$
עסקי ספורט

האם תעשיית הבייסבול בשיא או על סף קריסה?

השווי הממוצע של קבוצת בייסבול זינק ב-7% בשנה החולפת, לפי נתוני פורבס, לשיא חדש של 523 מיליון דולר. ואולם, הרחק מאור הזרקורים וההתאוששות, מאיים משבר חוב אדיר מעל ההצלחה הנוכחית של הבייסבול

אסף רותם 11:2327.03.11

ככה זה תמיד – העשירים הם הראשונים להתאושש ממשברים. והעשירים במיוחד – עושים זאת מהר במיוחד: לפי נתוני פורבס, השווי הממוצע של קבוצת בייסבול זינק ב-7% בשנה החולפת, לשיא חדש של 523 מיליון דולר, שנבע מהכנסות שיא מצטברות של 6.1 מיליארד דולר. בראש הקבוצות, ומי שמושכת מעלה את הממוצע, נמצאת ניו יורק יאנקיז, מותג הספורט הגדול בעולם. שוויה של היאנקיז עלה ב-6%, ל-1.7 מיליארד דולר. היאנקיז שווים כמעט פי 2 מהקבוצה הבאה בתור, בוסטון רד סוקס.

 

בוסטון, שהחמיצה את הפלייאוף בשנה שעברה, החתימה בחורף שני אולסטארים – קארל קרופורד ואדריאן גונזאלס – עבורם תשלם בשבע השנים הקרובות כ-300 מיליון דולר, והיא נראית כמו מועמדת בטוחה להגיע לסדרת הגמר מהאמריקן ליג. השווי שלה טיפס ב-5% ועומד על 912 מיליון דולר.

 

לא היה כאן משבר?

 

מה גרם לזינוק בשווי של קבוצות הבייסבול? בראש ובראשונה, זו ההתאוששות בכלכלה. לא, לא בכלכלה שאתם מכירים. כמוכם, גם רוב האמריקאים עדיין זהירים בהוצאות שלהם, אבל למעלה, אצל המיליונרים, החגיגה שוב מתרחשת, עם בונוסים אדירים, עם מושבי יוקרה למשחקים נחשקים ועם הסכמי חסות נדיבים, והקבוצות נהנות מכך. גורם נוסף הוא האיצטדיונים החדשים. לא רק היאנקיז נהנים מכך, עם שיא בתפוסה של 3.8 מיליון צופים. גם קבוצות משוק בינוני מוצאות את עצמן עם הכנסות שלא התקיימו עד לפני שנה. כך מטפסת מעלה בשווי השוק מינסוטה טווינס ב-21% בשווי השוק שלה, ל-490 מיליון דולר. גם פלורידה מארלינס, שתיכנס לבית החדש שלה בשנה הבאה, נהנתה מעלייה של 13% בשווי השוק שלה.

 

שתי קבוצות נוספות שדחפו את העלייה הן סיניסינטי רדס ופילדלפיה פיליז. הצלחתן על המגרש מביאה לתפוסה יפה ביציעים ולנתוני רייטינג מקומיים, מה שמביא לעלייה של כ-13% בשווי של כל אחת מהן. פילדלפיה החתימה בחורף את הפיצ'ר קליף לי ל-5 שנים תמורת 120 מיליון דולר, והיא תעמיד את סוללת הפיצ'רים שכבר מוגדרת הטובה בהיסטוריה, וגם היקרה שבהן. ההערכות הן שפילדלפיה תתמודד עם אטלנטה על הבכורה בנשיונל ליג.

 

בעולם הסופר קפיטליסטי של הבייסובל, נהנות גם הקבוצות הקטנות מהצ'קים השמנים שחותמות הקבוצות בעלי התקציבים הגדולים, ובראשן כמובן היאנקיז. כ-400 מיליון דולר החליפו ידיים מהעשירות לעניות את סעיף “מס המותרות”, והיאנקיז תרמו כמעט שליש מכך. מי שנהנו היו הקמצניות: סן דייגו, שהעמידה קבוצה נהדרת למרות התקציב הקטן בליגה (38 מיליון דולר), הגיעה לרווח תפעולי נהדר של 37 מיליון דולר. גם הקמצניות הכרוניות האחרות, פלורידה (20 מיליון דולר) ופיטסבורג (25 מיליון דולר), נהנו. ועוד שתי קבוצות שפשוט משחקות בשווקים לא נוצצים, אוקלנד את'לטיקס (23 מיליון דולר) וקנזס סיטי (10 מיליון דולר), נהנו אף הן מעוד עונה של רווח הודות לרעב האינסופי של אוהדי היאנקיז. אוקלנד שוב תעמיד קבוצה מצוינת בזול, וצפויה להתחרות בטקסס, הפינאליסטית משנה שעברה, על המקום בפלייאוף.

