$
עסקי ספורט

למה בסקוטלנד מדברים על רפורמה בכדורגל וכאן לא?

מספר האנשים שמתעניין בכדורגל דועך, קבוצות מתקשות להביא קהל למגרשים, הנוער בצרות - נשמע מוכר? זה קורה בסקוטלנד. כל זה קורה גם בישראל אבל לאף אחד בהתאחדות לא ממש אכפת

אוריאל דסקל 18:2520.12.10

הנרי מקליש, פוליטיקאי בכיר לשעבר וכדורגלן לידס בצעירותו, מונה על ידי התאחדות הכדורגל הסקוטית לבדוק את המבנה שלה ולהגיש הצעות שישנו את פני הכדורגל הסקוטי הכושל - מקצועית וכלכלית.

 

לאחר מספר רב של חודשים בהם דיבר עם כל המעורבים בכדורגל הסקוטי הציע מקליש להתאחדות הכדורגל הסקוטית (SFA) ולפרמיירליג הסקוטית (SPL) לשנות את מבנה הליגות ואף להעביר את המשחקים לקיץ - בסגנון הליגות הסקנדינביות. הטענות העיקריות שלו הן שמבנה הליגות והמועדונים לא עוזר לקדם שחקנים צעירים. את ממצאיו פרסם יום לאחר שהארטס נגד מאת'רוול, משחק צמרת ב-SPL, משך רק 3,314 אוהדים. מעטים המשחקים בליגת העל שלנו, אגב, שהצליחו להביא יותר מ-3,000 איש. "זה לא צריך להיות ככה", אמר מקליש. "הכדורגל צריך קהל במגרשים - הוא חייב קהל במגרשים כדי להתקיים".

 

עוד מהצעותיו: לאמץ תמחור כרטיסים הרבה יותר זול (בסגנון הבונדסליגה - כרטיסים ב-10 ליש"ט ופחות) כדי למשוך "דמוגרפיה מגוונת יותר" למגרשים, אליהם הציע גם להחזיר את יציעי העמידה ולהקצות יציעים למשפחות. הוא טוען שהמועדונים חייבים לשלב את הקהילה בניהולם "כדי לעזור למועדונים לייצר יותר כסף ולהשיג יותר אוהדים בקהילה שלהם". השורה התחתונה של מקליש: "ה-SPL וה-SFA צריכים להיות יותר חדשניים ויצירתיים - פתרון הבעיות קריטי לעתיד הכדורגל הסקוטי". הוא מוסיף: "כדורגל משפיע על חייהם של רבים וכעת זהו זמן רע עבורו בסקוטלנד".

 

הכדורגל בסקוטלנד, מדינה שיש בה כ-5.5 מיליון איש, עומד בפני בעיות מולן עומדות רוב המדינות הבינוניות והקטנות באירופה - כולל ישראל. הכדורגל לא מספיק מעניין או קהילתי כדי למשוך קהל ועניין וזה יוצר מצב שהוא מאבד הכנסות. בגלל תשתיות רעועות וניהול פוליטי ולא ענייני, ענף הכדורגל במדינות רבות באירופה חי בקושי. מקליש מבליט בדו"ח שלו שמדינות בסדר גודל של סקוטלנד לא יכולות להחזיק יותר מ-10 קבוצות בליגה. "14 קבוצות", הוא טוען, "לא אפשריות. אין מספיק כסף בכלכלה המקומית לתחזק אותן".

  

שלא תבינו לא נכון - הכדורגל הסקוטי נמצא בשפל אבל עדיין - המדינה הזאת, קטנה יותר מישראל, מצליחה לייצא עשרות כדורגלנים לליגה האנגלית הבכירה; יש לה נציגות קבועות בליגת האלופות; המנג'רים שלה עדיין נחשקים ואי אפשר לקחת מסורת והיסטוריה - ואלו מכובדות הרבה יותר מאשר של ישראל, הגדולה מסקוטלנד בכ-2 מיליון איש.

