$
ספורט עולמי

"רובין הוד" הספרדי גונב - אבל לא מהעשירים

אין ספק שאתלטיקו מדריד היא אנדרדוג, אבל מכאן ועד "רובין הוד" הדרך עוד רחוקה. סקירה של תשלומי המס של הקבוצה הספרדית מגלה היסטוריה עשירה בהעלמות, הונאה והלבנת הון

אוריאל דסקל 11:3222.04.14

את אתלטיקו מדריד מתארים כמעין "רובין הוד". בעיתונות אוהבים את המוטיב הזה. הקבוצה שבניגוד לציפיות נלחמת בשתי קבוצות ענק שהשתלטו לחלוטין על הליגה הספרדית. גם אנשי הקבוצה אימצו את תדמית הגנבים מעשירים. "אנשים רואים בנו מעין רובין הוד שמתמודד עם שני הענקים העשירים", אמר טיאגו, קשר אתלטיקו.

במובנים רבים, דייגו סימונה, בזכות יכולות אימון משובחות, הפך את אתלטיקו לסוג של רובין הוד. עם תקציב שחקנים של 72 מיליון יורו בלבד הוא נראה בדרך לשדוד את תואר הליגה הספרדית מברצלונה (200 מיליון יורו) וריאל מדריד (246 מיליון יורו) בטבלה. הערב ייפגשו סימונה ואנשיו העליזים עם אחת מהקבוצות העשירות באירופה – צ'לסי (תקציב שכר של 201 מיליון יורו). "האוהדים הנייטרלים" ירצו לראות את הקבוצה מהבירה הספרדית בגמר ולא את זו של ז'וזה מוריניו ורומן אברמוביץ'. זה מובן. אגב, אם אתלטיקו תעפיל לגמר, היא תתמודד נגד באיירן מינכן (203 מיליון יורו) או ריאל מדריד.

 

אין ספק שאתלטיקו מדריד היא האנדרדוג בחצי גמר ליגת האלופות. עם הכנסות של 120 מיליון יורו היא אחת מ-20 הקבוצות העשירות בעולם, אבל היא נמצאת הרחק מאחור כל הקבוצות האחרות שבחצי הגמר. הכנסות ריאל מדריד גדולות משל אתלטיקו פי 4.3 - 519 מיליון יורו. באיירן מכניסה 431 מיליון יורו וצ'לסי 303 מיליון יורו. כדי לחדד את הפערים הכלכליים ניתן לציין שהכנסות אתלטיקו מדריד גדולות רק פי שניים מרווחי ריאל מדריד. צ'לסי, אגב, הפסידה בעונה שעברה סכום של 59.2 מיליון יורו - שווי ערך ל-50% מההכנסות של אתלטיקו. ההפסדים של צ'לסי כוסו על ידי רומן אברמוביץ'. 

 

אז כן, אין ספק שאתלטיקו מדריד היא אכן אנדרדוג. אבל מכאן ועד "רובין הוד", כלומר זה שגונב מעשירים ונותן לעניים - הדרך עוד מאוד רחוקה.  

 

 

 

אזרחי האיחוד האירופי ממנים את אתלטיקו?

 

ב-2011 הוחלט על ידי בית המשפט בספרד שאתלטיקו מדריד חייבת לשלם כ-171 מיליון יורו לרשות המסים הספרדית וזאת לאחר שבמשך שנים רבות העלימה מס באופן שיטתי – ממדינה שנתמכת ביותר מ-40 מיליארד יורו על ידי האיחוד האירופי. על פי בית המשפט הספרדי והעדויות, אתלטיקו העלימה הרבה יותר מ-171 מיליון יורו ומדובר ב"קנס" בלבד ולא בהחזר מלא של העלמות המיסים.

 

חשוב לציין שב-1992 כל הקבוצות הספרדיות - מלבד אוסאסונה, ריאל מדריד, אתלטיק בילבאו וברצלונה - הפכו לקבוצות ספורט בע"מ (SAD). מאז ועד 2011 אתלטיקו מדריד לא שילמה מסים. אז אירופה בעד אתלטיקו אבל אסור לשכוח שמשלמי המסים האירופים, במובן מסוים, מימנו את הקבוצה השנייה של מדריד במשך שנים.

 

בתחילת העונה הנוכחית חובותיה של אתלטיקו מדריד למשלמי המסים האירופים עמדו על 167 מיליון יורו. במשך העונה צומצם החוב ל-125 מיליון יורו והקבוצה אמורה להעביר עוד 30 מיליון יורו בסוף העונה. עד 2018 החוב אמור להיות מוחזר במלואו. ב-2018 היא גם אמורה לעבור לאצטדיון חדש, שייבנה מכספי משלמי המסים הספרדים. 

 

ההיסטוריה של אתלטיקו מדריד עמוסה בהעלמות מסים וגם בחשד סביר להלבנת הון מצידו של הפושע המורשע והבעלים לשעבר של הקבוצה, חזוס חיל, שבנו הוא נשיא המועדון כיום. אתלטיקו הואשמה על ידי בית המשפט הספרדי בהעלמת מיסים וגם בשחיתות והונאה - כולל החתמת חמישה שחקנים אפריקאים אלמוניים ב-15 מיליון יורו והעברת הכסף לגורמים מפוקפקים כאלו ואחרים.

