$
ספורט ישראלי

רק רשת!

פייסבוק וטוויטר הן זירות חדשות לקבוצות, והמועדון שיצליח לדעת איך להרוויח יותר אוהדים במגרשים בזכותן ינצח בתחרות הלייקים הגדולה. הקבוצות בישראל עדיין לא הפנימו זאת, אבל חברה ישראלית שעלתה על נוסחה מוצלחת דווקא כן

אוריאל דסקל 09:2814.12.11

בחודש שעבר דאלאס קאובויז, קבוצת הפוטבול היקרה ביותר בליגת הספורט העשירה ביותר, שלחה את דימרקוס וור, הליינבקר, להיות הספורטאי המקצועי הראשון שמתחבר ל־Google+ Hangouts, אפליקציית צ'ט הווידיאו של גוגל, כדי לדבר עם האוהדים במשך שעתיים. השחקן שיתף פעולה ובעצם בילה עם אוהדים בשיחות במשך שעתיים רצופות.

 

זה שיא חדש בשימוש במדיה החברתית. בעבר קבוצות רבות ניהלו דיון בפייסבוק עם האוהדים. ההתאחדות לכדורגל בישראל עושה זאת על בסיס די קבוע, אבל זו הפעם הראשונה שכוכב "ישב" עם עשרות - אפילו מאות - אוהדים, ודיבר איתם על ענייני הקבוצה ועל עניינים אינטימיים יותר. זה מה שהמדיה החברתית יכולה לעשות, ובעולם הספורט התחילו להבין את זה לא מזמן.

 

טורקיה תחילה

 

 מספר הלייקים בפייסבוק והעוקבים בטוויטר מספר הלייקים בפייסבוק והעוקבים בטוויטר

לא מזמן זה אומר שרק לפני קצת יותר משנה הבינו הקבוצות הגדולות שהפייסבוק זה דבר שיישאר איתנו לטווח הארוך, ולכן פתחו עמודים רשמיים. עד אז, רק הקבוצות הטורקיות פתחו וקידמו דפים רשמיים, והובילו את הרשימה העולמית עם מספר הלייקים הרב ביותר - בין 3 ל־4 מיליון. זה השתנה די מהר כשהקבוצות הגדולות החלו לנהל עמודי פייסבוק - זה הפך לתחרות כמו תחרות שווי הקבוצה, קבוצות התחרו על מספר הלייקים. כדי לנצח את התחרות הזאת הן היו צריכות להציע דברים, מתחרויות על מרצ'נדייז ועד משחקי מנג'ר אונליין, כפי שעושה ריאל מדריד. גם טוויטר החלה לתפוס יותר נפח בשיח הספורטיבי, וכיום כל ספורטאי שמכבד את עצמו מצייץ.  

 

כאמור, מועדונים עושים מאמצים רבים כדי לתת כמה שיותר לאוהדים שלהם דרך

הרשתות החברתיות. מנצ'סטר סיטי, למשל, משקיעה המון כסף במיזם Inside City ביוטיוב. המיזם מתבסס על שחרור קליפים מתוך מגרשי האימונים של הסיטי, בעיקר שטויות ששחקנים עושים - השוער שר "Wonderwall" של אואזיס, שחקנים מתחרים על מי מצליח לפגוע במצלמה בכוונה או מבשלים עוגת כריסמס. דברים שמעלים גיחוך אבל הופכים את המותג לחביב הרבה יותר.

 

איך לייק שווה כסף?

 

כרגע כל העולם חושב על איך הופכים את המוני הלייקים לכסף. החברה שעלתה על הנוסחה הטובה ביותר היא ישראלית - וזאת אף שקבוצות הכדורגל והכדורסל בישראל לא ממש מסתדרות עם הפייסבוק.

 

חברת Evento, שבבעלות אופיר זרדוק שמר, בוגר קורס פיפ"א מאסטרס, והראל שמר, בעל רקע טכנולוגי רב (20 שנה באלביט, אמדוקס, פיליפס ועוד), בנו

מערכת שדרכה אפשר לקנות כרטיסים דרך הפייסבוק, אבל חשוב יותר - להפוך אירוע ל"יותר חברתי". "יש הנחה בסיסית והיא די מוכחת - מי שבפייסבוק לא אוהב לצאת מהפייסבוק", אומר זרדוק שמר. "אנשים אוהבים את זה, מרגישים שם בטוחים. אז אנחנו מגיעים לגופים, שיכולים להיות גם קבוצת כדורגל שמוכרת כרטיסים, ואומרים להם 'בואו תגרמו לאוהדים שלכם לקנות כרטיסים בתוך הפייסבוק'. כל התהליך של רכישת הכרטיס נעשה בתוך הפייסבוק ויש בזה יתרון גדול. בפייסבוק אתה מקדם את האירוע שלך באופן טבעי הרבה יותר. בתור אוהד שמחובר ל־Evento אתה יכול לרכוש כרטיס למשחק, החברים שלך רואים שעשית את זה בגלל הטיים ליין של הפייסבוק או כיוון שחלקת את זה עמם. בתוך כל זה אתה גם יכול להזמין את חבריך לקנות כרטיס לידך באצטדיון. מי שמנהל את האירוע, הקבוצה לצורך העניין, יכול לקדם את האירוע כך: להכריז שחברים שקונים יחד 10 כרטיסים יקבלו חולצות חינם, למשל. הכל במטרה שיהיו יותר קשרים חברתיים באצטדיון עצמו". לפי שמר, "קניית כרטיס בפייסבוק הופכת את האירוע לאירוע חברתי יותר. ויותר מזה, האירוע מתחיל מהיום שאתה חושב להגיע לאירוע ומסתיים כמה ימים אחריו - כשאתה נכנס לראות את התמונות או הווידיאו שהעלו החברים שלך מהאירוע".

