$
ספורט ופוליטיקה

פוליטיקה נגד כדורגל

פלאטיני, שרוצה להיות נשיא פיפ"א, צריך את הקולות של ההתאחדויות הקטנות ולכן מתכנן להקריב את איכות ויוקרת ליגת האלופות. כלכליסט מציע מודל NFL לטורניר הכדורגל האיכותי ביותר

אוריאל דסקל 21:3110.04.12

היומון הגרמני "בילד" דיווח בשבוע שעבר שמישל פלאטיני, נשיא אופ"א, הגיע למסקנה שליגת האלופות משעממת וליגת אירופה משעממת מאוד ולכן צריך לשנות את התחרויות בכדורגל האירופי. וכך עלה לו הרעיון למזג את ליגת אירופה עם ליגת האלופות - כדי לאפשר לקבוצות ממדינות קטנות להשתתף בטורניר כדורגל המועדונים הבכיר בעולם.

 

על פי התוכנית של פלאטיני, תבוטל ליגת אירופה וליגת האלופות תגדל מ־32 ל־64 משתתפות. זה יקרה ב־2016 וזה יאפשר למדינות קטנות כגון לטביה, בלארוס, ואפילו ישראל להכניס באופן אוטומטי קבוצה אלופה לשלב הבתים בכל שנה. במקביל, למדינות כגון ספרד, אנגליה, גרמניה, צרפת ואיטליה יהיו שש קבוצות נציגות במקום ארבע או שלוש כיום.

 

מי שתומכות, כמעט אוטומטית, בהצעה של פלאטיני הן המדינות הקטנות, אלו שעזרו לו להתמנות לנשיא אופ"א על חשבון לנהארט יוהנסון ב־2007. מדובר במדינות כדורגל כושלות - שבזכות הרפורמות הראשונות של פלאטיני בליגת האלופות הצליחו להשחיל קבוצות לשלב הבתים. בגלל זה ליגת האלופות סבלה מדילול באיכות הקבוצות. רוב הקבוצות הגדולות מסיימות את המשחקים החשובים שלהן כבר במחזור הרביעי של שלב הבתים, וגם משחקים רבים בשלבי הנוק אאוט הפכו למיותרים.

 

במקום לעשות את הדבר הנכון מבחינה מקצועית ומסחרית פלאטיני מקדם את עצמו לתפקיד נשיא פיפ"א הבא ומנסה להגדיל את כוחו הפוליטי. ולכן הוא מעניק מתנה להתאחדויות קטנות ובעצם מקריב את איכות הכדורגל על מזבח פוליטי.

 

 

כריסטיאנו רונלדו. אופ"א לא מבינה את עוצמת המותגים שיש לה כריסטיאנו רונלדו. אופ"א לא מבינה את עוצמת המותגים שיש לה צילום: רויטרס

 

זה הכל במודל

 

אין ספק שהחדרת מועדונים שאינם ראויים וגם לא מקודמים מקצועית אלא רק פיננסית (אופ"א מעבירה כספים אבל לא ממש אומרת מה לעשות איתם,כפי שניתן לראות מהפועל תל אביב) לליגת האלופות היא מעשה שפוגע ביוקרה ובאיכות של הכדורגל האירופי. וכתוצאה מכך גם בהכנסותיו.

 

ליגת האלופות אמנם מצליחה לייצר הכנסות של כ־1.1 מיליארד יורו (1.5 מיליארד דולר), אבל מדובר בסכום נמוך מאוד אם משווים בין הטורניר לליגת ה־NFL, שמכניסה 9 מיליארד דולר יותר בשנה מליגת האלופות, אף שאין לה מותגי ספורט בינלאומיים כמו ריאל מדריד, מנצ'סטר יונייטד, ברצלונה, ארסנל, מילאן, יובנטוס ועוד.

 

אופ"א, ארגון פוליטי ולא מקצועי או מסחרי, לא מצליח להבין את עוצמות המותגים שלו בהשוואה לאלו של ה־NFL ובכך מפספס הכנסות רבות. בנוסף, נראה כי אופ"א הגיעה לשיא הכנסות מהשוק האירופי. מלבד צרפת, שהשוק שם הושפע מאוד מכניסתה האגרסיבית של אל ג'זירה לשוק התקשורת המקומי, כמעט לא היתה עלייה בהכנסות מזכויות שידור ומחסויות (כי מי רוצה לשלם על טורניר משעמם?). וזה בעוד שב־NFL יכולים לחגוג הסכמי זכויות שידור הגדולים בעשרות אחוזים.

