$
ספורט עולמי

למה צ'לסי צריכה את ויטסה?

האם הקשר בין ויטסה ההולנדית לצ'לסי האנגלית עשוי להביא לקריסת האימפריה של רומן אברמוביץ'?

אוריאל דסקל 10:4003.04.14

בסוף מרץ, מראב ג'ורדניה (Merab Jordania), יו"ר התאחדות הכדורגל הגיאורגית לשעבר והבעלים לשעבר של ויטסה ארנהיים ההולנדית, הגיע לאצטדיון Gelredome של הקבוצה ואיים על המנכ"ל, יוסט דה ויט. "אני אחתוך לך את האצבעות!" צעק ועורר מהומה, שבעקבותיה הוגשה נגדו תלונה במשטרה והוצא נגדו צו הרחקה מהאיצטדיון וממשרדי הקבוצה.

 

 

 

פיאצון במדי ויטסה. "אינקובטור של צ'לסי" פיאצון במדי ויטסה. "אינקובטור של צ'לסי" צילום: אי פי איי

 

ההתפרצות של ג'ורדניה די מפתיעה. בעבר הוא תיאר את עצמו כ"אוהד נלהב של ויטסה" ואף ציין שהוא "אוהב את ויטסה כמו את ילדיי" – למרות שמכר את הקבוצה לאוליגרך הרוסי אלכסנדר צ'יגרינסקי באוקטובר האחרון. את צ'יגרינסקי תיאר מראב כ"חבר טוב" ואף ציין שהוא "אוהב אותו". אז מה קרה שם? ג'ורדניה הסביר ב־1 באפריל: "אני רוצה לספר את הסיפור האמיתי על ויטסה. אני רציתי שהקבוצה תהיה אלופת הולנד אבל בלונדון לא רצו. הם לא רצו את האמביציה שלי. אני אגיד לכם למה המנג'ר הקודם פרנק רוטן עזב, כי הוא קיבל הנחיה שהוא לא יכול לקחת אליפות. רימו את האנשים והאוהדים. הקבוצה התחילה את העונה טוב מאוד אבל אז האטה את הקצב. זה קרה גם בשנה שעברה".

 

ג'ורדניה הוסיף כי הוא ניסה להביא שחקן חדש לקבוצה שכבר היה סגור, ואז "לונדון" התערבה ואסרה עליו לעשות זאת כי הקבוצה היתה חזקה מספיק. הוא הוסיף גם שבמהלך הקיץ צ'לסי דרשה ממנו למכור את ווילפורד בוני, מלך השערים, לסוונסי. בהתאחדות לכדורגל ההולנדית הגיבו שהם "יצרו קשר עם ויטסה בקשר לטענות ודרשו תשובות לגבי איך המועדון עובד". בצ'לסי לא הגיבו אבל בוויטסה טענו שמדובר ב"בדיחה של 1 באפריל. ויטסה רוצה לנצח בכמה שיותר משחקים".

 

ההאשמות החמורות של השפעה של קבוצה אחת על קבוצה שנייה יכולות להביא לעונשים כבדים כנגד צ'לסי ואולי גם לסבך את הבעלים של המועדון הלונדוני, רומן אברמוביץ', בחקירת שחיתות מקיפה.

 

 

 

 

יו"ר התאחדות כושל

 

אבל רגע, מה הקשר בין צ'לסי לוויטסה? ולמה בכלל יש קשר כזה? העלילה עלולה להיות מסובכת אז נתחיל בהתחלה. ב־2010 מראב ג'ורדניה הגיע משום מקום ורכש את ויטסה. מ־1998 עד אפריל 2005 ג'ורדניה היה נשיא התאחדות הכדורגל הגיאורגית. עמדו נגדו חשדות כבדים על כך שהוא זכה לתשלומים לא חוקיים עבור מספר העברות של שחקנים גיאורגיים מחוץ למדינה. תחת שליטתו הליגה הגיאורגית קרסה לתוך כאוס של מכירת משחקים, איצטדיונים רקובים ואוהדים שפשוט לא מגיעים יותר. ב־2003 ג'ורדניה אפילו אימן את הנבחרת הגיאורגית לכמה משחקים, בהם הפסיד.

