$
עסקי ספורט

ארסנל: בעלים חדש, דרך חדשה?

בפעם הראשונה ב־15 השנים של ארסן ונגר בארסנל, נוצר נתק חמור בין האוהדים למאמן. האם רכישת המועדון על ידי סטן קרונקי אתמול תביא לשינוי דרמטי?

אוריאל דסקל 10:2012.04.11

"דבר ראשון שאני חושב עליו כשאני מתעורר, זה איך להפוך את ארסנל לקבוצה מנצחת. זה מה שמוביל אותי". אלו דברים שאמר דיוויד דין, לשעבר סגן נשיא ארסנל, שהיה הארכיטקט של המהפכה שהפכה את ארסנל ממועדון מיושן לאחד המועדונים המודרניים והמתקדמים בעולם הכדורגל. דין עזב את ארסנל ב־2007 עם מורשת מכובדת — מלבד ארבעה גביעים ושלוש אליפויות, הוא היה אחראי להבאת מאמן ברמה הגבוהה ביותר, ארסן ונגר. הוא השאיר את ארסנל גם עם אצטדיון חדש ומכניס ומניות מהמועדון שהוא קנה ב־290,250 ליש"ט שהפכו ל־75 מיליון ליש"ט ב־24 שנה.

 

כשסוחר הסוכר לשעבר, דין, רכש את המניות של ארסנל מהיו"ר פיטר היל ווד, אף אחד לא האמין שאפשר להרוויח כסף מכדורגל. היל ווד אף כינה את הכסף שדין שילם לו "כסף מת". דין, שהיה מועמד להיבחר לראשות ההתאחדות לכדורגל האנגלית והיה פעיל ביותר בצוות שניסה להביא את המונדיאל לאנגליה — היה איש החזון מאחורי הפריחה של ארסנל. הוא היה אחראי להבאת השחקנים, ולמרות  שהתנגד להשקעה במעבר לאצטדיון החדש — השקעה שבסופו של דבר הפכה את ארסנל לאחת הקבוצות המכניסות בעולם — הוא נחשב ל"ארכיטקט הלא אהוב של המהפכה של ארסנל", לפי ג'ייסון בורט, כתב אנגלי שמסקר את הקבוצה כבר כמה שנים.

 

הוא רכש הרבה חברים בעולם הכדורגל אבל גם הרבה מאוד אויבים. בעיקר בהנהלת ארסנל. עם חבר ההנהלה שהוא עצמו הביא למועדון, דני פיזמן, הוא היה נוסע למשחקי חוץ במכונית הספורט שלו — אבל היחסים בין השניים עלו על שרטון בעקבות התנגדותו לעבור לאצטדיון האמירייטס. דין רצה להשקיע יותר בקבוצה כדי להתחרות בצ'לסי ומנצ'סטר יונייטד. אגב, גם את סטן קרונקי ואלישר אוסמאנוב הביא דין לארסנל.

 

 

סטן קרונקי. הבטיח לאוהדים זכייה בתואר כלשהו ובהודעה לבורסה הביע תמיכה בהמשך עבודתו של ארסן ונגר סטן קרונקי. הבטיח לאוהדים זכייה בתואר כלשהו ובהודעה לבורסה הביע תמיכה בהמשך עבודתו של ארסן ונגר צילום: איי אף פי

 

מקום 2 — 20 שנה. קונים?

 

לוואקום שנוצר עם עזיבתו של דין אף אחד לא נכנס. הגיע איבן גאזידיס, איש עבודה רציני ויצירתי שבנה מערכת שיווק מודרנית יותר, שתעזור למועדון להרים את הכנסותיו – אבל העבודה בשוק ההעברות נותרה בידי ארסן ונגר בעיקר. אין כבר מנהל שדוחף לכך שהקבוצה תנצח, ולכן זה לא היה מפתיע לשמוע את ארסן ונגר אומר את הדברים הבאים בסוף שבוע האחרון.

 

"אני מוכן לחתום על להיות מקום 2 בליגה ב־20 השנים הבאות", אמר ונגר, שתקף את מבקריו. "חלק מהמועדונים מאחורינו לא עשו כלום במשך 20 שנה, אבל פתאום הם זוכים להרבה תשבחות, אני לא מבין את זה. יש לנו עוד שמונה משחקים ואנחנו יכולים עוד לזכות באליפות". ונגר הוסיף, כמו תמיד, את העובדה שהקבוצה שלו צעירה, ושזה "מדהים" מה שהם השיגו בגילם הצעיר. "יש קבוצות שמשקיעות פי עשרה יותר מאיתנו, שיש להן שחקן אחד שנרכש ביותר כסף מאשר כל הקבוצה שלנו, והן אחרינו בטבלה. מה שאנחנו עושים – זה מה שנכון. הדרך שלנו נכונה".

