$
עסקי ספורט

גם את רומא לא מכרו ביום אחד

עד היום בלילה אמורה רומא לעבור לידיים של משקיעים חדשים, כנראה זרים. איזה מועדון הם מקבלים לידיהם ומה הם יכולים לעשות איתו?

אוריאל דסקל 10:0231.01.11

בקיץ דיווחה רומא על הפסדים של 22 מיליון יורו בעונת 2009/10, שהובילו לכך שהשחקנים לא קיבלו את משכורותיהם בזמן וכמעט הובילו להורדת נקודות בליגה. לא מדובר במצב לא טבעי: באותה עונה שגררה את ההפסדים הגדולים הודיעו ברומא על עזיבת הסטאדיו אולימפיקו, שהקבוצה חלקה עם היריבה לאציו, והקמת אצטדיון חדש "עם תחושה אנגלית" ברובע אוורליה שברומא. האצטדיון, כך הודיעו, ייקרא על שם הבעלים והנשיא לשעבר פרנקו סנסי ז"ל, אביה של הבעלים הנוכחית רוסלה סנסי. ברומא הודיעו שישקיעו בו 300 מיליון יורו ושבנייתו תימשך ארבע שנים.

 

שלושה משקיעים פוטנציאליים

 

הפסדים אדירים מצד אחד והבטחות להשקעה של 300 מיליון יורו מצד שני. איך זה קורה? ברומא בונים על מכירת הקבוצה. בסוף השבוע האחרון, לאחר שבוע של דיונים בניו יורק, התגלו שלושה גופים שונים שעשויים לרכוש את המועדון הרומאי. הראשון, כמה מפתיע, מאבו דאבי (Abar Investment, בעלים של 5% מ-UniCredit), השני מארצות הברית (היזם תומס דיבנדטו - אחד מהשותפים ב-NESV, הבעלים של ליברפול) והשלישי מאיטליה (קבוצה השייכת למשפחת אנג'לוצ'י). את הליך המכירה מנהלת קבוצת הפיננסים UniCredit, שמחזיקה ב־49% ב־Italpetroli, החברה שמחזיקה 67% מרומא. שאר המניות נסחרות בבורסה במילאנו. מי שמעוניין בקבוצה חייב להגיש את ההצעה עד היום. לפי הערכות, החברות התבקשו לשלם 150 מיליון יורו על המועדון ולהשקיע עוד 100 מיליון במועדון. ידוע כי כבר נדחו הצעות בשווי 85 מיליון יורו ומעלה.

 

לפי "הגזטה דלו ספורט", ההצעה האמריקאית היא המשמעותית ביותר. "אני מקווה שיהיה עתיד גדול לרומא. אני מקווה שהעבודה שלנו ב־18 השנים האחרונות תניב פירות", אמרה רוסלה סנסי, שתעזוב את המועדון ברגע שהמכירה תושלם. סנסי סיפרה לרדיו2 שרומא תמיד היתה חלק ממשפחתה. "כשרומא הפסידה אסור היה לנו לצאת מהחדר בערב. כשרומא ניצחנו היינו יכולים לבקש מאבא ממתק או מתנה ביום שני". אבל בהליך המכירה אין מקום לסנטימנטים. המשא ומתן עם המשקיעים האמריקאים מתקיים כבר חודשים. את השיחות מנהלים המנהל הראשי של UniCredit פאולו פיורנטינו ובכירים אחרים, פיירג'וירג'יו פלוסו, רוברטו קאפלור ועורכי דין משמעותיים אחרים. המשקיעים לא רוצים לקחת חוב אדיר, במיוחד לאור כניסת חוקי הפייר פליי הפיננסי, שיקשו על ניהול קבוצה בחוב.

 

רומא היא סיפור נוסף על מועדון שעשה את כל ההשקעות הלא נכונות, ואף שעדיין לא קרס, רק מכירתו תמנע קריסה. מדובר במועדון גדול שנחל הצלחות נאות לאורך ההיסטוריה שלו. לפי מחקר איטלקי, רומא היא הקבוצה החמישית הכי אהודה באיטליה (אחרי יובנטוס, אינטר, מילאן ונאפולי), ובעלת פוטנציאל גדול להצלחה מסחרית.

 

 

דניאלה דה רוסי. היחיד בסגל ששווה יותר מ-20 מיליון יורו דניאלה דה רוסי. היחיד בסגל ששווה יותר מ-20 מיליון יורו צילום: איי אף פי

 

רבים הביעו עניין

 

למעשה המועדון לא בחוב אדיר; למועדון עצמו יש חוב של 9 מיליון יורו ובשנים האחרונות אף סיים ברווח כספי - הישג לא רע באיטליה. עם זאת לבעלים של רומא, חברת הנפט של סנסי, Italpetroli, יש חובות עתק לבנק. בפעם האחרונה שפורסמו הנתונים עמד החוב על 405 מיליון יורו - 325 מיליון יורו ל־Unicredit. זה מסביר את המעורבות של Unicredit בניהול הקבוצה ובניהול הליך מכירתה: כבר לפני שנתיים הציבו אותה בחלון הראווה. רבים הביעו בה עניין: ג'ורג' סורוס, המשקיע האגדי; נאג'יב סאוויריס, המיליארדר המצרי והבעלים של Wind, חברת הסלולר שמעניקה חסות ראשית לרומא; פרנצ'סקו אנג'ליני, בעלים של חברות תרופות באיטליה; קלסידרה, חברת השקעות איטלקית; ועוד משקיעים מהודו, המזרח התיכון ורוסיה.