 

 

אוהדי מכבי חיפה. רכישת כרטיס דרך הפייסבוק הופכת כל אירוע, כולל משחקי כדורגל, לאירועיים חברתיים יותר אוהדי מכבי חיפה. רכישת כרטיס דרך הפייסבוק הופכת כל אירוע, כולל משחקי כדורגל, לאירועיים חברתיים יותר צילום: ראובן שוורץ

 

חשש מהמדיה

 

שמר, שכבר עובד עם כמה קבוצות בחו"ל על האפליקציה, מסכם: "האוהדים הם מרכז הקבוצה, הרבה מנהלים בחו"ל מבינים את זה. הפייסבוק משנה את האהדה. הכוח של האוהדים גדל - פתאום אתה יכול לשמוע מנהל בלאציו האיטלקית מדבר עם המנכ"ל ומזכיר איזה וול פוסט ששם אוהד על העמוד הרשמי. מנהלי קבוצות הכדורגל מדברים באופן פתוח ומבין על הפייסבוק. זה פותח את המשחק לרעיונות חדשים ומקרב את האוהדים לקבוצות".

 

הקבוצה הישראלית הכי פעילה בפייסבוק היא מכבי חיפה, שעל פי שמר אימצה את הרעיונות של Evento ואף חוותה עלייה במכירת הכרטיסים בזכות זה - עלייה של אחוזים ניכרים ברכישת כרטיסים אונליין.

 

בישראל, לעומת זאת, קבוצות לא ממש התחברו לפייסבוק, אף שהפועל תל אביב פעילה מאוד כבר מ־2009. "בארץ עדיין חוששים מהמדיה החברתית", מספר גבע תלם, דובר הפועל לשעבר שהקים את עמוד הפייסבוק הרשמי שלה. אולי בגלל זה קשה למצוא דפים רשמיים של קבוצות. למשל, הדף הכי גדול שמזוהה עם בית"ר ירושלים לא קשור למועדון עצמו ("בואו נגיע ל־1,000,000 אוהדי בית"ר ירושלים!!!", עם 45,640 לייקים). תלם, שכיום מקדם שחקנים כמו איתי שכטר דרך הרשתות החברתיות, אומר שהקבוצות לא ייכנסו לזה עד שיהיה מודל רווח אמיתי, אבל בינתיים הן מפגרות מאחורי העולם בכל הקשור לקשר עם האוהדים: "זה כלי מדהים שמביא אותך באופן ישיר לסלון של 40 אלף אוהדים. אתה יכול לפנות אליהם ישירות, לשתף פעולה, למכור מרצ'נדייז רשמי, כרטיסים". בישראל יש כמה עמודי פייסבוק רשמיים והם אפילו מתעדכנים מדי פעם, אבל המנהלים עצמם לא רואים בהם פוטנציאל לגידול מספר האוהדים בקהל.

 

כמו CNN לפני 25 שנה

 

כנראה הרשתות החברתיות יהפכו להרבה הרבה הרבה יותר משמעותיות בעתיד הקרוב. בימים אלה יוטיוב, שבבעלות גוגל, בונה מחלקת ספורט שמטרתה להיות שחקן רציני בשוק זכויות השידור של אירועי הספורט הגדולים בעולם. האתר כבר שידר את משחקי קופה אמריקה, משחקי NBA, משחקי הוקי ומשחקי ליגת הקריקט של הודו. המודל עובד כך: ליגות מוותרות על הכנסות מזכויות שידור אבל מקבלות חשיפה אדירה ביוטיוב, שמביאה להכנסות גבוהות יותר מספונסרים.

 

האינטרנט, במיוחד בזכות טכנולוגיית גלישה מהירה חדשה, יהפוך על פי מומחים בתעשייה כמקור מספר אחת לצריכת תוכני ספורט בקרוב מאוד. בריאן בדול, לשעבר בכיר בערוצי הספורט האמריקאיים, אמר ל"ספורט ביזנס ג'ורנל": "ערוצי הספורט באינטרנט כיום זה מה ש־CNN ו־MTV היו לפני 25 שנה. הצעירים צורכים את הספורט שם, ומה שאנחנו רואים מהם זה קצה קרחון. אם אתה רוצה להצליח בספורט - תהיה חייב להיות באינטרנט".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x