$
ספורט עולמי

ואז סלים הגיע

זה הסיפור של ריאל אוביידו, קבוצה שהאוהדים, שחקנים לשעבר, טוויטר ועיתונאי אנגלי הצילו מקריסה כלכלית

אוריאל דסקל 10:1721.11.12

במחוז אסטוריאס שבצפון ספרד יש מעט מאוד סיבות לאופטימיות: אחוזי האבטלה גבוהים; האוכלוסייה, שסובלת מצעדי הצנע, יוצאת מדי יום להפגנות נגד הממשלה; ומאבק כורי הפחם ברשויות הוא אחד האלימים שידעו באירופה בשנים האחרונות. בנוסף, הקבוצה של העיר המרכזית של המחוז, ריאל אוביידו, בליגה השלישית, שבורה כלכלית וחסרת כל אחרי שנים של ניהול גרוע. לפני חודש נודע לראשי לקבוצה — שגידלה שחקנים כגון חואן מאטה מצ'לסי, סאנטי קאסורלה מארסנל ומיצ'ו מסוונסי — כי עד 17 בנובמבר עליה להשיג 2 מיליון יורו, ולא — תפורק ותיעלם מהמפה.

 

ובנקודת השפל הזאת נכנסה לתמונה, בצבעים בוהקים ויפים, האופטימיות.

 

 

 

 

 

מניה ב־PayPal

 

ב־3 בנובמבר הודיעו ראשי המועדון כי הם מוכרים מניות של הקבוצה ב־10.75 יורו למניה כדי לגייס כספים. כל אחד יכול לקנות והמטרה היא שכל אוהד כדורגל בעולם ירכוש מניה דרך PayPal. על פניו, ההצעה הזויה. למה שמישהו בלי קשר לקבוצה ירצה לרכוש מניה שלא תיתן לו כלום? אבל עולם הכדורגל הוא עולם מופלא. אנשים שילמו והקבוצה הצליחה לגייס 1.25 מיליון יורו, שהספיקו לדחות את התשלום של 2 מיליון יורו (שככל הנראה היה טעות בחישוב) ולהציל את הקבוצה. הקבוצה היתה חייבת בסך הכל כ־4 מיליון יורו. על פי הערכות כ־275 אלף יורו הם מתורמים שהגיעו לקבוצה דרך טוויטר.

 

איך זה קרה? לכאן נכנס לתמונה סיד לואו, פרשן הכדורגל הספרדי של "הגרדיאן", שלמד באוביידו בשנות התשעים ובעזרת 97,500 עוקביו בטוויטר הצליח להפוך את המונח #SOSRealOviedo לאחד מהטרנדינג טופיקס ברשת החברתית.

 

"התאהבתי בקבוצה כשלמדתי שם. אפילו ראיתי משחק על כיסא גלגלים אחרי ששברתי את הקרסול שלי", סיפר לואו. "ועכשיו הייתי חלק מההצלה שלה, אבל אין לי שום תפקיד שם. אגב, לא הייתי עושה את זה אם לא היו בעלים חדשים לקבוצה, שהם אנשי עסקים מקומיים ועמותת האוהדים. אבל משום שהם בעלים חדשים שלא יעשו עם הכסף הזה שום דבר מלבד להציל את המועדון עזרתי".

 

מה שמדהים זה הכוח של טוויטר. "לא ציפיתי שזה יקרה במהירות כזאת", אמר לואו. "בפעם הראשונה שצייצתי על זה לא ידעתי שזה מה שיקרה, אבל ברגע שראיתי אנשים מגיבים לעניין ויוצרים מומנטום. עניתי בלי סוף לשאלות של אנשים. אוהדים של ארסנל, צ'לסי וסוונסי צייצו לי 'הם גידלו את מאטה/סאנטי/מיצ'ו — אם זה הקצת שאני יכול לתרום להם אני אשמח'".

 

אגב, גם מאטה, סאנטי ומיצ'ו קנו מניות במאות אלפי יורו ועזרו למועדון שלהם לשעבר. "זה המועדון המקומי שלי, האהבה שלי", הסביר מיצ'ו. אדריאן לופס, כיום שחקן אתלטיקו מדריד, השקיע 25 אלף יורו ברכישת מניות, וכך גם מקצוענים אחרים שגדלו במועדון הצנוע. ראול, כוכב ריאל מדריד, גם כן תרם סכום נאה (כ־1,000 יורו). ריאל מדריד בעצמה רכשה מניות מהקבוצה בשווי 100 אלף יורו.

 

לאחרונה הודיעו בקבוצה כי כל בעל מניה זר יקבל יקבל תמורה על רכישת המניה ויוכל להיכנס למשחק חינם מתי שהוא רוצה. "אם אתה זר תוכל ללכת למשחקים בחינם עד סוף חייך", אמר סיד לואו. "זה המינוי הזול ביותר בעולם!".