 

לוויטסה הוא הגיע באוגוסט 2010 כ"מיליארדר" והושיע אותם מפשיטת רגל. "נזכה באליפות הולנד אחרי שלוש שנים", הכריז הגיאורגי. המטרה של ג'ורדניה קיבלה תמיכה ממקום מפתיע: צ'לסי. מאז שהגיאורגי רכש את ויטסה יותר מ־11 שחקנים של צ'לסי הושאלו לקבוצה מהפריפריה ההולנדית. 11 השחקנים האלה עלו לצ'לסי יותר מ־40 מיליון ליש"ט יחדיו. העונה שיחקו שישה שחקנים של צ'לסי בוויטסה. כדי לשים את העניינים בפרופורציה, רק שלושה מועדוני פרמיירליג משאילים יותר שחקנים מאשר צ'לסי השאילה לוויטסה בלבד. לצ'לסי יש כ־24 שחקנים בהשאלות ברחבי אירופה.

 

ויטסה, או "צ'לסי B" כמו שמכנים אותה בהולנד הפכה לקבוצה־בת של הענקית מלונדון. צ'לסי רוכשת שחקנים צעירים מבטיחים ומצוינים ומעבירה אותם בהשאלה לוויטסה – שם הם צוברים ניסיון ודקות משחק בליגה הבכירה בהולנד. כיום ארבעה שחקני צ'לסי משחקים בוויטסה: לוקאס פיאצון, כריסטיאן אטסו, פטריק ואן אהנהולט וברטרנד טראורה. כולם שחקנים מבטיחים מתחת לגיל 23 וחלקם לא יכולים לשחק באנגליה בגלל שאין להם אישור עבודה. בעבר שיחקו בוויטסה שחקני צ'לסי כגון גאל קאקוטה, כריסטיאן קוואבס, סאם האצ'יסון ועוד. מרקו ואן חינקל, שחקן צ'לסי, שיחק בעונה שעברה בוויטסה וזכה בתואר "השחקן הצעיר של השנה". הוא נמכר בקיץ לצ'לסי עבור סכום של כ־12 מיליון יורו. מארק אוברמארס, המנהל הספורטיבי של אייאקס, הסביר בזמנו: "לא היה לנו סיכוי לקנות אותו – יש הסכם בין ויטסה לצ'לסי". מקורביו של ואן חינקל ציינו כי הצעד הנכון עבורו היה להגיע לאייאקס ולהמשיך את ההתפתחות שלו כשחקן אבל צ'לסי רצתה אותו ולכן היא קיבלה אותו.

 

אז נראה כי ג'ורדניה ניצל את החברות שהוא טען שיש לו עם אברמוביץ' כדי לייצר שותפות עם קבוצתו של האוליגרך ובכך להגדיל את סיכויי ויטסה לרשום הצלחות מקצועיות – מה שיעזור לחשבון הבנק של המועדון.

 

 

רומן אברמוביץ' עם חברים. שליטה מלאה בוויטסה? רומן אברמוביץ' עם חברים. שליטה מלאה בוויטסה? צילום: איי אף פי

 

איש קש

ויטסה היא אחת מהקבוצות הוותיקות בהולנד. היא קיימת מאז 1892 אבל כמעט ולא זכתה בתארים. ב־1915 היא הגיעה להישג השיא שלה והגיעה למקום השני בליגה. בשנות השמונים זכתה לכינוי "FC הוליווד של נהר הרהיין", בעיקר בגלל סכסוכים בתוך מגרשי האימון ובחדרי הישיבות. קארל אהלברס, איש עסקים מקומי, רכש את הקבוצה והשקיע בה די הרבה. מה שהביא להתייצבות המועדון במרכז הטבלה ההולנדית. אבל בעקבות בניית האצטדיון החדשני (גג שנפתח ונסגר ודשא שיכול לצאת החוצה כדי לספוג שמש) – המועדון הסתבך בחובות, פרשת שחיתות ואהלברס נאלץ לעזוב. רק אנשי עסקים מקומיים, עמותת האוהדים והלוואה מהעיירה המקומית הצילו את המועדון מפשיטת רגל. אחרי שנים של דשדוש הגיע כוכב דינמו טיבלסי לשעבר, ג'ורדניה, שטען כי הוא מיליארדר, והיה איש העסקים הזר הראשון שרוכש קבוצת כדורגל הולנדית. תחקירים בהולנד גילו שהוא רחוק מלהיות מיליארדר. הוא בעלים של חברה קטנה בשם Mj-Georgia ובעבר נעצר בחשד להעלמת מיליון יורו מדינמו טיבלסי.

