$
ספורט עולמי

שנה אחרי הזכייה הספרדית במונדיאל - הכדורגל המקומי במצב של פשיטת רגל

חצי מקבוצות ליגת העל הספרדית בהתגוננות מפני פשיטת רגל. 22 מועדוני כדורגל קרסו כלכלית מאז 2004. מנהלת הליגה המקומית אימצה את חוקי הפייר פליי הפיננסי כדי למנוע "תרדמת כלכלית"

סוכנויות הידיעות 14:5913.07.11

שנה לאחר שספרד זכתה במונדיאל, ליגת הכדורגל המקומית סובלת מחובות, ניהול שגוי ופשיטות רגל.

 

22 מועדוני כדורגל ספרדיים ביקשו הגנה מפני פשיטת רגל מאז שקבוצת לאס פאלמס מהליגה הנמוכה החלה את המגמה ב-2004. ביום שישי ראסינג סנטאנדר הפכה לקבוצה השישית שנקלעה לפשיטת רגל מתוך 20 הקבוצות בליגה הבכירה, שמתחילה עונה חדשה ב-21 באוגוסט.

 

סוכנות AP שוחחה עם מספר מנהלי קבוצות, מומחים פיננסיים ודמויות בעולם הכדורגל. כולם ציינו מספר גורמים שהובילו למצב הנוכחי: תשלומי העברות גבוהים, משכורות מנופחות לשחקנים, בעלים המונעים מאגו עם מעט אחריות פיסקאלית והפרדה ברורה בהפצת ההכנסות הטלוויזיה.

 

ספרד אמנם חוגגת שנה לניצחונה בטורניר שנערך בדרום אפריקה, אך ברצלונה ומדריד מתרחקות משאר 18 הקבוצות בליגה.

 

"ישנה בעיה מערכתית עם מבנה הליגה והאופן שבו היא עובדת - זה כמעט כמו סימום פיננסי", אומר מנהל אוסאסונה חוויאר גומס. "כעת שמחצית מהקבוצות בספרד בהגנה מפני פשיטת רגל, נראה כאילו הבעיה הייתה בלתי נמנעת."

 

 

סרחיו אגוורו. הקבוצות הספרדיות הצביעו לצמצמם את ההוצאות שלהן סרחיו אגוורו. הקבוצות הספרדיות הצביעו לצמצמם את ההוצאות שלהן צילום: אי אף פי

 

השחקנים מחכים ל-43 מיליון דולר

 

החוקים החדשים של אופ"א מגבילים את היכולת של הבעלים לסבסד הפסדים שנגרמו בשל תשלומי מעבר גבוהים ומשכורות, ומחייבים אותם להוציא רק מה שהם מרוויחים מהכדורגל במידה והם רוצים לשחק בתחרויות האירופיות. הבעלים יכולים לכסות את ההפסדים של עד 88 מיליון דולר לאורך תקופה של שלוש שנים, החל מ-2012.

 

על פי חברת הייעוץ דלויט, ההכנסה של הליגה הספרדית צמחה בשיעור הגבוה ביותר לאחר עונת 2009-10 מאשר כל ליגה אירופית אחרת – ב-8% ל-2.3 מיליארד דולר. מרבית ההכנסה הזו הגיעה ממדריד וברצלונה, שיחד הרוויחו 1.2 מיליארד דולר.

 

אך הכסף שלהם כמעט ואינו עוזר ל-18 הקבוצות האחרות, שהניהול הקלוקל שלהן בא לידי ביטוי אף יותר לנוכח המשבר הכלכלי שפגע במדינה. רק מספר מועט של קבוצות יכולות לשלם לשחקנים בקביעות. קרוב ל-43 מיליון דולר במשכורות עדיין לא שולמו ללמעלה ממאה שחקנים.

 

"לפני זמן לא רק, ההתאחדות הרומנית שלחה מכתב לכל השחקנים ובו המליצה לשחקנים לא לחתום על אף חוזה אם הוא אינו ברור לגמרי. הם אמרו לא לנסוע לספרד, כי אין שם כסף", מספר לואיס רוביאלס, ראש איגוד שחקני הכדורגל של ספרד ששיחק בעבר בלבאנטה, שהכריזה אף היא על חדלות פירעון. "איני אופטימי במיוחד, מכיוון שבדיוק כפי שקורה בחברה הספרדית, מוצאים פיתרון רק לאחר שקורה משהו."