 

 

סאנטי קאסורלה. גדל באוביידו וקנה מניות סאנטי קאסורלה. גדל באוביידו וקנה מניות צילום: איי אף פי

 

אוטובוס ב־200 אלף יורו

 

הסיפור של ריאל אוביידו הוא סיפור קלאסי על ניהול גרוע על ידי אנשי עסקים, שללא קשר לקהילה המקומית או היכולות הטבעיות של הקבוצה - חשבו שהם יכולים להשיג משהו משום שהם בעלי קבוצה. למשל אלברטו גונסאלס, לשעבר בעל המניות הגדול של הקבוצה, רכש אוטובוס יוקרתי ב־200 אלף יורו שבכלל לא היה יכול להיכנס להרבה מגרשי כדורגל בליגה השנייה. גונסאלס, אגב, נאלץ לברוח מספרד בגלל אישומי העלמת מס. המועדון סבל גם מאנשים בעלי אגו גדול שהעימותים הפוליטיים ביניהם הובילו לפגיעה כלכלית קשה בקבוצה. "ריאל אוביידו היא קורבן של חמדנות ושל אנשי עסקים שרצו להרוויח מהמועדון", הסביר רודולפו דיאס, בעל מניות במועדון ובעל מינוי מאז 1970. "כבלשן אני חושב שזה נפלא שהעולם הציל את אוביידו. כדורגל הוא שפה בינלאומית וכולם מדברים את אותה השפה. יש חיבור אדיר בין אוהדים ברחבי העולם. חבל רק שהמצב הגרוע הזה הוא שהביא לחיבור כזה בין אנשים".

 

זהו סיפור קלאסי על אנשים עשירים שאומרים שהם אוהבים כדורגל וגורמים לקריסת מועדוני כדורגל היסטוריים וחשובים ועל אוהדים רגילים שמגלים סולידריות כשצריך להציל מוסד היסטורי. קבוצת אוהדים גדולה מסוונסי סיטי, למשל, השקיעה כמה עשרות אלפי יורו ברכישת מניות לא רק בגלל מיצ'ו, שמככב כיום במדי הקבוצה מוויילס. "האוהדים של סוונסי קנו מניות של המועדון שלהם והצילו אותו לפני כמה שנים", הסביר מיצ'ו. "אז הם מבינים יותר מכל אחד את הצורך בכסף באוביידו".

 

"לא באמת מדובר במניה, למרות שיכול להיות מגניב אם כל מי שרכש מניה יקבל 500 אלף יורו חזרה בעוד עשר שנים כשאנחנו בליגה הראשונה", מדגיש לואו. "זו קודם כל תרומה", כלומר אף אחד לא שילם את ה־10.75 יורו האלה כדי להרוויח משהו ממשי.

 

כיום, מה שחשוב מבחינת מנהלי המועדון הוא להשאיר את המועדון של הקהילה - מה שימנע הוצאות גבוהות מדי וחוסר שקיפות. כמו כל מאבק אוהדים זה מתחיל בשקיפות ובשילוב האוהדים בניהול הקבוצה. ברגע שאין הדברים האלה, הקבוצה חשופה הרבה יותר לקריסות.

 

"התפקיד החברתי של הכדורגל הוא חשוב מאוד", אמר איבו בלט, חבר פרלמנט אירופי. "ולכן תמיד חשוב שאוהדים יהיו בעלי שליטה או לפחות עם קשר עבודה עם המועדונים". ארגון Supporters Direct Europe הגיש ב־7 בנובמבר כמה המלצות לגבי איך לעשות זאת. לפי הדו"ח, "בעלות של אוהדים יכולה ליצור אווירה כלכלית יציבה יותר ובריאה יותר לכדורגל".

 

 

 

 

 

חואן מאטה. גם גדל באוביידו חואן מאטה. גם גדל באוביידו צילום: איי אף פי

 

קצת אופטימיות לא תזיק

 

אנשי אוביידו הדגישו כל הזמן הזה שהם מחפשים משקיע רציני, שייקח את הקבוצה חזרה לליגה הבכירה לצד האוהדים - והסוסיוס (חברי המועדון). אנשי עסקים רבים קושרו לקבוצה אבל בעקבות הקמפיין המרשים בטוויטר והחשיפה הרבה הגיע המשקיע האולטימטיבי: האיש העשיר בעולם - קרלוס סלים.

 

סלים המקסיקני שווה כ־69 מיליארד דולר. הוא השקיע 2 מיליון יורו כדי לרכוש 35% מהקבוצה. נציגיו בהנהלה יהיו אנשי חברת האחזקות שלו Inmobiliaria Carso, שהיא בבעלות כמה קבוצות במקסיקו. "אנחנו בעלי 35% מהקבוצה, מה שהופך אותנו לבעל המניות הגדול ביותר", אמר דוברו של סלים, ארתורו אליאס אז'וב. סלים רכש השנה 30% ממועדוני הכדורגל המקסיקניים ליאון ו־Pachuca כמו גם חברות שמשדרות משחקים באינטרנט. דובריו טוענים כי הכוונה היא שיהיו שיתופי פעולה מקצוענים וכלכליים בין קבוצותיו.

 

בסיכומו של יום אוהדים יהיו בעלי קבוצה בליגה השלישית בספרד ויעבדו לצד האיש העשיר בעולם במטרה להחזיר את הקבוצה לליגה הראשונה. זה לא רע עבור קבוצה שהיתה על סף היעלמות מהמפה בתחילת החודש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x