$
ספורט ופוליטיקה

השחיתות בברזיל הזניקה את עלויות המונדיאל

עלות ההקמה והשיפוץ של 12 אצטדיונים עומדת על 3.6 מיליארד דולר - גבוה ב-1.2 מיליארד דולר מההערכות הראשוניות שפורסמו ב-2010

שירות כלכליסט 23:5125.05.14

שחיתות היא אחד הגורמים לכך שהאצטדיונים שבנתה ברזיל עבור המונדיאל לא עמדו בתקציב והפכו לכמה ממגרשי הכדורגל היקרים ביותר בעולם, כך לטענת בכיר בממשלה.

 

 

 

מחאות בברזיל נגד המונדיאל. מחאות בברזיל נגד המונדיאל. צילום: איי אף פי

 

הערכות העלות האחרונות של 12 האצטדיונים שנבנו ושופצו עבור הטורניר עומדות על יותר מ-8 מיליארד ריאל (3.6 מיליארד דולר), גבוה ב-2.7 מיליארד ריאל מההערכה המפורטת הראשונה שפורסמה ב-2010, ובכמעט פי 4 מההערכה שפרסמה התאחדות הכדורגל של ברזיל בהצעת האירוח מ-2007.

 

כמעט כל אחד מהאצטדיונים התגלה כיקר יותר מכפי שהעריכו בתחילה. האצטדיון מאנה גארינצ'ה בברזיליה שמומן מכספי הציבור הוא היקר ביותר, ועלה 900 מיליון דולר, גבוה כמעט פי 3 לעומת ההערכה המקורית.  המגרש הוא כעת אצטדיון הכדורגל השני היקר ביותר בעולם אחרי אצטדיון וומבלי באנגליה, שעלה 1.2 מיליארד דולר.

 

"בוודאי שיש שחיתות", טוען סרג'יו נוגאירה סיברה, האחראי על השקיפות ומניעת השחיתות במשרד המבקר הכללי בברזיל. "אם המחיר גבוה מדי, אז כנראה שמשהו לא בסדר".

 

משרד המבקר, בית הדין הארצי לחשבונות (TCU) וקבוצה של תובעים כלליים, חקרו כולם פרויקטים הקשורים למונדיאל, שהעלות הכוללת שלו עומדת על 11 מיליארד דולר. לפי TCU, החקירות הללו חסכו עד כה 700 מיליון ריאל. ב-TCU חקרו חוזים ומצאו מספר דוגמאות להונאת מחירים וגביית יתר.

 

סיברה מסר כי המשרד שלו בחן חוזים בשווי כולל של 2 מיליארד ריאל לעבודות באצטדיוני המונדיאל במנאוס, בקויבה ובריו דה ז'נרו, שם יתקיים משחק הגמר ב-13 ביולי. הבדיקה, לדבריו אפשרה לחסוך 200 מיליון ריאל. אולם הוא מוסיף כי לא ניתן היה לייחס את כל הדוגמאות של גביית יתר לשחיתות. בנובמבר האחרון העריכו במגזין פורבס שהעלות הכוללת של שחיתות בברזיל ב-2013 צפויה לעמוד על 53 מיליארד דולר.

 

הבנייה של כמעט כל האצטדיונים המיועדים לאירוח משחקים במונדיאל סבלה מעיכובים והפרויקטים עלו יותר מהמתוכנן. חלק מהאצטדיונים, בהם הארנה בסאו פאולו שבה יתקיים משחק הפתיחה בין ברזיל וקרואטיה ב-12 ביוני, עדיין מצויים בשלבי בנייה. חוזים שדורשים קיום מכרז הוענקו בסופו של דבר בלי שיוגשו עבורם הצעות, זאת במסגרת רגולציות חירום שננקטו, כך אומר וינישיוס פנטו, תובע כללי בריו דה ז'נרו שחקר את העבודות שנעשו באצטדיון מרקנה בריו.

 

פנטו גילה כי בתקציב המקורי, העלות של התקנת תחנות החתלה מפלסטיק באצטדיון עמדה על 10,800 ריאל (4,876 דולר) לכל מתקן. הורדה של 92% בעלות בשילוב עם הנחה נוספת עבור האריחים בשירותים, הפחיתו את התקציב ב-7 מיליון ריאל. כמו כן, הזמנה של 495 שערים לשימוש באצטדיון הופחתה ב-5 מיליון ריאל נוספים שהעלו את החיסכון ל-12 מיליון ריאל.

 

בשבוע שעבר, נשיא TCU אוגוסטו נרדס, העביר ביקורת על הארגון הכושל של המונדיאל. לטענתו, התשתית הלא גמורה "תבייש" את המדינה לאחר תחילת הטורניר. הוא הוסיף והשווה בין מרכז-מערב העיר קויבה לאזור מלחמה. כמו כן, לפחות שמונה עובדים נהרגו במהלך הבנייה של המתקנים שישמשו את הטורניר שיימשך חודש.

 

העלות של אירוח המונדיאל עוררה זעם ציבורי, שבא לידי ביטוי גם במחאות הנרחבות ביותר במדינה, שפרצו בשנה שעברה במהלך טורניר גביע הקונפדרציות, שנחשב לטורניר החימום לקראת המונדיאל. סקר שערכה חברת Datafolha בפברואר מצא שהתמיכה במונדיאל נפלה לשפל של 52%.

 

כדורגל נחשב לתשוקה הלאומית של ברזיל. מספר שיא של אוהדים מקומיים נרשם למכירת הכרטיסים, בעוד הנבחרת מקווה לשבור שוב את השיא ולזכות באליפות השישית במספר שלה. "כאן בברזיל תינוקות נולדים כשהם כבר אוהבים כדורגל, זה זורם בדם שלנו", אומר סרחיו רודריגז (43), מאבטח מסאו פאולו. "זוהי מדינת הכדורגל אבל היא גם מדינת השחיתות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x