 

עד מהרה גילו גם שג'ורדניה הוא לא יותר מאיש קש של צ'יגרינסקי, שבמקרה הוא גם שותף של רומן אברמוביץ', הבעלים של צ'לסי, בחברת הנדל"ן Snegiri. לא כל כך הובן למה הגיאורגי מעורב בעניין בייחוד בגלל היחסים הקשים בין רוסיה לגיאורגיה והעובדה שאברמוביץ' הוא יקירו של הקרמלין. אבל ג'ורדניה טען כי אברמוביץ' חבר וכך גם צ'יגרינסקי ושהאחרון המליץ בפניו לחתום על הסכם שיתוף פעולה עם צ'לסי של אברמוביץ'. בכל מקרה, בהולנד טענו שג'ורדניה הוא רק "בעלים זמניים" ובאוקטובר 2013, בתחילת העונה הנוכחית, נראה שהחשדות אושרו: צ'יגרינסקי קיבל שליטה על המועדון. "אני חושב שזה הזמן המתאים מבחינתי להעניק את ויטסה לצ'יגרינסקי", אמר ג'ורדניה במסיבות העיתונאים.

 

אז למה ג'ורדניה בכלל היה מעורב במערכת היחסים הזאת? אולי בגלל שרומן אברמוביץ' חיבב אותו. אחרי הכל, ז'וזה מוריניו, מאמן צ'לסי, אמר ב־2012 "לפעמים אברמוביץ' מעניק תפקידים לאנשים שהוא אוהב במקום לאנשים שהוא חושב שיעשו את העבודה כמו שצריך".

 

מה שבטוח זה, שאברמוביץ' לא היה יכול לרכוש את ויטסה ולקדם אותה לליגת האלופות – וזאת מאחר שחל איסור על בעלות צולבת בטורנירים של אופ"א. החוק גם אוסר על השפעה של בעלים של קבוצה כלשהי על קבוצה אחרת. וכאן נחזור לדברים שנפלטו לג'ורדניה – על זה שצ'לסי "לא רוצה" שוויטסה תשחק בליגת האלופות.

 

 

ויטסה נגד פיינורד. המועדון נהנה מהשת"פ מצ'לסי אבל שמו עליו תקרת זכוכית? ויטסה נגד פיינורד. המועדון נהנה מהשת"פ מצ'לסי אבל שמו עליו תקרת זכוכית? צילום: איי אף פי

 

אינקו־אינקו־אינקובטור

זה מאוד ברור שצ'לסי מעורבת במה שקורה בוויטסה אבל באופן רשמי אברמוביץ' אינו הבעלים של הקבוצה (אלא צ'יגרינסקי). אז מה למה שצ'לסי לא תרצה שוויטסה תזכה באליפות/תעפיל לליגת האלופות? אולי בגלל החשד שאם זה יקרה, החקירות לתוך השיתוף פעולה בין צ'לסי לוויטסה, יעלו כל מיני ניגודי אינטרסים שעשויים לפגוע באברמוביץ' וצ'יגרינסקי? אחרי הכל – במשך שלוש שנים הם נתנו ל"איש קש" "לנהל את החנות".

 

ויטסה היתה העונה כבר במקום הראשון אבל אז בא רצף של הפסדים ותוצאות רעות וכיום היא במקום השלישי. צ'לסי צריכה את ויטסה בשביל רישיונות עבודה לשחקנים שלה – שללא אזרחות אירופית לא מקבלים אישור עבודה אם הם ללא מספר מסוים של הופעות בנבחרת שלהם. ויטסה מעניקה להם במה וחשיפה מה שמוביל להופעות בנבחרת ופעמים רבות גם לרישיון עבודה. ויטסה גם משבחת את מחירי השחקנים שללא זמן משחק בליגה בכירה היו מאוד נמוכים. הליגה ההולנדית היא מקום מצוין להתפתח בו כשחקן והקשר של צ'לסי ואברמוביץ' לכדורגל ההולנדי חזק ביותר.

