$
ספורט ישראלי

מה הם האתגרים של יגאל כרמי?

האתגרים בפני יו"ר הוועד האולימפי הישראלי החדש רבים אבל הראשיים הם שיקום היחסים עם משרד הספורט, גיוס סכומים רציניים מהמגזר הפרטי וניצול המשאבים המועטים יחסית בצורה טובה יותר מאשר קודמו

אוריאל דסקל 10:1211.03.13

כצפוי, יגאל כרמי נבחר להיות יו"ר הוועד האולימפי בישראל בארבע השנים הקרובות.

 

כרמי (59) הוא עסקן. לשעבר יו"ר מכבי תנועה עולמית, יו"ר הוועדה הבינלאומית של משחקי המכביה ויו"ר מכבי ישראל אבל בעל עבר כמנכ"ל בתדיראן סוללות.

 

הוא נבחר בזכות תמרונים פוליטיים כאלו ואחרים, כך שעל פניו, לא נראה שיחול שינוי גדול בהתנהלות הוועד האולימפי. אותו ועד אולימפי שבמשך 16 ניהל צבי ורשביאק ובסופן אמר: "אין ספורט בישראל".

יגאל כרמי. יצטרך להשקיע יותר בספורטאים יגאל כרמי. יצטרך להשקיע יותר בספורטאים צילום: יובל חן

 

האתגרים בפניו רבים אבל הראשיים הם שיקום היחסים עם משרד הספורט, עם מי שלא ינהל אותו, גיוס סכומים רציניים מהמגזר הפרטי וניצול המשאבים המועטים יחסית בצורה טובה יותר מאשר קודמו.

 

אם הכנסות הוועד מהטוטו וממשרד הספורט עמדו על 33.4 מיליון שקל ומחסויות וספונסרים על 8.89 מיליון שקל – אז כרמי יצטרך להכפיל את ההכנסות מהחסויות כדי להיות יותר עצמאי.

 

החדשות הטובות הן שהוועד האולימפי הבינלאומי יכניס הרבה יותר לכל הוועדים הבינלאומיים בזכות הסכמי חסות וזכויות שידור חדשים.

 

בניגוד לשר הספורט – שמטרתו היחידה היא לגרום לאזרחי מדינת ישראל לעשות יותר ספורט – עממי והישגי, המטרה של יו"ר הוועד האולימפי היא להביא הישגים אולימפיים לישראל, שיעזרו ב"קידום הרעיון האולימפי" הרבה יותר מכל מוזיאון.

 

היו"ר לא יכול לשנות את תרבות הספורט בישראל או את תשתיות הספורט וגם זה לא תפקידו כרגע (למרות שאתמול אמר שצריך לעשות את זה). מטרתו היא לקחת את הספורטאים הישראלים ולהכין אותם בצורה הטובה ביותר לאולימפיאדה. זה אומר להשקיע בספורטאים, המאמנים ואנשי המקצוע הטובים ולא אלו מ"המרכז" או האיגוד הנכון. זה אומר להשקיע בספורטאים הישראלים המשובחים ביותר ולא להביא מחליקת קרח יפנית עם הורים גיאורגיים שגדלה בארצות הברית לייצג את ישראל – או משהו כזה.

 

בכל מקרה, בשביל שיותר כסף יילך לספורטאים, יצטרך הוועד בראשות כרמי לנצל את הכסף הרבה יותר טוב מאשר הוועד בראשות ורשביאק.

 

לקראת לונדון 2012, 12.06 מיליון שקל הלכו מהוועד ישר לספורטאי העילית, ו־11.7 מיליון שקל ל"קידום הרעיון האולימפי", שזה בעיקר "החוויה האולימפית" (המוזיאון האולימפי). ההוצאות הנוספות היו על ספורט הישגי (11 מיליון שקל), 5.3 מיליון שקל על ליווי רפואי, ציוד (4 מיליון שקל) ומתקנים (2.3 מיליון שקל). 10 מיליון שקל יצאו על "שונות" – שזה שכר עובדי הוועד האולימפי ועוד 2.94 מיליון שקל ל"אירועים אולימפיים". למה "שונות" ו"קידום הרעיון האולימפי" שווים יותר כסף מליווי רפואי של הספורטאים? לא ברור. בכל מקרה, 58% מההוצאות של הוועד האולימפי קשורות באופן ישיר לספורטאים. והשיעור הזה צריך להשתנות. הספורטאים והמאמנים האולימפיים הם מקדמי הרעיון האולימפי של ישראל – וצריך להשקיע בהם יותר.

 

בכל מקרה, אם רציתם קצת עסקנות - אז קבלו: הנהלת הוועד האולימפי בישראל בחרה אתמול גם את יורם ארנשטיין, מנכ"ל מרכז הפועל, ל"מזכיר הכבוד" של הוועד האולימפי בישראל ואת אריה זייף, עוד אובר-עסקן, לגזבר הכבוד. שזה תפקיד לא מובן – כאילו מה גזבר כבוד עושה? סופר כמה שטרות עם הרמב"ם יש לוועד?

 

בכל מקרה, המסר של כרמי היה מאוד ברור אמש: "הבחירות מאחורינו יצאנו היום לדרך חדשה, ומרגע זה מוטלת עלינו אחריות משותפת לקידום הספורט בישראל. אני קורא לכל איגודי הספורט, לממשלת ישראל, מנהל הספורט, המועצה להסדר ההימורים בספורט ולרשויות המקומיות לאחד כוחות למאמץ משותף לעשייה. כוחנו באחדותינו. המטרה היא לנהל את הוועד האולימפי בישראל בשיתוף, שקיפות ונראות מלאים לטובת הספורט בישראל".

 

כרמי הדגיש כי "מטבע הדברים" במרכז העשייה עומדים הספורטאים והמאמנים. ההחלטה הראשונה של ההנהלת הוועד האולימפי היום היתה הקמת "ועדת ספורט" בראשותה של יעל ארד. ועדה זו "תגייס את מיטב הכוחות המקצועיים הטובים בארץ ותעבוד בשיתוף פעולה עם היחידה לספורט הישגי, הזרוע המקצועית של הוועד האולימפי בישראל ומינהלת הספורט ההישגי". עדיין לא ממש ברור עדיין מה תעשה הוועדה הזאת (היא אמורה להיות ועדה מייעצת בפן המקצועי-ספורטיבי) – אבל לקראת ריו 2016 כבר נדע הרבה יותר.

 

אני לא יודע אם המינוי של ארד מסמן לבאות, אבל בהחלט חשוב שיותר ספורטאי עבר ישתלבו בתפקידים בוועד האולימפי הישראלי - אם כמאמנים או כמנהלים. אולי אם יותר ספורטאים בתפקידים הראשיים נהיה תלויים פחות בעסקנים. גם על זה נשפוט את כרמי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x