$
עסקי ספורט

מחקר: מבנה תעשיית הכדורגל מביא לפשיטת רגל של קבוצות

המערכת הכלכלית בכדורגל "מעודדת השקעות יתר ולקיחת סיכונים מוגזמת" על מנת לנצח משחקים, "מעבר לכל היגיון כלכלי", כתבו מחברי המחקר מפירמת איי.טי.קירני

בלומברג 11:5828.07.10

מועדוני הכדורגל באירופה עשויים להיות על סף פשיטת רגל אם לא יחולו שינויים שיכללו גם פיקוח פיננסי הדוק יותר, כך עולה ממחקר שערכה חברת איי.טי.קירני (A.T. Kearney) שבחן קבוצות באנגליה, ספרד, גרמניה, צרפת ואיטליה.

 

"ניהול כמו של חברות רגילות, יגרום לכך שהליגות בספרד,

אנגליה ואיטליה יפשטו את הרגל בתוך שנתיים", כתבו סגן נשיא החברה במינכן יורגן רוטנבאכר ועמיתיו, בדו"ח שנקרא "מחקר הקיימות של הכדורגל". לטענתם, חלק מהמועדונים, אפילו הגדולים יותר, עשויים להיעלם בעקבות פשיטות רגל בשנים הקרובות.

 

הנתונים הפיננסיים של חלק מהליגות "מפתיעים" בשל "משכורות העתק" של השחקנים, שהם למעשה הגורם המרכזי למצב, הדגישה חברת הייעוץ. המועדונים בחמש הליגות שנבדקו הוציאו יותר כסף על שחקנים חדשים משהרוויחו ממכירה של שחקנים.

 

כריסטיאנו רונלדו עזב בשנה שעברה את מנצ'סטר יונייטד לטובת ריאל מדריד בהעברת שיא של 80 מיליון ליש"ט (124 מיליון דולר). רונלדו חתם על חוזה לשש שנים עם ריאל שהפך אותו לשחקן המרוויח ביותר בעולם, עם משכורת שנתית של 13 מיליון יורו (17 מיליון דולר), על פי העיתון הספרדי מארקה. בספטמבר 2008 מנצ'סטר סיטי הוציאה 32.5 מיליון ליש"ט בתמורה להחתמת הקשר הברזילאי רוביניו, שעבר מריאל מדריד, סכום שיא בליגה האנגלית.

 

המערכת הכלכלית בכדורגל "מעודדת השקעות יתר ולקיחת סיכונים מוגזמת" על מנת לנצח משחקים, "מעבר לכל היגיון כלכלי", כתבו מחברי המחקר. המחקר מדרג את חמש הליגות הגדולות באירופה על פי הישגים ספורטיביים וביצועים כלכליים, חברתיים וסביבתיים. הבונדסליגה הגרמנית דורגה במקום הראשון, אחריה הפרמייר ליג, הליגה הצרפתית, הספרדית והאיטלקית.

 

 

בעלי הקבוצות שרודפים אחר גביעים, השפעה פוליטית או הגשמה של חלום ילדות מסכנים את הקבוצות ואת הליגות, הזהירו היועצים.

 

מאז שרכש את צ'לסי ב-2003, רומן אברמוביץ השקיע יותר ממיליארד דולר בניסיון להפוך את המועדון לאחת הקבוצות הידועות ביותר בעולם. קבוצת אבו דאבי יונייטד לפיתוח והשקעות אכן השקיעה מיליונים ברכישת שחקנים מאז השתלטה על מנצ'סטר סיטי ב-2008.

 

בפברואר הפכה פורטסמות' לקבוצה הראשונה בפרמיירליג שביקשה הגנה בפני פשיטת רגל. הקבוצה כמעט ופורקה בשל מיסים שלא שולמו בגובה 12.1 מיליון ליש"ט, וב-17 במרץ הליגה הפחיתה לה 9 נקודות. ב-2002 קבוצת פיורנטינה באיטליה הוכרזה כפושטת רגל.

 

הליגות חייבות לאמץ אמצעים לפיקוח פיננסי ברמות הלאומיות והאירופיות, מחברי המחקר מדגישים שחלק מהליגות חייבות לשדרג את האצטדיונים, להקים אקדמיות לכישרונות צעירים ולהעלות את ההכנסות מזכויות השידור כדי למנוע קריסה שלליגה שעשויה להוביל למשבר מערכתי.

 

x