 

ויטסה אינה הקבוצה ההולנדית הראשונה שצ'לסי משתפת איתה פעולה. ב־2004 חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם PSV שהביא לכך ששחקנים כגון אריאן רובן, אלכס ומטייה קז'מן חתמו בקבוצה הלונדונית והקבוצה ההולנדית קיבלה שחקנים בהשאלה מצ'לסי. אברמוביץ' בעצמו "לקח" את פייט דה ויסר, המנהל הספורטיבי של המועדון, כדי שיתפקד כ"סקאוט אישי" של האוליגרך.

 

אברמוביץ' רואה בליגה ההולנדית כ"אינקובטור" מצוין לכישרונות וקבוצות רבות לא מפחדות להעלות שחקנים צעירים כדי להם להתפתח ואז למכור אותם כדי למקסם רווחים. בפ.ס.וו כיום, למשל, משחקים באופן קבוע 13 שחקנים מתחת לגיל 23. זו פריבילגיה שאינה קיימת בצ'לסי – היא אחת מהקבוצות המנוסות בפרמייליג והאינטרס הראשון שלה הוא הוא לזכות בתארים. אז ההנחה היא שוויטסה היא קודם כל כלי פיתוח לצ'לסי.

 

אוקיי, אז מה האינטרס, בעצם, של צ'לסי למנוע מוויטסה לשחקן בליגת האלופות?

 

על פי הדיווחים בהולנד, מרינה גראנובסקיה, שהיא אולי האדם שזוכה לאמון הגדול ביותר מצד אברמוביץ' ועובדת איתו מאז 1997, היא המנהלת דה פקטו של ויטסה. זה לא ממש חוקי וחקירה של אופ"א עשויה לחשוף את העניין.

 

אולי גם הקשר ויטסה־צ'לסי נועד כדי לעקוף את חוקי הפייר פליי הפיננסי של אופ"א בדרך מסוימת. מלבד פיתוח כישרונות ומכירתם ברווח, צ'לסי, דרך ויטסה, יכולה לעשות עסקאות נוספות שיעזרו לה בגיוס הכנסות. כיוון שצ'לסי מפסידה עשרות מיליונים וצריכה לצמצם הוצאות ולהעלות הכנסות כדי לקבל אישור לשחק בליגת האלופות, ויטסה יכולה לסייע בזה בכל מיני צורות – מצמצום תקציב השכר ועד 'רכישת' שחקנים – מה שיעזור למצב הקופה של צ'לסי. אם ויטסה תגיע לליגת האלופות, המסמכים והדו"חות שלה יעברו בדיקה מקיפה באופ"א. זה משהו שלבטח יפריע לצ'לסי להתייחס לויטסה כקופה קטנה.

 

 

אברמוביץ'. רכש שחקן מוויטסה ב-12 מיליון יורו אברמוביץ'. רכש שחקן מוויטסה ב-12 מיליון יורו צילום: רויטרס

 

כשר? בקושי

ויש כאן גם פתח להשקעות בשחקנים דרך גורם שלישי. יש לזכור שבסוף ינואר השנה, ה"גרדיאן" חשף כי צ'לסי מעורבת בשותפות עם סוכנו של ז'וזה מוריניו, ג'ורג' מנדש, במטרה למכור שחקנים ואחוזים מהם לגורמים חיצוניים – כדי להרוויח משוק העברות השחקנים. מנהג ה־"third-party ownership" אינו חוקי בפרמיירליג ובאופ"א מעוניינת להוציא אותו מחוץ לחוק. החברה שהקים אברמוביץ' רשומה באירלנד ובמקלטי מס אחרים. מישל פלאטיני ציין כי בעלות צד שלישי על שחקנים "היא כמו עבדות מאחר שהיא מונעת משחקנים לקבל החלטות קריטיות לגבי העתיד שלהם". הוא הוסיף גם: "השיטה הזאת מסכנת את הכדורגל ומייצרת קשרים לא ראויים בין סוכנים, ספקולנטים פיננסים ומועדונים. זה עשוי לפגוע ביושר של הכדורגל ויקדם אפשרויות כגון הלבנת הון דרך הכדורגל".

 

כשמונחים כגון "הלבנת הון" מגיעים לשולחן, קל להבין למה צ'לסי לא רוצה שוויטסה תעמוד בפני חוקרים של אופ"א ואולי רשויות חוק חזקות ומשמעותיות יותר. למה לקחת את הסיכון שהרשויות יחקרו לעומק את הקשר הכשר אך המסריח בין צ'לסי לוויטסה?

בטל שלח
    לכל התגובות
    x