 

המפתח של ההצלחה של ה־NFL הוא במודל המושלם לליגה. הליגה קצרה, כל משחק חשוב, ושלבי הנוק אאוט מרתקים ומאפשרים לקבוצות קטנות להפתיע.

 

ולכן ה-ECA, ארגון המועדונים האירופיים, צריך להבין שיש מודל שיכול להביא לגידול בהכנסות וברווחים של הכדורגל האירופי בכללותו ולהציב אותו נגד התוכנית ההזויה של פלאטיני.

 

בכל מקרה, הנה רעיון שה־ECA יכול להציע לאופ"א. רעיון שבבסיסו אמור להפוך את הליגה לאיכותית ומעניינת יותר. זה יוביל להכנסות גבוהות הרבה יותר, וגם, בעזרת רגולציה נכונה, לכך שלכדורגל האירופי בכללותו יהיה יותר כסף.

 

אז הנה ההצעה שלי לסופרליג אירופי, שמבוססות על מודל של ה־NFL ותאפשר לקבוצות הגדולות להרוויח כסף גדול עבור הכדורגל האירופי.

 

 

ליגת האלופות החדשה (הצעת כלכליסט) ליגת האלופות החדשה (הצעת כלכליסט)

 

סופרליג A

 

- 40 קבוצות מ־40 מחוזות אזוריים. 10 קבוצות בכל בית מחוזי.

 

- כל קבוצה משחקת תשעה משחקים נגד יריבות אזוריות ושבעה משחקים נגד קבוצות ממחוזות אחרים בעלות דירוג דומה. 16 משחקים בסך הכל. לא יהיו שני משחקים נגד כל קבוצה (בית וחוץ) אלא משחק בית או חוץ נגד קבוצה (וזה מתחלף כל שנה). כמו ב־NFL.

 

-  16 הקבוצות הטובות ביותר — 4 בכל מחוז — יעפילו לשלב הנוק אאוט, שגם בו לא יהיו משחקים של בית וחוץ אלא משחק אחד.

 

יתרונות עיקריים

- כל קבוצה תארח 8 משחקי בית לפחות, לא כמו היום (3).

 

- כל משחק יהיה הרבה יותר מעניין בגלל סיבות ספורטיביות. כל משחק גם קשור למעמד הקבוצה בדירוג של השנה הבאה ולכן לאף קבוצה לא "תיגמר העונה".

 

- הליגה הקצרה מאפשרת לקבוצות קטנות להפתיע (כפי שקורה ב־NFL מדי שנה).

 

-  משחק נוק אאוט אחד מאפשר לקבוצות קטנות להפתיע במשחקים הגדולים (על פני שני משחקים קשה יותר לנצח את הקבוצה הגדולה), מה שגם יעניין את הצופים הניטרליים יותר (הכסף הגדול).

 

רגולציה

 

- קבוצות לליגה הזאת אמורות להיבחר על פי מספר האוהדים שלהן, בסיס האוהדים הגלובלי, דירוג אופ"א, הישגים היסטוריים, גודל השוק, אצטדיון, מתקנים ומבנה בעלות.

 

- הכנסות הליגה מזכויות שידור ומספונסרשיפ יחולקו בין קבוצות.

 

- כל קבוצה תהיה חייבת לרשום 25 שחקנים לתחרות ששווי החוזים שלהם לא יהיה יותר מ־250 מיליון יורו. תקרת שכר המינימום לתחרות תהיה 35 מיליון יורו כדי לשמור על רמה גבוהה.

 

-  הסופרליג תהיה חייבת להעביר תשלומי סולידריות שילכו לשורשי הכדורגל באירופה — 10%–15% מההכנסות הכלליות.

 

סופרליג B

 

- תהיה ליגת משנה לליגה הבכירה שבה קבוצות יתחרו במשך ארבע שנים על מקום בסופרליג. בכל ארבע שנים שמונה קבוצות חדשות שהצטיינו בסופרליג B יחליפו את שתי הקבוצות הגרועות ביותר בכל מחוז לאורך ארבע השנים.

 

-  הסופרליג B תקבל קבוצות שהצטיינו בליגות המקומיות לאורך ארבע שנים.

 

 

לצפייה ברזולוציה גבוהה יותר על ההצעה: http://go.calcalist.co.il/pic/sport/superleague.pdf

בטל שלח
    לכל התגובות
    x