$
עסקי ספורט

הביזיון הלאומי

אצטדיון גדול ומודרני במרכז ישראל הכרחי. עם או בלי הטוטו ובלי קשר לפוליטיקה ואגו צריך לבנות אותו

אוריאל דסקל 16:2221.09.10

רק ביום חמישי נודע לראשי הטוטו על מסיבת העיתונאים שתערוך ההתאחדות לכדורגל לגבי האצטדיון הלאומי החדש . בטוטו התעצבנו. הם התעצבנו עוד יותר שאבי לוזון, יו"ר ההתאחדות לכדורגל, טען במסיבת העיתונאים כי הם יממנו כמחצית מהפרויקט (400 מיליון שקל). כנשאל, אמר לוזון ש"נבצר מהיו"ר של הטוטו להגיע". התגובה הגיעה במהירות  – "זה אפילו לא בתוכנית שלנו ולא באג'נדה שלנו", אמר צחי פישביין, יו"ר הטוטו, שטען גם שמעולם לא דן על הנושא. בטוטו דנו על הנושא כמה פעמים – אבל זה לא משנה כעת. "מי עושה דבר כזה כמו שאבי עשה?!" שאלו בטוטו. "הוא חי בעולם משלו – אין לנו מימון לזה".

 

גדעון בריקמן, היו"ר הקודם של הטוטו, דווקא אמר שהוא פתח קופה מיוחדת לממן בדיוק את הנושא הזה - בניית אצטדיון לאומי חדש. בטוטו מכחישים וטוענים כי לא מזמן יצאו עם משרד הספורט בתוכנית השקעה ל-20 שנה בשווי 5.5 מיליארד שקל בתשתיות – שאגב, גם לה אין ממש תקציב – ופרויקט זה תלוי רק בשינוי חוקי ההימורים בישראל שיביאו להגדלת ההכנסות של הטוטו.

 

בקיצור, דיבורים ומסיבות עיתונאים באוויר. כולם מקשקשים על פרויקטים שאין להם כסף עבורם. כל כך ישראלי – כל כך ספורט ישראלי.

 

"אפשר להגיד הכל לעיתון ספורט", אמר אחד מהמעורבים בנושא.

 

תרבות "הסמכו עליי"

 

מערכת היחסים בין הטוטו-ווינר להתאחדות הכדורגל מורכבת מאוד. היא נגועה בפוליטיקה ואגו. ביחסים מעורב הרבה כסף וכבוד. הגופים קשורים יחדיו בהסכמים ממשלתיים, חוזי ספונסרשיפ, נושאים מקצועיים. ההתאחדות חייבת את הטוטו, מועצת ההימורים בספורט צריכה את הכדורגל הישראלי. מסובך.

 

בטוטו אומרים שלוזון היה צריך להגיד שהוא היה עושה הכל כדי לגייס את המועצה להסדר הימורים ולא מתחייב למחיר. אם לוזון לא היה יוצא בהצהרות שקשורות לטוטו, הוא גם לא היה חוטף ריקושטים.

 

בהתאחדות רצו לתת למסיבת העיתונאים נופך רשמי אבל לא בישלו את העניין עד הסוף והתוצאה - הטעם שהותירה ההצהרה היא של חוסר מקצוענות וחוסר הרמוניה - ככה מתחילים פרויקט?!

 

"סמכו עליי" אמר לוזון, "נמצא מימון לאצטדיון. הוא קום יקום". בפעם האחרונה שהוא דרש שיסמכו עליו היתה הבטחה שישראל תגיע למונדיאל. מה זה אומר על האצטדיון הלאומי החדש?

 

כל כך לא רציני לצאת בהצהרות על פרויקט משמעותי לכדורגל הישראלי בלי הסכמת מי שאמור להיות הפרטנר המרכזי  שלך. לא רציני כמו לשנות את מבנה הליגה בלי דיון מעמיק או להגיד על נבחרת שווייץ שהיא לא נבחרת. אבל עזבו, סמכו על לוזון. הוא מאופ"א.

 

 

שלט פרסום של הווינר. לפי כל החישובים שלנו אפשר לעשות את זה גם בלי הטוטו" שלט פרסום של הווינר. לפי כל החישובים שלנו אפשר לעשות את זה גם בלי הטוטו" צילום: ראובן שוורץ

 

שתי שאלות

 

בכל מקרה – שתי שאלות עומדות כעת על הפרק. האם צריך אצטדיון לאומי? והאם אפשר לממן אותו? שאלת המימון היא הקריטית בכל בנייה – במיוחד במקרה של אצטדיון – מבנה גדול ומסורבל שמארח מספר אירועים מועט בשנה.

