$
רכישות

האם התקציב קובע את ההצלחה הספורטיבית?

הליגה הספרדית, שהסתיימה בסוף השבוע מספקת בעניין זה כמה תשובות שונות

רונן וודלינגר 18:1116.05.12

האם תקציב קובע בהכרח את ההצלחה הספורטיבית? מהו היחס בין השקעה כלכלית להישגים על המגרש? הליגה הספרדית, שהסתיימה בסוף השבוע מספקת בעניין זה כמה תשובות שונות. כמו שעשינו במחצית העונה, גם הפעם העמדנו זו מול זו את טבלת הליגה ואת טבלת התקציבים ובדקנו את המיקום היחסי בשתי

הטבלאות, ואלה המסקנות שעלו:

 

1. מבין עשרים הקבוצות בליגה הספרדית, שתי הגדולות (ריאל מדריד וברצלונה) הן הקבוצות היחידות בליגה אשר מקיימות התאמה מדויקת בין המיקום שלהן בטבלת התקציבים לבין מיקומן הסופי בטבלת הליגה. כל שאר 18 הקבוצות סיימו את הליגה מעל או מתחת למקום שלהן בדירוג התקציבים.

 

ריאל, שנהנתה השנה מהתקציב הגדול בספרד - 488 מיליון יורו – הצליחה סוף-סוף לשבור את השליטה של היריבה מקטלוניה ולסיים את הליגה במקום הראשון. שמונה נקודות ו-27 מיליון יורו מאחוריה נמצאת ברצלונה, שהיא שנייה בשתי הטבלאות.

 

אחריהן, ובפער עצום, העניינים כבר יותר דינמיים. השלישית בטבלת התקציבים (מלאגה) נהנתה מתקציב של 150 מיליון יורו – פחות משליש מזה של ברצלונה – וסיימה רביעית; ואילו השלישית בליגה (ולנסיה) סיימה בפער של שלושים נקודות אחרי ברצלונה עם תקציב של 107 מיליון יורו (החמישי בגודלו). ליגה משלהן, כבר אמרנו?

 

2. בקרב מרבית הקבוצות שנחשבות לבינוניות-גדולות - כלומר קבוצות שזכו בעבר בתארים (ועדיין נהנות מהפירורים), נהנות מבסיס אוהדים רחב והן בעלות שאיפות צמרת – לא נרשמו פערים גדולים בין הפוטנציאל התקציבי לבין המיקום בטבלה. וכך, אתלטיקו מדריד, אתלטיק בילבאו (וגם מלאגה) סיימו את הליגה מקום אחד מתחת למקומן ברשימת התקציבים. ולנסיה סיימה שני מקומות מעל המקום שלה בדירוג הכסף, ואילו סביליה שלושה מקומות פחות.

 

האכזבות הגדולות יותר הן אלה של אספניול (14 בטבלת הליגה, לעומת 10 בטבלת התקציב), חטאפה (13 לעומת 8) ויותר מכולן ויאריאל האומללה. הצוללת הצהובה דורגה במקום השביעי מבחינת תקציב (72 מיליון יורו), מה שאפשר לה להשאיר אצלה שמות כמו מרקוס סנה וג'יוספה רוסי, אבל כל זה לא עזר לה, ובתום עונה קטסטרופלית היא סיימה את הליגה במקום ה-18 וירדה לליגה השנייה. קשה להאמין שהקבוצה הזו החלה את העונה בליגת האלופות.

 

3. את הקפיצות הגדולות ניתן למצוא בעיקר בקרב קבוצות מהדרג הבינוני-נמוך, שבזכות איזון בין שחקני בית לרכש סולידי ויעיל הצליחו להחזיר את ההשקעה בתקציב ולרשום אפילו תשואה יפה בדירוג הליגה. ביניהן ניתן למצוא את מאיורקה של דודו אוואט ותומר חמד (סיימה שמינית, לעומת מקום 15 בדירוג התקציב), אוסאסונה (סיימה 7 לעומת 17) ומעל כולן לבאנטה הקטנה, שהתקציב שלה (23 מיליון יורו) הוא ה-18 בגודלו בליגה, אבל הצליחה לסיים את העונה במקום השישי ותשחק בעונה הבאה בליגה האירופית, מה שייפתח לה פתח להכנסות נוספות.

 

4. לסיום, כבוד מיוחד צריך לתת לראיו וייקאנו, שרק העונה עלתה מהליגה השנייה כשהיא נתונה במשבר כלכלי קשה, שהביא לכך שבמשך חודשים שחקניה לא קיבלו משכורות. עם התקציב הקטן בליגה (12 מיליון יורו - שווה לזה של מכבי חיפה ונמוך מזה של מכבי תל אביב) הצליחה הקבוצה הקטנה מפרברי מדריד לנצח במחזור האחרון ולסיים את הליגה במקום ה-15, חמישה מקומות מעל מיקומה בליגת התקציב. אגב, כל שלוש הקבוצות שהעפילו בתחילת העונה לליגה הראשונה – ראיו ואייקנו, גראנדה וריאל בטיס – הצליחו לשרוד ולהישאר עונה נוספת בליגה הבכירה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x