$
עסקי ספורט

זה לא גזענות, זה סתם טמטום

לא מעט ארגונים וחלק מקבוצות עושים עבודת שטח כדי להילחם באלימות ובגזענות במגרשי הכדורגל. כל הפעילות הזאת לא שווה הרבה כאשר ראשי הספורט מתנהגים כמו אחרוני הגזענים או בוחרים להתעלם מהגזען התורן שחושף את ראשו המכוער

אוריאל דסקל 12:0104.01.11

ציון וייצמן, יו"ר הפועל עכו שגדל בפנימייה של בכירי האומה הבריטית בלנקשייר (אבל לא באמת), תקף את המאמן שלו אלי כהן בכך שטען שהוא "מרוקאי עם אגו, פרימיטיבי". מלבד העובדה שמדובר בגזענות פרימטיבית של היו"ר וייצמן, מדובר כאן במבוכה אדירה לעיר עכו - שעד כה נהנתה מיח"צ חיובי ביותר של הקבוצה שלה.

 

עכשיו כל מה שיזכרו מהעונה הזאת של הפועל עכו זה ההתפרצות הזאת של וייצמן הגאון. וזה חבל ובזבוז כסף אדיר של משלמי הארנונה בעכו, שדי מממנים את הקבוצה הזאת. היו"ר צריך להיות מפוטר לאלתר על התפרצות כזאת. ההתאחדות צריכה להעניש אותו בחומרה. קבוצות יריבות צריכות למנוע ממנו כניסה ליציע הכבוד שלהן. לא ברור אם הוא גזען, אבל אין ספק שהוא לא האיש החכם בתבל. אין ספק שהוא עשה הרבה יותר נזק לקבוצה מאשר תועלת - וזה ממש לא משנה שהוא הוביל אותה למקום השישי בליגה.

 

היה לו ממי ללמוד לווייצמן. זאת לא ההתקפה המילולית הגזענית הראשונה של בכיר בכדורגל הישראלי. זה מתחיל ממש בראש. "אלה האשכנזים. מאז שאבי (לוזון) בהתאחדות ושטרן חלובה איתו, הם רוצים לתלות את עצמם". את זה אמר האח של אבי, עמוס, בדצמבר 2009. האחיין, גיא, לא נפל רחוק מהעץ. "הם רוצים להתאבד, האשכנזים האלה, לאט לאט נהרוג אותם. אבל בשקט", אמר בפברואר 2009. אגב, הקללה הנפוצה ביותר בישראל של היום - לפי דורי בן זאב, שחקר את נושא הקללות - היא "יא אשכנזי". ותודה ללוזונים על קידום התופעה.

 

 

אבי לוזון. למשפחה שלו יש משהו עם אשכנזים אבי לוזון. למשפחה שלו יש משהו עם אשכנזים צילום: ראובן שוורץ

 

משפחת לוזון היא זו שראשה אמור לסייע במלחמה נגד הגזענות בכדורגל. גזענות שמדי שבוע חושפת את ראשה המכוער. גזענות שעושה נזק קשה לא רק במרקם של החברה הישראלית (46% מהיהודים לא מעוניינים לגור ליד ערבים, 25% לא מוכנים לגור ליד הומוסקסואלים, 17% לא רוצים לגור ליד עולים מאתיופיה) אלא גם בכדורגל הישראלי. וזה רק יחמיר כל עוד לא פועלים נגד זה בכל הכוח. ה"פמיליה", למשל, ארגון מגוחך לשעבר של אוהדי בית"ר ירושלים שהתחברו עם פעילי ימין קיצוני (כמו לאציו! זה אירופה!), מאיים כעת על חייו של איציק קורנפיין (האשכנזי, אלא מה?) כי הוא מנסה להילחם בתופעות האלימות שמאפיינות קהל ששונא.

 

מלחמת טיפות בגלים

 

ישנם גופים שמנסים להילחם באלימות ובגזענות במגרשים, ומראים שאם שיתוף פעולה מספק ופעולה רחבה, אפשר לעשות את זה - במיוחד במגרשי הכדורגל, מקום מבוקר וסגור בסך הכל ולא רחוב, לשם השוואה. פרויקט "בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרשים" של הקרן החדשה לישראל נוסד ב־2003 ופועל בשיתוף ההתאחדות לכדורגל מול כל המועדונים של ליגת העל. גולת הכותרת של התוכנית היא "פורום המשקיפים", קבוצה של עשרות משקיפים סמויים שמוצבים בכל שבת בכל המגרשים של ליגת העל ומדווחים על רמת הגזענות, ההסתה והאלימות בקרב קהל האוהדים של הקבוצה שאותה ביקרו, וכמו כן מדווחים על המעורבות של ההנהלות במיגור התופעות השונות.

