$
ספורט ישראלי

האם לימור לבנת היא תקוות אוהדי הכדורגל בישראל?

משרד הספורט יכול וצריך לחייב מעורבות אוהדים להגברת השקיפות, בכדי לתקן את אחת הבעיות הגדולות בענף - מבנה הבעלות

אוריאל דסקל 12:1811.07.11

תופעה מעניינת. חברי הכנסת, שקופצים בדרך כלל על כל עגלה שתביא להם 15 דקות פרסום, מתרחקים מהכדורגל הישראלי. זאת למרות שמדובר בתחום שמביא לרוב כותרות. מלבד ח"כ דב חנין, שהתייחס לבעיה על במת הכנסת, הכנסת די שתקה בנושא החשוב ביותר שעומד בפני הכדורגל הישראלי.

 

חנין מנסה בימים אלה להכניס תיקון לחוק הספורט שאמור להיות מוגש לאישור בימים הקרוב, לפיו, "בתקנונים כאמור (של אגודות הספורט) יקבעו הוראות בעניין מעמד ארגוני אוהדים וזכויותיהם להשתתף בקבלת ההחלטות המתקבלות באגודות הספורט". זוהי הצעת תיקון חוק חשובה ביותר שעשויה להפוך את הכדורגל הישראלי למקום טיפה יותר סימפטי, שקוף ורווחי.

 

בחו"ל, מועדונים בבעלות אוהדים פורחים. הליגה הגרמנית, למשל, היא ליגה שכולה בבעלות אוהדים, בגלל חוק ממשלתי שמחייב 50% פלוס מניה מכל מועדון להיות בבעלות חברי המועדון. גם בארץ מועדונים בבעלות אוהדים מצליחים - הפועל תל אביב בכדורסל, הפועל קטמון בכדורגל ומכבי קביליו יפו.

 

"תופעת הפועל קטמון היא הוכחה לכך שככל שמועדון יותר קשור לקהילה שממנו הוא בא, ככל שלקהילה יש יותר 'סיי' במועדון, כך הוא מתנהל בצורה בריאה יותר", אומרת דפני גולדשמידט מהפועל קטמון. "אין הרבה מועדונים בליגות הגבוהות שמביאים את אותה כמות האוהדים שאנחנו מביאים לליגות הנמוכות, וזו מהסיבה שהאוהדים מרגישים חלק מהקבוצה ותורמים לה יותר מכספם וזמנם. זה משהו שאין בכדורגל הישראלי כמעט".

 

תמוה שגם בהתאחדות לכדורגל לא מייחסים חשיבות לעניין הבעלות על הקבוצות. לא היתה התייחסות רשמית לארגוני האוהדים. ההפך הוא הנכון, בהתאחדות שוקדים בימים אלה כדי להחליף את הסטטוס של קבוצות הכדורגל מעמותות ומלכ"רים לחברות בע"מ - מהלך שהביא לקריסת הכדורגל בספרד.

 

בסוף השבוע פנו ארגונים, עמותות וקבוצות אוהדים בראשות ארגון היציע לשרת הספורט לימור לבנת וח"כ אלכס מילר, יו"ר ועדת החינוך התרבות והספורט, לשם קבלת תמיכתם בחוק החדש שהוצע על ידי דב חנין. 

 

אבי לוזון ולימור לבנת. שינוי בחוק הספורט עשוי להביא לכניסה של גורמים חיוביים יותר לכדורגל הישראלי אבי לוזון ולימור לבנת. שינוי בחוק הספורט עשוי להביא לכניסה של גורמים חיוביים יותר לכדורגל הישראלי צילום:ראובן שוורץ

 

הדיון בחוק הספורט התקיים לראשונה ביום שני ה-4.7.11 ביוזמת משרד הספורט ושרת התרבות והספורט ח"כ לימור לבנת. הדיון עסק באימוץ הקוד האתי על ידי מוסדות הספורט הרלוונטיים. במהלך הדיון הועלתה הסתייגות של ח"כ דב חנין הנוגעת לעניין היחסים בין אגודות הספורט לאוהדים. ההסתייגות מתייחסת לסעיף 10(ד') בחוק הספורט ולשונה. דיון נוסף אמור להתקיים בשבועות הקרובים.

 

הרקע לפניה של ארגון היציע הינו הפרשיות החוזרות ונשנות בכדורגל הישראלי, שנוגעות לגורמים מפוקפקים הנכנסים למועדוני הספורט, אשר הנפגעים העיקריים מהם הינם האוהדים.

 

"רבות מפעילויות משרד הספורט, כולל תיקון חוק הספורט המובא בימים אלו גם בעקבות הגילויים המעיבים האחרונים על התנהלות לא תקינה, נעשים בעבור אהבת הציבור הרחב וקהילות האוהדים לספורט", אומר שי גולוב, יו"ר היציע - ארגון שמוכר על ידי אופ"א. "כמו גם הצורך של הרגולטור להגן עליהם ועל האינטרסים שלהם. אנו מאמינים כי אימוץ מנגנוני שקיפות וביקורת כמו זה שמציע ח"כ דב חנין יהיו הכלים היעילים ביותר למיגור השחיתות ומניעת צמיחתם של עשבים שוטים בעתיד".

 

אסף כהן מארגון היציע הוסיף: "אנו מוצאים לנכון להדגיש כי לא ניתן יהיה לבצע רפורמה אמיתית ואפקטיבית בספורט הישראלי, מבלי להידרש לסוגיית אוהדי הקבוצות ומעמדם הייחודי. במפגשים שמתקיימים עם בכירי משרד הספורט הושם דגש על חשיבות הקהילה והאוהדים, והחיבור הבלתי אמצעי הנדרש בין קהילת האוהדים למועדונים כחלק מעולם הספורט בישראל, וכפי הנהוג במערב. אין עוררין על כך שהאוהדים עומדים בלב ליבה של פעילות המועדונים, ומהווים מרכיב משמעותי בפעילות זו. לאוהדים זיקה מיוחדת לקבוצות ויש להבטיח שמירה על האינטרסים הלגיטימיים שלהם בפעילות הקבוצות".

 

תגובת משרד התרבות והספורט: "במשרד התרבות והספורט מעודדים את שילובם והגברת מעורבותם של ארגוני האוהדים בענפי הספורט בישראל ורואים בכך צעד חיובי מאוד אשר יש בו כדי לסייע במיגור תופעת האלימות בספורט. בימים אלה אף פועל המשרד להשלמת תקנת התמיכה של המועצה למניעת אלימות בספורט על מנת שהמשרד יוכל יהיה לתמוך כספית בפעילות ארגוני אוהדים. נושא הכנסת אוהדים לניהול קבוצות מצוי בבחינה בלשכה המשפטית של המשרד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x