$
חסויות וזכויות שידור

הגלייזרים ניצחו

עם אליפות מספר 20 והכנסות שרק ימשיכו לצמוח - נראה כי עסקת המינוף המסוכנת שעשו הגלייזרים כדי לרכוש את מנצ'סטר יונייטד יותר ממשתלמת להם. מי סבל? האוהדים. ותודה לאלכס פרגוסון

אוריאל דסקל 19:4406.05.13
ברבעון השלישי מנצ'סטר יונייטד זכתה באליפות ה-20 שלה וגם רשמה הכנסות שיא לרבעון - 91.7 מיליון ליש"ט. הסכום הזה גדול יותר מההכנסות השנתיות של 13 קבוצות בפרמיירליג. כדי לשים את זה בפרספקטיבה נוספת: ההכנסות ברבעון השלישי של יונייטד גדולות כמעט כמו ההכנסות של ניוקאסל – וניוקאסל היא אחת מ-20 הקבוצות הכי מכניסות באירופה והקבוצה השביעית הכי מכניסה באנגליה.

 

נתח ההכנסות שצמח בצורה המרשימה ביותר הוא ההכנסות מספונסרשיפ (52%). ההכנסות הללו - שנובעות מאסטרטגיית מכירת השם מנצ'סטר יונייטד למפיצים בלעדיים בכל מדינה בנפרד - כוללות גם הכנסות מהסכם חסות חדש עם שברולט. וההסכם הזה עם שברולט הוא הסיבה האמיתית לכך שכל היריבות של מנצ'סטר יונייטד צריכות לבלוע רוק מפחד.

 

 

 

שחקני מנצ'סטר יונייטד חוגגים. יקנו מי שהם רוצים שחקני מנצ'סטר יונייטד חוגגים. יקנו מי שהם רוצים צילום: איי אף פי

 

 

מנצ'סטר יונייטד הצליחה לחתום על הסכם חסות חולצה בשווי 45 מיליון ליש"ט בשנה עם יצרנית הרכב האמריקנית - שדרוג מה-20 מיליון ליש"ט ש-AON משלמת כיום. הסכם חסות החולצה עם שברולט ייכנס לתוקף בעונת 2014/15 אבל איכשהו מנצ'סטר יונייטד הצליחה לגרום לשברולט לשלם 11 מיליון ליש"ט כל עונה בשנתיים שלפני הסכם החסות הראשי. די מדהים. מה גם, שיונייטד חתמה גם על הסכם ענק עם AON, שהופך אותה לנותנת חסות משנית עבור 150 מיליון ליש"ט לשמונה שנים – כלומר רק כ-2 מיליון ליש"ט פחות בשנה ממה ששילמה כדי להיות נותנת חסות ראשית. רק בזכות ההסכמים עם AON ושברולט אפשר לממן את רכישת גארת' בייל או כריסטיאנו רונלדו.

 

האסטרטגיה של מנצ'סטר יונייטד הופכת אותה לאחת מהקבוצות עם ההכנסות המסחריות הגבוהות בעולם (כ-150 מיליון ליש"ט כמו ריאל מדריד וברצלונה) והיא מתקרבת מאוד לסכום שבאיירן מינכן מכניסה מחסויות (קצת יותר מ-155 מיליון לש"ט). מנצ'סטר יונייטד צפויה גם לחתום על הסכם חסות עם נייקי בשווי 50 מיליון ליש"ט בשנה. ואם נייקי לא תשלם את הסכום הזה (היא משלמת כיום כ-25.4 מיליון ליש"ט בשנה) אז חברה אחרת תעשה זאת.

 

ומה באמת אמור להפחיד? היחס משכורות/הכנסות הוא הנמוך באירופה. 49% בלבד מכל ההכנסות הולכים לשכר שחקנים - הרבה מתחת ליחס המומלץ על פי אופ"א (60%). זה אומר שהמנג'ר אלכס פרגוסון יכול לשדרג את תקציב השכר שלו על ידי הבאת שחקנים משמעותיים.

 

כבר עכשיו מדובר בתקשורת האנגלית והספרדית על החזרת רונלדו לאולד טראפורד, בהסכם שיעלה ליונייטד כ-65 מיליון ליש"ט על הבאתו בלבד (לא כולל משכורת שתעמוד לפחות על 10 מיליון ליש"ט בשנה). אבל מה זה 65 מיליון ליש"ט בשביל קבוצה שמכניסה פי 1.5 יותר ברבעון? מה גם שאותו שחקן - רונלדו - הוא בעל כוח מסחרי שישדרג עוד יותר את המשיכה של יונייטד בפני ספונסרים וגם יעלה את שווי המניה שלה בוול סטריט.