 

ועדיין, בגלל תוצאות לא טובות של הנבחרת, ירידה בהכנסות וירידה בכמות האנשים שמגיעים למשחקים - התאחדות הכדורגל הסקוטית רוצה לעשות רפורמה ולמצוא דרך בריאה יותר לנהל את הכדורגל ואת הליגות הבכירות.

 

אבי לוזון, עושה הרבה? אבי לוזון, עושה הרבה? צילום: טל שחר
ההתאחדות שלנו נצמדת לפיפ"א המושחתת

 

פיפ"א, שחיה בעולם ללא חוקים, מתנגדת להתערבות ממשלתית בכדורגל בגלל שהיא ארגון מושחת שפוחד מדמוקרטיה. עם זאת, התערבות ממשלתית הצילה את הכדורגל האנגלי (דו"ח טיילור) והפכה את הכדורגל הצרפתי למייצר שחקנים בכיר בעולם - לאחר שדו"ח ממשלתי הורה לקבוצות הכדורגל להשקיע יותר בפיתוח שחקנים. ואגב, פיפ"א אף פעם לא מתנגדת לכך שממשלות יכניסו כסף לכדורגל. רק שלא יגידו לו מה לעשות או יחקרו שחיתות בהתאחדויות המקומיות (זה עוד יכול להגיע אליה).

  

בכל מקרה, בהתאחדות הכדורגל בישראל נצמדים לרטוריקה הזו, לפיה אסור לממשלה להתערב בניהול הכדורגל. בהתאחדות טוענים כי כל התערבות עשויה להוביל להרחקת נבחרות וקבוצות כדורגל מפעילות בינלאומית . זה מונע כל רפורמה הכרחית בגוף שהתלונות עליו גוברות מיום ליום.

  

נכון, אבי לוזון בנה מפקדה נאה באצטדיון רמת גן וקבוצות מקבלות שירותים יותר טובים - אבל הכדורגל הישראלי דועך. הנבחרות הצעירות הופכות לבדיחה של היבשת; מי יודע איפה משדרים את המשחקים ובאיזה שעה; הרייטינג נשאר במקום כבר כמה שנים טובות; אוהדים מורחקים באופן שיטתי מלהביע דעה על המשחק שלהם; ההתאחדות לכדורגל מסרבת לספק נתונים לגבי מכירת כרטיסים למרות שיש לה אותם, וכנראה שיש לכך סיבה טובה. בנוסף, הבקרה התקציבית אומרת שהכל מצוין ונפלא אבל זה לא בהכרח נכון.

 

עוד ועוד תלונות מגיעות לגבי ניהול לא נכון של מועדונים ברמת השטח, אנשי מקצוע רציניים עוזבים את הענף, קבוצות מפריטות את מחלקות הנוער שלהן לחברות שמטרתן לעשות רווח ממכירת שחקנים וזה לא נגמר בזה. מעורבות של העולם התחתון בכדורגל קיימת, גם השוק האפור חזק בתמונה, שחקנים רבים מאבדים את הונם על הימורים לא חוקיים והכדורגל ברמת שורשי הדשא דועך גם כן כשעוד ועוד שטחים פתוחים נסגרים לטובת פרויקטים של נדל"ן.

  

בקיצור, הכדורגל הישראלי חי עם בעיות קשות הרבה יותר משל הכדורגל הסקוטי. האם ההתאחדות תעשה משהו בנידון? לא. אפילו סקר דעת קהל, משהו שהובטח לעשות כבר בשנה שעברה, לא נעשה.

  

אבל כנראה שככה אוהבים את זה בסביבתו של לוזון. שטרן חלובה, איש שכל הישגיו בכדורגל הישראלי מסתכמים בהעלמת צפרירים חולון, יכול להיות בטוח שאף אחד לא יזיז אותו מהעמדה שהופכת אותו בגלל שיטת המרכזים העלובה לאיש החזק בכדורגל הישראלי. כן, מכרזי הפועל ומכבי עדיין שולטים בגוף השמרן וחסר המעוף הזה. העיקר שיש לו 78 מעריצים בפייסבוק וחצי מהם דורשים לחקור עניינים מפוקפקים. אגב, לקבוצה "גם אני שונא את אבי לוזון" יש בערך 7,600 יותר מעריצים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x