 

ליאו ניונייז מפלורידה מרילנס. הקבוצה נהנתה מגידול של 13% בשווי שלה ליאו ניונייז מפלורידה מרילנס. הקבוצה נהנתה מגידול של 13% בשווי שלה צילום: איי אף פי

 

  

משבר החוב של הבייסבול

 

הרחק מאור הזרקורים וההתאוששות, מאיים משבר חוב אדיר מעל ההצלחה הנוכחית של הבייסבול. באד זליג, הקומישינר שנקרא "קומשיניר הסטרואידים", מכיוון שהעלים עין בצורה כה מביכה ולאורך זמן כה ארוך מהבעיה, עשוי עוד בסוף להיזכר בתור "קומישינר החוב".

 

זאת, משום שזליג מסרב להתעמת עם הבעלים לגבי הדרך בה הם מנהלים את הקבוצות שלהם, ובדרך רומסים את חוקי הליגה באמצעות תרגילי משפטנות למתחילים. כך, למרות שהליגה אוסרת על חוב הקבוצה להיות יותר מפי 10 מהתזרים התפעולי (ebitda), קבוצות כמו המטס הגיעו לחוב של פי 40 מזה, באמצעות לקיחת כסף על חשבון חברת האחזקות שמעל הקבוצה, ולא הקבוצה עצמה. התוצאה, אגב, זהה: נכסי הקבוצה – חניונים, חוזי שידור והסכמי חסות – משועבדים תמורת מזומנים.

 

וכך, מצאו את עצמן ניו יורק מטס ולוס אנג'לס דודג'רס במשברי חובות אדירים, על הגבול של פשיטת רגל, שנה אחת לאחר שטקסס ריינג'ס היתה בנקודה זו. לכל קבוצה, כמובן, יש סיבה אחרת. הבעלים של המטס, משפחות ווילפון וכץ, הסתבכו עם תרמית הפונזי של חברם הטוב ברני מיידוף, רגע לאחר שהם הקימו את סיטי פילד, האיצטדיון החדש והנוצץ של הקבוצה, ב-800 מיליון דולר שקיבלו כהלוואה מכספי הציבור. בנוסף, למטס יש קבוצה יקרה וגרועה על המגרש, מה שהוביל לנפילה של כ-20% (כ-600 אלף צופים) בתפושת היציעים בעונה שעברה, ופגעה עוד יותר בתזרים המזומנים השוטף. התוצאה: חוב של 450 מיליון דולר, והזרמת כסף מהליגה כדי לעמוד בהתחייבויות השוטפות

 

מהצד השני של אמריקה, משפט גירושים מכוער בין הבעלים של הדודג'רס חושף התנהלות איומה בפני חוב, בה הבעלים שעבד את כל נכסי וכספי הקבוצה לטובת אורח חיים בלתי נקלט, מה שהותיר את אחד המועדונים הגדולים בבייסבול על סף תהום, עם חוב של 433 מיליון דולר. טקסס הגיעה לשם בזכות טום היקס, שהוא אחד הבעלים הגרועים ביותר ביקום בכל הנוגע לניהול קבוצות ספורט.

 

גם בשיקגו, הקאבס, אחד המועדונים הותיקים בעולם, ש"מתגאה" בבצורת של 103 שנים ללא אליפות, מתגאה גם בחוב עצום של יותר מחצי מיליארד דולר. בדטרויט חייבים הטייגרס יותר מ-200 מיליון דולר על השנים האחרונות, בהן הפכה הקבוצה מנמושה למתמודדת ראויה. אבל השווקים הגדולים אינם לבד. שתי קבוצות של שווקים קטנים, בסן דייגו ובאריזונה, חתכו באופן ניכר את התקציבים כדי להתמודד עם תשלומי החובות הקיימים.

 

 

הקבוצות הכי עשירות בבייסבול

 

1. ניו יורק יאנקיז

שווי: 1.7 מיליארד דולר

עלייה של 6% משנה שעברה

 

2. בוסטון רד סוקס

שווי: 912 מיליון דולר

עלייה של 5% משנה שעברה

 

3. לוס אנג'לס דודג'רס

שווי: 800 מיליון דולר

עלייה של 10% משנה שעברה

 

4. שיקגו קאבס

שווי: 773 מיליון דולר

עלייה של 6% משנה שעברה

 

5. ניו יורק מטס

שווי: 747 מיליון דולר

 ירידה של 13% משנה שעברה

 

6. פילדפליה פיליז

שווי: 609 מיליון דולר

עלייה של 13% משנה שעברה

 

7. סאן פרנסיסקו

שווי: 563 מיליון דולר

עלייה של 16% משנה שעברה

 

8. טקסס ריינג'רס

שווי: 561 מיליון דולר

עלייה של 25% משנה שעברה

 

9. לוס אנג'לס איינג'לס

שווי: 554 מיליון דולר

עלייה של 6% משנה שעברה

 

10. שיקגו ווייט סוקס

שווי: 526 מיליון דולר

עלייה של 13% משנה שעברה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x