, ובסופו של דבר גם להניף את הגביע הנחשק. עלות חוגי הכדורגל לפעוטות נאמדת במיליארדי דולרים.

 

יושקעו גם מיליארדים כדי להקים מגרשי כדורגל ולהפוך את המשחק למשוחק ביותר על ידי חובבנים. "מועדונים גדולים יתערבו במערכת החינוך", אמר שי. "הם יטפחו את דור העתיד, וייכנס הרבה מאוד כסף לחוגי הכדורגל ולאקדמיות הכדורגל של הסינים".

 

שי זיהה כי סין היא מדינת כדורגל ביחס לגודל שלה, וש"צריך להתגבר על המערכת הדפוקה" של הכדורגל במדינה. הכדורגל תמיד היה פופולרי בסין, אך בגלל שחיתות, מכירת משחקים, אלימות במגרשים וחסור הרצון של הורים סינים שהילדים שלהם ייכנסו למשחק, הפכה סין למדינת כדורגל עלובה גם ביחס לאסיה.

 

שי גם גייס את המיליארדרים הסינים לפרויקט הלאומי שלו. ולכאן נכנסת מה שעשויה להיות נקודת השקה ישראלית לכדורגל הסיני.

 

 

אוהד כדורגל סיני צעיר. "הכדורגל הוא ספורט פופולארי אבל לא משחקים אותו" אוהד כדורגל סיני צעיר. "הכדורגל הוא ספורט פופולארי אבל לא משחקים אותו" צילום: רויטרס

 

מטרה פוליטית

שיאנג יאן (Qiang Yan), כתב עסקי ספורט סיני, אומר ש"היחסים הדיפלומטיים המתחזקים בין סין לישראל עדיין לא הפכו את ישראל למדינה 'בטוחה' עבור סין. אולם מכיוון שמדובר בסכומים קטנים בסך הכל, אפשר לראות איך מחזקים את הקשר דרך השקעות בכדורגל".

. .

 

משקיע סיני בכדורגל הישראלי? זה לא כזה מופרך. וואנג ג'יאנלין (Wang Jianlin), האיש העשיר בסין, רכש 20% מאתלטיקו מדריד ב־45 מיליון יורו. הוא, על פי שיאנג יאן, מתכוון להשתמש בהשקעה הזאת כדי להסתייע באלופת ספרד לקדם את הכדורגל בסין. זו היתה רכישה סינית עם פרופיל גבוה ביותר. ואולם, מחוץ לאור הזרקורים, חברות סינית עושות מהלכים לרכישת קבוצות נוספות.

 

חברת קידום אירועי ספורט בשם United Vansen מבייג'ינג בדרך לרכישת דן האג, הקבוצה ההולנדית הקטנה. חברת הטכנולוגיה Delus בדרך לרכישת סושו, הקבוצה הקטנה של פיז'ו, יצרנית הרכב הצרפתית. מדוע מתרחשות הרכישות הללו? "ההשקעות הבינלאומיות הללו קשורות לחוק לא כתוב בחברה הסינית", אומר יאן. "כשאתה עשיר מאוד, אתה כבר לא רק איש עסקים, אתה גם פוליטיקאי. וכדורגל הוא עכשיו מטרה פוליטית".

 

כמה הממשלה אחראית לרכישות הללו, והאם נראה עוד רכישות של קבוצות אירופיות על ידי סינים?

 

"ברור שהממשלה יודעת על ההשקעות הללו. לכל האנשים העשירים בסין יש קשרים חזקים מאוד עם הממשלה, וחלקם עושים את ההשקעות שלהם כטובות למנהיגים", אומר יאן. "אני לא בטוח שהמנהיגים אמרו 'לכו לרכוש את סושו', אבל כן נאמר לרכוש קבוצות. וזה כסף קטן ביחס להשקעות אחרות".

 

בהקשר לכך שתאגידים סיניים מגלים עניין ב־NBA ואולי אף ברכישת ברוקלין נטס, האם זו דרך להגדיל את הפופולריות של הכדורגל בסין?

 

סינים למען סינים

"כדורגל יותר פופולרי מכדורסל בסין", אומר יאן. "אבל הפוליטיקאים רוצים שיותר אנשים ישחקו כדורגל, כי כרגע כדורסל זה הספורט הנפוץ ביותר בקרב ספורטאים חובבנים. בוא נגיד שמיסטר שי אוהב כדורגל, ולכן כולם יודעים שרכישת קבוצת כדורגל תשפיע עליו יותר מאשר רכישת קבוצת כדורסל".

 

ואיך מתחבר הרצון של קידום הכדורגל בסין לרכישת קבוצות בצרפת, ספרד והולנד?

 

"מדובר בהשקעה נמוכה יחסית של קבוצות עם אקדמיות כדורגל טובות וידע רב בנושא. זה לבטח יסייע לאמן את הנוער הסיני, וגם להביא את השחקנים הסינים המוכשרים ביותר להמשך הכשרה באירופה באקדמיות הטובות. האם הולכים להשקיע המון במועדונים הללו כדי שיהיו יותר תחרותיים בליגות שלהם? אני לא בטוח. ההשקעה כאן היא סינית למען סינים".

 

כלומר, הסינים לא משקיעים בכדורגל האירופי מאותן סיבות שקטאר או איחוד האמירויות עושות זאת — כדי לשפר את התדמית של המדינה. הם עושים זאת כדי לשפר את הכדורגל במדינה ולכן ההשקעות הן בפרופיל נמוך. כרגע.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x