 

אלו דברים שהוא כבר אומר שש שנים ללא זכייה בתואר כלשהו. דברים שלא מסתדרים עם דברים אחרים שאמר העונה ("זה הסגל הכי טוב שלי בכל הזמנים"). דברים שלא אמורים להישמע מהקבוצה המכניסה ביותר באנגליה (אם מחשיבים את עסקי הנדל"ן), שמחקה כמעט את כל החובות שלה ונמצאת במצב פיננסי מצוין שהניב לה רווחים של יותר מ־60 מיליון ליש"ט בעונה שעברה. דברים ששולחים מסר לא נכון לאוהדים, לשחקנים,לספונסרים.

 

ונגר גם ציין שלהיות "יציב, להיות 15 שנה בליגת האלופות", זה יותר חשוב מזכייה בגביע האנגלי. ייתכן, אבל שוב — ונגר עשה הרבה טעויות. טעויות שרבים כבר מודעים להן — ועדיין, אין שם בהנהלה מישהו שיגיד לו שהוא טועה. הוא זכה למעמד של אייתוללה, ואף אחד בהנהלה לא אומר לו שהקבוצה שלו צריכה יותר ניסיון ושרירים כדי לזכות באליפות אנגליה.

 

 

אוהדי ארסנל. רוצים שהמועדון יצא למסע בחו"ל ולא יעלה את מחירי הכרטיסים עוד פעם אוהדי ארסנל. רוצים שהמועדון יצא למסע בחו"ל ולא יעלה את מחירי הכרטיסים עוד פעם צילום: איי אף פי

 

ארסן יודע?

 

המעמד הזה של אייתוללה נשחק בשנים ללא תואר. האוהדים שטוענים כי "ארסן יודע" ו־"In Wenger We Trust" מתמעטים. הם עדיין רוב, אבל הקולות נגדו מתרבים. המצב הגיע לכך שנאמנות האוהדים של ארסנל, שמחזיקה גם במניות הקבוצה, טענה כי היא לא מרוצה ממה שקורה העונה — ואף שלא תשפוט את הקבוצה עד סופה, היא מתכננת לשאול את איבן גאזידיס, המנכ"ל, שאלות קשות. גם לגבי מעמדו של ונגר.

 

זה הגיע למצב של החלפת מהלומות ביציעים. דארן אפשטיין, אחד מחברי עמותת אוהדי ארסנל (AST), אמר: "אני חושב שהרוב עדיין מאמינים שוונגר הוא האיש הנכון ושהשחקנים הם אלו שמאכזבים אותו פעם אחר פעם. אבל יש כבר קרע בין האוהדים. חלק חושבים שהוא צריך ללכת — מיעוט, אבל מיעוט רועש. הרוחות התחממו במשחק הבית האחרון, והיו כמה חילופי מהלומות בין אנשים שלא רוצים את ונגר יותר לבין אנשים שמגנים עליו".

 

בכל מקרה, רוב האוהדים מסכימים שצריך להיפטר מחלק מהשחקנים — שחקנים שהם מתלוננים עליהם כבר הרבה זמן (דנילסון, ניקלאס בנדטנר, עמנואל אבואה, אבו דיאבי ואחרים). הרוב מאמינים גם שוונגר צריך לשנות את הפילוסופיה שלו — ולהביא שחקנים שמתאימים יותר לפרמיירליג.

 

התחושות הרעות, תחושות שהחמירו כאשר ונגר אמר שכרגע "לא אכפת לנו מהאוהדים", החמירו עוד יותר כאשר פיטר היל ווד, אותו נשיא מזדקן שמכר את מניותיו לדין עבור נזיד עדשים, אמר על נאמנות האוהדים של ארסנל שהיא מורכבת מאנשים "טיפשים" מכיוון שהם מעלים שאלות פומביות לגבי חלק מההחלטות של ונגר ושל המועדון.

 

"אנחנו 100% מאחורי ונגר. אני פשוט לא יכול להאמין שהערות טיפשיות מאנשים מטופשים, שאמורים להיות אוהדים, עושות הרבה נזק", אמר היל ווד (שאגב, קיבל יותר מ-4.5 מיליון ליש"ט ממכירת מניותיו לסטן קרונקי אתמול - הסכום שארסנל צריכה לקבל מהעלאת מחירי כרטיסים). "כולם מצפים מאיתנו להשיג הרבה כל שנה אבל זה בלתי אפשרי – אם נשנה מנג'רים כל תשעה חודשים, נהיה בצרות גדולות יותר".