 

מנצ'סטר יונייטד נרכשה על ידי הגלייזרים בעסקת מינוף מטונפת. אין ספק. היא הובילה לעלייה אדירה במחירי הכרטיסים (50% בממוצע) ולכך שהקבוצה עצמה איבדה שחקנים רבים – בגלל עלויות ריבית וטיפול חוב אדירות. אבל החוב הענק צומצם ל-367 מיליון ליש"ט. הקבוצה שילמה ברבעון האחרון 18.3 מיליון ליש"ט עבור טיפול בחוב  אבל בגלל המרת דולרים לליש"ט, החזרי מס ומשחקים חשבוניים היא תסיים את העונה ברווח מינימלי אחרי מס. הכוח הוא לא ביכולת להרוויח אלא ביכולת להכניס - ובזה יונייטד עוצמתית ברמות שמעולם לא היתה.  

 

צפי ההכנסות של מנצ'סטר יונייטד העונה עומד על 355 מיליון ליש"ט. עדיין מתחת לברצלונה וריאל מדריד אבל ללא שדרוג של לפחות 30 מיליון ליש"ט בהכנסות מזכויות שידור (ההסכם ייכנס לתוקף בעונה הבאה). אם הצמיחה בהכנסות מחסויות תמשיך זה אומר שבשנים הקרובות מנצ'סטר יונייטד הולכת לעקוף את ריאל מדריד בהכנסות ואולי להיות הקבוצה הראשונה שמכניסה יותר מ-600 מיליון יורו בעונה. החוב עדיין בעיה אבל ההכנסות האדירות וההצלחות המקצועיות מצליחות להעלים אותו.

 

מבט על המספרים הוא די מדכא. הוא מראה שהגלייזרים הצליחו בתוכנית שלהם. לרכוש קבוצה בכסף לא שלהם ולשלם עליה עם הכסף שהיא עצמה מייצרת. מאחר שהם הצליחו למקסם את יכולות ההכנסה של מנצ'סטר יונייטד ובגלל היכולות של פרגוסון -  הם מכסים את החוב.

 

זה עלה ליונייטד יותר מ-500 מיליון ליש"ט שבעצם נלקחו מהקבוצה (בתשעת החודשים האחרונים יונייטד שילמה עוד 46 מיליון ליש"ט בתשלומי החוב) אבל הגלייזרים יכולים להיות מרוצים. הם עושים כסף על חשבון האוהדים, שלא ממהרים לעזוב בגלל ההצלחות המקצועיות.

 

האם היו יכולים לעשות זאת ללא הגאונות של פרגוסון וחוסר היכולת של ארסנל, צ'לסי וקבוצות אחרות להוות תחרות ראויה ואינטנסיבית יותר על תואר הפרמיירליג? כנראה שלא. אבל זה ההימור שהם לקחו וכרגע הם חוגגים עם כל הקופה.

 

וההימור הזה הולך להשתלם עוד יותר בגלל רגולציית הפייר פליי הפיננסי של אופ"א והפרמיירליג.

 

על פי החוקים החדשים קבוצה עם תקציב שכר של יותר מ-52 מיליון ליש"ט לא יוכלו להגדיל את התקציב שלהם ביותר ב-4 מיליון ליש"ט בשנה. עם זאת, ההגבלה הזאת קשורה רק לשימוש בכספי זכויות השידור ויונייטד היא הקבוצה היחידה באנגליה שהנתח המרכזי של ההכנסות שלה אינו זכויות השידור. כך שיש לה הרבה יותר גמישות מקבוצות אחרות.

 

צ'לסי, מנצ'סטר סיטי ינסו לבטל את הדומיננטיות של מנצ'סטר יונייטד בפרמיירליג (5 מ-7 האליפויות האחרונות שאחת יונייטד הפסידה בגלל הפרש שערים) אבל ללא היכולת של הבעלים שלהן להשקיע כספים גדולים (בגלל הפייר פליי) הן יתקשו לעשות זאת. ארסנל, הקבוצה השנייה הכי מכניסה בפרמיירליג, לא ממש קרובה למנצ'סטר יונייטד מבחינה מקצועית או כלכלית. נראה שהשדים האדומים יפלו רק במקרה של החלפה כושלת של אלכס פרגוסון. וגם זה יקרה עוד כה שנים.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x