 

התעשייה שגשגה לאורך רוב העשור האחרון על רקע צמיחה שיא בכלכלה הספרדית שנבעה מסקטור הנדל"ן. ריאל מדריד ניפחה את שוק העברות כדי לממן את פרויקט ה"גלאקטיקוס" ואת עליית משכורות השחקנים שנבעה ממנו.

 

"הבעיה הייתה קשורה לאגו וכמה מקרים אבסורדים סביב ניהול הקבוצות", אומר הפרופסור לכלכלה חאום לופיס מאוניברסיטת נווארה. "הבנקים לא מעניקים לעסקים הקטנים הלוואות אך העובדה שמדריד מקבלת 141 מיליון דולר כדי להחתים שחקן היא פשוט מגוחכת."

 

המודל הבאסקי

 

בשנת 1990 התרחשה נקודת מפנה, כאשר המועדונים הועברו לבעלות פרטית (SAD), מהלך שנועד למחוק את ההפסדים ולאפשר פיקוח טוב יותר של החשבונות.

 

מדריד, ברצלונה, אוסאסונה ואתלטיק בילבאו היו ארבע הקבוצות היחידות שלא הלכו בעקבות מודל ההפרטה והן בבעלות חברי המועדון. שני המועדונים הבאסקיים מצליחים לשרוד באמצעות אחריות פיסקאלית הדוקה, והסתמכות על קבוצות הנוער שלהם, שם טמונה מרבית ההשקעה שלהם.

 

אוסאסונה, שפירושה "בריאות" בבאסקית, צריכה להחזיק בפיקוח פיננסי נוקשה מאחר שהעיר הקטנה פמפלונה מציעה מאגר צר של אוהדים והכנסה מוגבלת.

"אין שום ספק, זו הדרך היחידה", אומר גומס, מנהל הקבוצה. "אפשר להסתכל על כך מכמה זוויות אך קבוצת כדורגל שייכת באופן טבעי לאנשיה. זה לא נתון למשא ומתן." המחקר של גאי חשך כי בסוף עונת 2009-10 ההפסדים המשולבים של הקבוצות הליגה הבכירה עמדו על 140 מיליון דולר, בעוד שהחוב הסתכם ב-4.8 מיליארד דולר – כפול מסכום ההכנסות שעמד על 2.25 מיליון דולר.

 

"אנחנו בנקודה העליונה של הכדורגל הספרדי, אפשר רק ליפול", אומר גאי. ",מתגלים שני שווקים: הבונדסליגה, שמתנהלת ברצינות רבה והליגה הצרפתית (לי 1 ו-2)שהן קטנות יותר אך השקיפות והיושר המאפיינים את הפקת הנתונים, והנחישות לא להוציא יותר מדי על העברות, הופכים אותם למודל הכלכלי הטוב והבריא ביותר."

 

חוקי הפייר פליי של אופ"א מציעים תמריצים לתיקון המודל הספרדי. מנהלת הליגה הספרדית (LFP) החליטה היום לאמץ את חוקי הפייר פליי הפיננסי כדי לשלוט בהוצאות הקבוצות. נשיא ה-LFP, חוסה לואיס אסטיאסאראן, אמר שהצעד הכרחי כדי להימנע מ"תרדמת כלכלית". החוק החדש, שוועדה מיוחסת תאכוף אותו, מתייחס ל-42 מועדוני הכדורגל הספרדיים המקצועיים. "המטרה היא להביא ליציבות כלכלית, שהמועדוני יתחילו לקחת אחריות".

 

כחלק מהחוק קבוצות יהיו חייבות להראות שאינן חייבות כסף לשחקנים או למס הכנסה. על פי ההסכם, שכר השחקנים לא יעלה על יחס של 70% מסך ההכנסות של הקבוצה.

 

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x