$
רכישות

הסכמי זכויות שידור - הסיבה העיקרית לזינוק בשווי קבוצות ה-NBA

לפי פורבס, שווי קבוצה ממוצע ב-NBA עומד על 634 מיליון דולר - זינוק של 25%; ישנן 3 קבוצות עם שווי של יותר ממיליארד דולר כל אחת

שירות כלכליסט 14:2728.01.14

המגזין "פורבס" מדווח כי הרבה בזכות הסכמי זכויות השידור המקומיים, שווי הקבוצה הממוצע ב-NBA עמד על 634 מיליון דולר - זינוק של 25% בהשוואה לשנה לפני. שלוש קבוצות בעלות שווי של יותר ממיליארד דולר (ניו יורק ניקס - 1.4 מיליארד), לוס אנג'לס לייקרס (1.35 מיליארד דולר) ושיקגו בולס (1 מיליארד דולר).

 

ניקס סיימו את העונה שעברה עם רווח תפעולי של יותר מ-96 מיליון דולר. הכי גדול בליגה. ברוקלין נטס סיימה עם ההפסד הגדול ביותר (מינוס 19 מיליון דולר) אך השווי שלה צמח בעשרות אחוזים ל-780 מיליון דולר (עלייה מ-530 מיליון דולר). נטס סוגרת את החמישייה הראשונה בקבוצות השוות. היא מפגרת מאחורי בוסטון סלטיקס (875 מיליון דולר). יוסטון רוקטס (775 מיליון דולר), מיאמי היט (770 מיליון דולר), דאלאס מאבריקס (765 מיליון דולר), גולדן סטייט ווריירס (750 מיליון דולר) וסן אנטוניו ספרס (660 מיליון דולר). 

 

לייקרס נגד ניקס. זינוק של עשרות אחוזים בשווי הקבוצות לייקרס נגד ניקס. זינוק של עשרות אחוזים בשווי הקבוצות צילום: רויטרס

 

ב-2011 הלוס אנג'לס לייקרס חתמו על עסקת זכויות השידור המקומיות העשירה ביותר ב-NBA. החוזה ל-20 שנה עם טיים וורנר כייבל, כולל את הקמתם של שני ערוצי ספורט אזוריים – אחד באנגלית ואחד בספרדית.

 

ההסכם מוערך ב-4 מיליארד דולר, כלומר 200 מיליון דולר בשנה. הסכום הזה עשוי אף לטפס ל-5 מיליארד דולר, במידה ויממשו אפשרות להארכה בחמש שנים. בעונה שעברה קיבלה הקבוצה את התשלום הראשון, שעמד על 122 מיליון דולר – הסכום הגבוה ביותר שהרוויחה קבוצת ספורט בארה"ב ממחזיקת זכויות השידור המקומיות.

 

העסקה עזרה להעניק ללייקרס שווי של 1.35 מיליארד דולר, שממקם אותה שנייה אחרי הניו יורק ניקס (1.4 מיליארד דולר) ברשימת קבוצות ה-NBA העשירות ביותר של מגזין פורבס. הקבוצה מדורגת גם עשירית בקרב כל קבוצות הספורט בארה"ב, ו-13 ברשימה העולמית. יוסטון רוקטס מחזיקה בעסקת זכויות השידור המקומיות השנייה היקרה ביותר בליגה, לאחר שחתמה על חוזה ל-20 שנה, שנכנס לתוקף בעונה שעברה. ההסכם עזר לעלות את השווי של הקבוצה ב-36% השנה ל-775 מיליון דולר.

 

אולם הקבוצה המרוויחה ביותר היא עדיין הניו יורק ניקס, שמחזיקה בתואר הקבוצה היקרה ביותר ב-NBA, זו השנה השנייה ברציפות. השווי של הניקס עומד כעת על 1.4 מיליארד דולר, עלייה של 27% בהשוואה לשנה שעברה. שיפוץ של המדיסון סקוור גרדן, שנמשך שלוש שנים בעלות של מיליארד דולר, העלה את ההכנסות של הקבוצה, שהיא חולקת עם שאר הליגה, בעונה שעברה ל-287 מיליון דולר.

 

הרייטינג הממוצע של משחקי הניקס, המשודרים ב-MSG נטוורק, עמד על 3.1, עלייה של 71% מהעונה הקודמת. בעונה שעברה העפילה הקבוצה לסיבוב השני של הפלייאוף, לראשונה מאז 2000 (הניקס ו-MSG הן בבעלות החברה הציבורית מדיסון סקוור גרדן קומפני). ההצלחה בפלייאוף ושיפוץ הארנה עזרו לניקס לרשום הכנסה תפעולית (הכנסה לפני ריבית, מסים, פחת ופיחות) של 96 מיליון דולר – שיא עבור קבוצת ב-NBA.

 

הרוקטס, ביחד עם קבוצת הבייסבול יוסטון אסטרוס – השותפה שלהם בהסכם הקודם עם ערוץ פוקס ספורטס יוסטון, שכבר ירד מהאוויר – ניהלו משא ומתן עם קומקאסט להקמת ערוץ ספורט אזורי חדש, CSN יוסטון שהושק ב-1 באוקטובר, 2012. הקבוצה מחזיקה ב-31% מהערוץ, האסטרוס 46% וקומקאסט 23%. היא צפויה להרוויח 1.37 מיליארד דולר בתשלומים על זכויות לאורך 20 שנות החוזה.

 

כלומר, היא אמורה להרוויח זאת במידה והערוץ האזורי ייחלץ מהגנה מפני פשיטת רגל וישיג חוזי הפצה עם חברות מדיה, כך שמרבית משקי הבית ביוסטון יוכלו לצפות בו. בשלב זה, הוא משודר בפחות ממחצית משקי הבית המקומיים. עם זאת, הרוקטס הרוויחו 45 מיליון דולר, התשלום השנתי הראשון שלהם. האסטרוס לעומת זאת קיבלו פחות ממחצית 56 מיליון דולר, שמגיעים להם.

 

בעונה שעברה, 30 קבוצות ה-NBA הרוויחו ביחד 628 מיליון דולר מרשתות ספורט אזוריות ורשתות ארציות. סכום זה מייצג 33% מהכנסות הליגה מהמדיה, שעומדות על 1.9 מיליארד דולר, בהשוואה ל-54% משותפות הטלוויזיה הארציות ESPN/ABC ו-TNT. 

  

לברון נגד פארקר. מיאמי וסאן אנטוניו בטופ 10 לברון נגד פארקר. מיאמי וסאן אנטוניו בטופ 10 צילום: אם סי טי

 

מי הכי רווחית?

 

 

30 הקבוצות ב-NBA שוות 19 מיליארד דולר, לעומת שווי כולל של 400 מיליון דולר של 23 הקבוצות, בשנת 1984. ההכנסות הכוללות של הקבוצות מסתכמות ב-4.6 מיליארד דולר (ההכנסות הכוללות עמדו על 118 מיליון דולר ב-1982). רווחי הקבוצות גם כן צמחו לשיא כל הזמנים - 23.7 מיליון דולר ברווח תפעולי ממוצע. 26 מ-30 הקבוצות ב-NBA סיימו את העונה שעברה ברווח תפעולי. אחת הסיבות העיקריות לכך היא ההסכם הקיבוצי (CBA) שנחתם לפני שנתיים ובמסגרתו נהנו הקבוצות מ-50% מההכנסות (עלייה מ-43% בהסכם שלפני). 

 

דיוויד סטרן, שעוזב את תפקידו כקומישנר, יכול לעזוב עם הראש למעלה בעקבות הנתונים הבריאים הללו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x