 

המצב של Italpetroli בכי רע, ו־UniCredit היא בעלת רוב הנכסים של משפחת סנסי, שהחזיקה ברומא מאז 1993. סנסי רכש את הקבוצה עוד בזמנים שיכול היה להגיד "13% מהאיטלקים משתמשים בדלק שלי כדי לטייל". האוהדים לא התלהבו בתחילה ממעורבותו, אבל לאחר שפתח את פנקס הצ'קים כדי להביא שחקנים התחילו לשבח אותו. לפני שנתיים מת לאחר מחלה ובתו השתלטה על הקבוצה. אבל בגלל המצב הכלכלי כמעט שלא הושקע כסף ברומא, והמצב הוביל לצניעות בשוק ההעברות ולמכירת שחקנים לכל המרבה במחיר. אלברטו אקווילאני, למשל, נמכר ב־19 מיליון יורו לליברפול.

 

כיום, כך נראה, משפחת סנסי לא תקבל כמעט כלום ממכירת הקבוצה. לפי הדיווחים סנסי תקבל אולי 5% מכל סכום מעל 100 מיליון יורו, אבל לא יותר מזה. וכלל לא בטוח שיצליחו ב־Unicredit להשיג יותר מ־100 מיליון יורו על הקבוצה.

 

 

. .

 

חובה: קיצוץ רוחבי

 

אז מה ישיגו המשקיעים עבור הכסף הזה? הקבוצה אמנם הפסידה 22 מיליון יורו בשנה שעברה, אבל בארבע השנים שקדמו לה רשמה מאזנים טובים יחסית: הפסד של 4 מיליון יורו ב־2006, רווח של 14 מיליון ב־2007, רווח של 20 מיליון ב־2008 והפסד של 1 מיליון ב־2009. ההפסד בעונה שעברה מוסבר בעיקר בכך שרומא לא העפילה לליגת האלופות. העונה, בעיקר בגלל חוסר היכולת של הקבוצה לקצץ בהוצאות, צפוי להירשם הפסד גדול נוסף.

 

מצב ההכנסות לא נראה רע, אבל אינו מאפשר לרומא להתחרות באופן שווה עם יריבות אחרות באירופה. העפלה לליגת האלופות העונה עשויה להיות קריטית, מאחר שהסכומים שתקבל כל קבוצה איטלקית יעלו - בגלל צמצום הנציגות האיטלקיות בליגת האלופות מארבע לשלוש. זה אומר הגדלה של המארקט פול - הסכום שמחולק לקבוצות מן הנתח היחסי שהמדינה שלהם מביאה לאופ"א ממכירת זכויות שידור. אגב, לפי הדו"חות של רומא, רואים את ההבדל בין ההכנסות של ליגת האלופות לליגת אירופה. בעונה שרומא הגיעה לליגת האלופות הכניסה הקבוצה 26 מיליון יורו יותר ממשחקים מבעונה שעברה, שבה שיחקה בליגת אירופה.

 

בהשקעה נכונה רומא עשויה להעלות את ההכנסות מימי משחק, שכיום מייצגות רק 13% מהכנסות המועדון, שעומדות על כ־160 מיליון יורו. רומא מפגרת מאחורי היריבות שלה בכל הקשור להכנסה, בעיקר בגלל הכנסה פחותה מפעולות מסחריות. הקבוצה הכניסה 38 מיליון יורו בעונה שעברה משיווק, בעוד שמילאן הכניסה 64 מיליון יורו, יובנטוס 54 מיליון יורו ואינטר 53 מיליון יורו. האם בכלל אפשר יהיה לבנות אצטדיון, או שמדובר במהלך יחצ"ני שנועד להרגיע אוהדים מצד אחד ולמשוך רוכשים מצד שני? הבנייה תתאפשר רק אם ההוצאות יירדו בצורה דרסטית - מה שעלול להוביל לירידה ברמת הקבוצה.

 

כמו תמיד בקבוצות כדורגל, ההוצאה הגדולה ביותר היא על שכר שחקנים. בארבע השנים האחרונות גדל תקציב השכר של רומא מ־68 מיליון יורו ל־101 מיליון יורו - עליה של כמעט 50%, בעוד שההכנסות באותה תקופה עלו ב־5% בלבד. כיום 82% מהכנסות הקבוצה מוקצות לשכר - הרבה מעבר למקסימום המומלץ על ידי אופ"א, 70%. זה עדיין הרבה פחות מההוצאות של אינטר, יובנטוס או מילאן, אבל גבוה פי שניים מלאציו, פיורנטינה וגנואה. עלות הסגל אמורה לרדת עם השאלת ג'וליו באפטיסטה למלאגה והעברת סיסיניו לוויאריאל. בקיץ ייגמרו חוזים של כמה שחקנים יקרים, אבל השכר הגדול ביותר הוא של פרנצ'סקו טוטי, גיבור האוהדים המזדקן, שעומד על כ־8.5 מיליון יורו בשנה עד 2014. רוסלה עצמה, אגב, מקבלת 1.1 מיליון יורו כמשכורת.

 

האתגרים רבים כעת. לא רק הפיננשל פייר פליי מגיע; קשה לגייס אוהדים חדשים כי הרשויות מחייבות כל אוהד להגיע למשחקים עם תעודת זהות מיוחדת כחלק מפרויקט ה־Tessera del tifoso. גם חוזים נמוכים עם ספונסרים והתחייבויות לשחקנים מבוגרים ויקרים יקשו על השיקום.

 

הבעלים החדש יצטרך לקצץ בהוצאות ואולי אף למכור את דניאלה דה רוסי - אהוב הקהל החדש והשחקן היחיד שעשוי להימכר ביותר מ־20 מיליון יורו. ההשקעה שמחפשים מהבעלים, 100 מיליון יורו, תצטרך ללכת לכיוון האצטדיון - ככל הנראה. אם זה בכלל ריאליסטי. לפי המספרים, נראה שלא.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x