 

דייגו קוסטה. יימכר ב-60 מיליון יורו אבל למי יילך הכסף? דייגו קוסטה. יימכר ב-60 מיליון יורו אבל למי יילך הכסף? צילום: איי אף פי

 

על חשבון הסולידריות

 

בנוסף, בדומה לריאל מדריד וברצלונה, גם אתלטיקו מדריד ניצלה את חוסר השיוויון המובנה בלה ליגה כדי להשיג יתרון אדיר באירופה. אתלטיקו, כאמור, משלמת לשחקניה 72 מיליון יורו בשנה. הקבוצה הכי קרובה אליה במובן הזה היא ולנסיה, שמשלמת 45 מיליון יורו לשחקניה. בליגה הספרדית 15 מ-20 הקבוצות שמתמודדות עם אתלטיקו משלמות פחות מחצי ממה ש"יצרני המזרנים" ממדריד משלמים לשחקנים שלהם. קבוצות כגון אלמריה, ראיו ואייקנו, ויאדוליד, לבאנטה וסלטה ויגו משלמות לשחקנים שלהן פחות מ-14 מיליון יורו בשנה. הסיבה לפערים האלה בין "רובין הוד" לעניים האמיתיים היא הסכמי הטלוויזיה האינדיבידואליים.

 

בעוד שריאל מדריד וברצלונה מקבלות 140 מיליון יורו כל אחת, אתלטיקו מדריד מקבלת 42 מיליון יורו (כמו ולנסיה). השאר? בין 29 מיליון יורו ל-12 מיליון יורו. אתלטיקו מדריד אישרה את המשך מכירת זכויות השידור בצורה אינדיבדואלית – כל עוד היא מקבלת הרבה יותר מהשאר. היא התנגדה לפעולה קולקטיבית של שאר הקבוצות נגד החלוקה הלא הוגנת הזו של הסכמי זכויות השידור וסירבה לשתף פעולה עם קבוצות כגון סביליה, אתלטיק בילבאו, ריאל סוסידאד ואספניול, שרצו הסכם זכויות שידור קולקטיבי כמו בשאר אירופה. לשם השוואה, באנגליה הקבוצה שמקבלת הכי הרבה זוכה לכ-70 מיליון ליש"ט בעוד שהקבוצה שקיבלה הכי מעט זוכה לסכום של כ-40 מיליון ליש"ט.

 

אתלטיקו "מכרה" את שאר הליגה כדי להיות במרחק של "רק 100 מיליון יורו" מברצלונה וריאל מדריד. בהרבה מובנים היא ממש כמו ברצלונה וריאל מדריד - היא הקריבה את הליגה המקומית בשביל הצלחתה שלה.

 

חצי חוקי

 

אתלטיקו מדריד בכל זאת מצליחה לצמצם את הפערים האדירים מריאל מדריד, ברצלונה וכלל כל קבוצה שמעליה ב"ליגת הכסף של דלויט" בכמה דרכים, שגם כן לא מריחות הכי טוב ולא בהכרח יעזרו לה בטווח הארוך.

 

מה אתלטיקו עושה? היא מצמצת פערים על ידי בעלות גורם שלישי על שחקנים. מנהג חצי כשר - שמעורבים בו אנשי עסקים ולעיתים גם מלביני הון. אתלטיקו היא עוד גורם שמשקיע בשחקנים - או יותר נכון באחוזים בשחקנים משל היו מניות. אתלטיקו היא גם הגורם "המשבח" את שווי השחקנים. אחרי תקופה היא חייבת למכור אותם. היא עשתה זאת עם רדאמל פאלקאו וככל הנראה תעשה זאת עם דייגו קוסטה. לא ברור כמה כסף אתלטיקו מקבלת מהמכירות הללו (פלקאו נמכר ב-60 מיליון יורו וקוסטה ימכר גם כן בסכום דומה), אבל מה שברור זה שלהיות בעלים של רק אחוזים מסוימים משחקן מסוים מוריד עלויות רכישתם בצורה ניכרת וכך אתלטיקו יכולה לשחק עם שחקנים ברמה גבוהה מבלי לשם את הסכום המלא עליהם.

 

הרומנטיזציה שעשו לאתלטיקו מדריד מוגזמת. כן, המאמן שלה נדיר, השחקנים שלה מבוקשים ברחבי אירופה וההישגים שלה מרשימים בהחלט גם אם תסיים את העונה ללא תואר. עם זאת, במשך שנים הקבוצה נבנתה על חשבון משלמי המיסים וקבוצות הליגה הספרדית וכיום היא עוסקת בתחום חצי חוקי (אינו חוקי בצרפת ואנגליה) כדי להשיג יתרון משמעותי על המגרש. רובין הוד? יותר כמו השריף מנוטינגהאם.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x