 

אחד הנתונים הבולטים של סיכום הסיבוב הראשון של הפרויקט הוא עלייה חדה בכמות הפעילויות שמועדונים עושים נגד גזענות ואלימות. בסיבוב הראשון של העונה הקודמת נרשמו 13 פעולות כאלו, ואילו בסיבוב הראשון השנה - 34 פעולות, עלייה של 162%. חלק מהקבוצות מבינות שמדובר לא רק בעניין "הומני" ובטיחותי אלא גם בעניין כלכלי לכל דבר, שמשפיע על מצבה הכספי של הקבוצה.

 

קודם כל, קריאות גזעניות מביאות לקנסות אבל הנזק החמור יותר הוא נזק תדמיתי. ספונסרים רבים, למשל, מתרחקים מבית"ר ירושלים בגלל ההזדהות השלילית של הגוף הזה עם גזענות. בכיר במחלקת שיווק של חברה מסחרית אמר ל"כלכליסט" ש"חתימה על הסכם חסות עם בית"ר יותר תפגע במותג מאשר תעשה לו טוב - בנוסף אפשר לשכוח מרוב השוק של ערביי ישראל".

 

בקרן החדשה מבקשים לציין שגם בקרב קהל האוהדים יש מגמה חיובית ורחבת היקף של פעילות נגד גזענות ואלימות. בסיבוב הראשון הנוכחי נרשמה עלייה של 75% ביחס לעונה שעברה בכמות המקרים שבהם אוהדים גינו התנהגות גזענית או אלימה של אוהדים אחרים ביציע שלהם (בעונה שעברה היו 20 מקרים והעונה 35).

 

 

אוהדי בית"ר ירושלים. המועדון מנסה להילחם בתופעות הגזענות אוהדי בית"ר ירושלים. המועדון מנסה להילחם בתופעות הגזענות צילום: ראובן שוורץ

 

הפועל ק"ש מעל כולם

 

מכבי חיפה, המועדון הראשון בישראל שקיים הסברה נגד גזענות במשחקיו, מקרינה על גבי המסך האלקטרוני באצטדיונה כתוביות הסברה כנגד הגזענות והאלימות לפני תחילת המשחקים ובמחציתם. על כרטיסי הכניסה למשחק מודפס המסר: "בחיפה בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרש".

 

בבית"ר מנסה, כאמור, קורנפיין לפעול נגד האוהדים הגזענים. גם במכבי תל אביב - החל מהמחזור השביעי - עולים השחקנים עם כרזה הנושאת את המסר"בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרשים", שחקנים פונים במיקרופון לקהל במסר ישיר וגם בתוכניות המשחק מנסים להסביר את הנושא. היו אירועים נוספים שכדאי להזכיר, אירועים שאמורים להוריד את רמת המתח במשחקי כדורגל. במכבי נתניה, למשל, הנהלת המועדון, בשיתוף עמותת האוהדים, קיימה במתחם האצטדיון את בימת ההייד־פארק הראשונה בספורט הישראלי, בשיתוף הנהלת הקבוצה.

 

בהפועל קריית שמונה מביאים את הנושא לפאנלים בבית ספר באזור, ודיילות מחלקות מנשרים לאוהדי הקבוצה לעודד בצורה הוגנת. קריית שמונה, אגב, היא הקבוצה ההוגנת ביותר, ואוהדיה יקבלו פרסים, לרבות טיסה עם הקבוצה בקיץ למחנה אימון. כמו כן, איזי שרצקי החליט לתרום לחוג האוהדים אביזרי עידוד בשווי של 5,000 שקל כהוקרה להגינותם.

 

ממפעלות חינוך וחברה הפועלת תחת השם של הפועל תל אביב מוסרים שהארגון משקיע בחינוך נגד גזענות באמצעות כדורגל בסביבות מיליון שקל. בין השאר החתימו המדריכים את חניכיהם מכל המגזרים על אמנה בעברית ובערבית נגד גזענות. מפעלות פועלת, בין השאר, בעוטף עזה, בקו הצפון, בפנימיות, בהוסטלים וכפרי ילדים, במגזר הבדואי, במגזר הערבי, בקרב אוכלוסיות ממוצא רוסי ואתיופי, במרכזי קליטה, במתקן כליאה לנוער ובקרב ילדי הפליטים.

 

אגב, מכבי פתח תקווה לא עושה שום דבר מיוחד נגד תופעת הגזענות. גם לא הפועל עכו.

 

הפעילות חשובה ויש לציין אותה כשאפשר - כמעט כמו שמציינים פעילות גזענית (משהו שהתקשורת נהנית לעשות יותר מאשר להבליט פעילויות חיוביות - כנראה משיקולים מסחריים). עם זאת, כל הפעילות לא שווה הרבה כאשר ראשי הספורט מתנהגים כמו אחרוני הגזענים או בוחרים להתעלם מהגזען התורן שחושף את ראשו המכוער.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x