$
עסקי ספורט

BBC חשפה פרשת שחיתות חדשה בפיפ"א - לפני החלטת המונדיאל

בתוכנית "פנורמה" נחשף כי שלושה מחברי הוועד הפועל של פיפ"א קיבלו שוחד במסגרת שערוריית שחיתות שמעורבים בה תשלומים חשאיים בסך 100 מיליון דולר

סוכנויות הידיעות 13:4330.11.10

שלושה מחברי הוועד הפועל של פיפ"א, שיקבעו ביום חמישי את זהות המארחות של המונדיאלים ב-2018 ו-2022, קיבלו שוחד  במסגרת שערוריית שחיתות שמעורבים בה תשלומים חשאיים בסך 100 מיליון דולר - כך חשפה התוכנית "פנורמה" של רשת BBC.

 

בתזמון שבכירים באנגליה הגדירו כ"לא

פטריוטי" וראש הממשלה דייויד קמרון הגדיר כ"מתסכל", נחשפו בתוכנית גם אישומים חדשים נגד ג'ק וורנר, נשיא Concacaf - התאחדות הכדורגל של צפון אמריקה, מרכז אמריקה והקאריביים - בנוגע לשערוריית כרטיסים הקשורה למונדיאל 2010. לפי "פנורמה", וורנר, שהסתבך בשערוריית כרטיסים ממונדיאל 2006, הזמין כרטיסים בשווי 84,240 דולר ממשרד הכרטיסים של פיפ"א לטורניר 2010, אך העסקה בוטלה.

  

וורנר ושלושת הקולות שבשליטתו נתפשים כמפתח לתקווה של אנגליה לזכות באירוח המונדיאל ב-2018. הנסיך וויליאם, דייויד בקהאם וקמרון, "שלושת האריות" של ההצעה, כפי שכינה אותם המנכ"ל אנדי אנסון, ינסו לצמצם את הנזקים. קמרון יגיע מחר לציריך וצפוי להיפגש עם וורנר, שהעביר ביקורת חריפה על הסרט הדוקומנטרי של BBC.

  

מבקרי התוכנית טוענים כי עוצמת ההאשמות החדשות והאקטואליות שלהן אינן מצדיקות את שידורן שלושה ימים לפני ההצבעה, במיוחד שהטענות אינן קשורות להליך המכרז.

 

בוועדה המארגנת של אנגליה 2018 גינו את התוכנית, וכינו אותה "בושה" ל-BBC. בהודעה רשמית נמסר: "אנו דבקים בעמדתנו הקודמת ש'פנורמה' של BBC לא עשתה דבר מעבר להעלאת סדרת האשמות היסטוריות, שאף אחת מהן אינה רלוונטית לתהליך המכרז הנוכחי".

 

ההאשמות של "פנורמה" צפויות להגביר את העוינות כלפי התקשורת הבריטית, על רקע תחקיר ה"סאנדיי טיימס" שהוביל להשעיית שישה נציגים בפיפ"א ויצר אווירה חשדנית סביב בחירת המארחות של המונדיאלים. 

  

זאת ועוד, הטענות צפויות להוביל להתחדשות הקריאות לפיפ"א להשיב על שאלות בנוגע לפרשיית אינטרנשיונל ספורטס אנד ליז'ר (ISL) - שותפת השיווק לשעבר של פיפ"א - שהובילה לאחד מתיקי ההונאה הפלילית הגדולים בשוויץ.

 

לפי התוכנית, מבין שלושת חברי הוועד הפועל האמורים, איסא היאטו מקמרון (חבר בוועד האולימפיהבינלאומי שיעמוד לחקירה שה-IOC), שלא נקשר קודם לכן לפרשה, מופיע ברשימה מפורטת של 175 תשלומים חשאיים לכאורה שהעבירה ISL בשנים 1989-1999, דרך סדרת חברות קש בליכטנשטיין, לנציגים בכירים בפיפ"א.

 

החבר השני בוועד הפועל, ראש פדרציית הכדורגל הדרום-אמריקאית ניקולאס לאוס מפרגוואי, הוזכר בנוגע לשני תשלומים של ISL בסך 130 אלף דולר בהליכים משפטיים ב-2008, אך ב"פנורמה" טענו כי קיבל שלושה תשלומים נוספים, כל אחד בסך 200 אלף דולר. צוות המכרז הבריטי חיזר אחריו בשבוע שעבר.

 

רשימת התשלומים מראה גם כי חברה בליכטנשטיין בשם סאנוד קיבלה 9.5 מיליון דולר. ריקרדו טיישירה, ראש קונפדרציית הכדורגל הברזילאית, חבר הוועד השלישי שהוזכר, נקשר לסאנוד במסגרת חקירה של הסנאט הברזילאי ב-2001 שחשפה שהיא העבירה לו כספים בחשאי.

 

שישה מנהלים ב-ISL הועמדו למשפט ב-2008 על שימוש בלתי הולם בכספי החברה, אך לא נשפטו על שוחד מסחרי, מאחר שהוא לא נחשב לעבירה בשוויץ עד 2001.

 

נשיא פיפ"א, ספ בלאטר, שנמתחה עליו ביקורת עקב הליך המכרז המעורפל, סירב להגיב בנוגע לשלושת נציגי פיפ"א שלכאורה קיבלו שוחד.

  

גוף הפיקוח "שקיפות עכשיו" קרא אמש לפיפ"א לדחות את ההצבעה, לאחר שההאשמות יצרו חוסר אמון. עם זאת, נשיא אופ"א מישל פלאטיני, אחד מ-23 המצביעים, התעקש אמש: "איני חושב שתהיה לכך השפעה על ההצבעה. אנשים החליטו מזמן... זה לא חשוב". 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x