 

בטוטו טוענים שבכלל לא צריך אצטדיון לאומי ("אבל זה עשוי להשתנות כשפישביין יעזוב ויגיע מישהו אחר") ומביאים לדוגמה את גרמניה, הולנד וספרד – שם אין אצטדיון לאומי.

 

"אין בעולם אצטדיון לאומי ב-900 מיליון שקל", אמר פישביין וחשף בורות אדירה. וומבלי נבנה ב-4.6 מיליארד שקל, סוקר סיטי בדרום אפריקה נבנה ב-1.6 מיליארד שקל, קן הציפור בבייג'ינג נבנה ב-1.6 מיליארד שקל, אצטדיון AVIVA בדאבלין נבנה ב-2 מיליארד שקל ויש עוד דוגמאות רבות לאצטדיונים שנבנו בתג מחיר גבוה מ-900 מיליון שקל.

 

ברוב המדינות באירופה יש אצטדיונים לאומיים ואין ספק, במיוחד לאור הבעייתיות של המתקנים בארץ וחוסר היכולת שלהם לארח משחקים בינלאומיים, שגם בישראל צריך אצטדיון ברמה הגבוהה ביותר.

 

אולי לא "לאומי" אבל אצטדיון ברמה הגבוהה ביותר במרכז הארץ אכן נדרש כאן. לא רק למשחקים בינלאומיים.

 

אחת מהתל אביביות יכולה לאמץ את האצטדיון החדש (שכמו באצטדיון בסיאטל אפשר לחלק לשני מפלסים שמעניקים גם למשחקים עם תפוסה באצטדיון של 50% אווירה מצוינת), באצטדיון אפשר לקיים גם קונצרטים, אירועים שונים (מרוצי אופנועים, פסטיבלים, פסטיגלים) , ועידות שונות משונות ועוד - אם עושים את זה נכון אצטדיון יכול לארח עד 30 אירועים בשנה – וכמובן, האצטדיון ישמש מקום גם למשרדי ההתאחדות לכדורגל, התאחדויות ספורט אחרות וגם מקום למתחמי מסחר ובילוי (באולינג, חומוסיה, סטקייה מה שתרצו) – שיעזרו במימון השוטף.

 

בטוטו טוענים כי סדר העדיפויות הוא להשקיע בתשתיות באימונים ונוער לאחר "שבנינו אצטדיונים בנתניה, פתח תקווה, וחיפה" (טענה מצחיקה כי אין אף אצטדיון לא בנוי).

 

אבל בכל מקרה, ניר פרצלינה, מי שמוביל את הפרויקט האצטדיון הלאומי, הכין כבר תשובה ל"מה יקרה אם הטוטו לא ישתף פעולה". הוא משוכנע שאפשר להרים אצטדיון גם ללא הטוטו. "אנחנו בונים ארבעה מגדלים מסביב לאצטדיון על השטח שלו – מוכרים שטח ליזמים – השטח הוא נדל"ן משובח לצד ריאה ירוקה שמחירו רק עולה – זו לא הבעיה. לפי כל החישובים שלנו אפשר לעשות את זה גם בלי הטוטו".

 

לפי בדיקת השמאים ארז כהן ורלי טרייסטמן אגמי מ-2009 השטח של האצטדיון שווה לפחות 1.75 מיליארד שקל. המחיר מטבעו של נדל"ן יעלה ובגלל הקרבה לפארק הלאומי צפוי לעלות עוד יותר.

 

האם הטוטו – מי שממן את רוב האצטדיונים החדשים יעמוד מהצד כשנבנה האצטדיון הכי משוכלל בישראל? האם הוא יעמוד מהצד במקרה ומפעל הפיס – גוף גדול יותר מבחינת הכנסות – ישקיע כמה עשרות מיליונים בשנה כדי שהאצטדיון יקרא "אצטדיון הפיס"?

 

ובכלל, אפשר לבנות אצטדיון יפה וצנוע הרבה יותר בעלות נמוכה מ-900 מיליון שקל.

 

האם הכל קשור למאבקים פוליטיים מלוכלכים שקשורים במועצה הלאומית לספורט שמשרד הספורט יוזם? כנראה שכן. בסופו של דבר, כשחופרים מספיק, תמיד מגיעים לכך שכולם מתעסקים בתחרויות הורדת ידיים.

 

במשרד הספורט טוענים כי הפרויקט רציני, גם בהתאחדות לכדורגל. גם בעיריית רמת גן - שלושה גופים חזקים, שיכולים לגייס הון נאה - חושבים שמדובר בפרויקט רציני. גם רוב הציבור בישראל חושב שאצטדיון רמת גן הוא ביזיון – לפחות הציבור שביקר בו יותר מפעם אחת.

 

האם הטוטו יכול לעמוד ולהסתכל על זה מהצד? ברור שלא. מצד שני, לאור מה שקורה בנתניה ופתח תקווה אולי עדיף שלא יתערב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x