 

בהנהלה של ארסנל מרוצים מוונגר בעיקר מכיוון שהוא מייצר רווחים. אבל הדינמיקה במועדון גדול כמו ארסנל צריכה להיות שונה. המאמן צריך לרצות לנצח בכל משחק — המועדון צריך לעשות הכל כדי לספק לו את הכלים. אם גם המועדון וגם המאמן לא מאמינים בניצחון — אז משהו בדינמיקה דופק את התחרותיות של הקבוצה.

 

 

ארסן ונגר.  אם גם המועדון וגם המאמן לא מאמינים בניצחון — אז משהו בדינמיקה דופק את התחרותיות של הקבוצה ארסן ונגר. אם גם המועדון וגם המאמן לא מאמינים בניצחון — אז משהו בדינמיקה דופק את התחרותיות של הקבוצה צילום: איי אף פי

 

וכאן העלילה מסתבכת

 

ארסנל ניסתה לצמצם את הנזק שגרמו הדברים של היל ווד עם הודעה רשמית. "האוהדים הם הלב של מה שאנחנו עושים כאן, וזה תמיד יהיה כך", נכתב בהודעה הרשמית של ארסנל. "אנחנו רוצים להמשיך לעבוד על היחסים עם AST וקבוצות אוהדים אחרות". בקרת הנזקים חשובה. במיוחד לאור העובדה שארסנל תעלה את מחירי הכרטיסים ב־6.5% לחלק מהאוהדים. גם מעשה שהביא לביקורות רבות.

 

וכאן, העלילה מסתבכת. המועדון נרכש אתמול על ידי סטן קרונקי, שהגדיל את אחזקותיו מ־30% ל־62% בעקבות רכישת מניות מדני פיזמן הגוסס וליידי נינה ברייסוול סמית'.

קרונקי, לפי המחויבות שלו, לא העמיס את ארסנל בחוב כפי שעשו הגלייזרים במנצ'סטר יונייטד. הוא הגיע לטפח את הנכס משתי סיבות: האחת, להמשיך להגדיל ולחזק את אימפריית הספורט שלו — אימפרייה מכניסה ביותר, והשנייה, אולי למכור אותו בעתיד עבור סכום גדול יותר בעתיד.

 

קרונקי ידחוף לכך שארסנל תמקסם הכנסות מהמותג הבינלאומי שלה — משהו שלא קורה בעיקר מכיוון שוונגר מתעקש לא לצאת למסעות מכניסים לפני העונה באסיה או בארה"ב. כך שבקרוב צפו לידיעה על מסע משחקים של ארסנל במזרח הרחוק. אגב, אלו דברים שנאמנות האוהדים של ארסנל המליצה לעשות במקום להעלות הכנסות דרך עוד העלאה במחירי הכרטיסים.

 

ועוד משהו שעכשיו מדברים עליו. חזרתו של דיוויד דין להנהלה — מישהו שיודע לעבוד עם המאמן ושידחוף את ונגר לשוק ההעברות. שוב, יש לו הרבה שונאים בהנהלה - אבל הוא זה שהביא את קרונקי, שבהודעה לבורסה הודיע כי הוא תומך בוונגר ומעוניין שימשיך בעבודתו. גם אלישר אוסמאנוב, דרך החברה שלו, Red and White Holdings, צפוי להמשיך להחזיק במניות של ארסנל. הוא גם תומך בדין. אולי דין יהיה זה שיגרום לשיתוף פעולה בין שני בעלי המניות הגדולים בארסנל.

 

בכל מקרה, "אין סיבה שדין לא יחזור לארסנל", אומר מאט סקוט מ"הגרדיאן", "אלא אם כן קרונקי נתן את המילה שלו לפיזמן שהוא לא יחזיר אותו. בכל מקרה, ונגר לא יקבל ביקורת מאף אחד אחר".  אולי דין גם יגרום לו להביא את הבלם שכולם מייחלים, את העומק בקישור ההגנתי ואת הניסיון. ואולי, אי אפשר לדעת, שחקן שעולה יותר מ־15 מיליון ליש"ט (שיא הרכש של ארסנל).

 

מה שבטוח זה שקרונקי לא יסתפק במקום שני במשך 20 שנה. לא הוא ולא האוהדים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x