$
עסקי ספורט

האם אוקראינה תצליח לארח את יורו 2012?

פולין מתמודדת היטב עם משימת ההכנות לאירוח יורו 2012 אבל אוקראינה עדיין מפגרת בעבודות הענק לקראת האירוע שיתקיים בעוד שנתיים. האם תצליח אוקראינה להתארגן בזמן וכמה זה יעלה לה?

בלומברג 16:3018.07.10

אוקראינה, אחת המארחות של אליפות יורו 2010, מתאמצת להימנע מהבעיות שפגעו בדרום אפריקה, כשמארחת המונדיאל נאבקה בעלויות מתנפחות ובלוחות זמנים צפופים.

 

לחברה לשעבר בברית המועצות יש פחות משנתיים לסיים את בניית האצטדיונים בלביב ובקייב, לשפר את שדות התעופה ותחנות הרכבת, ולבנות בתי מלון בהתאם למה שציינה בהצעה המשותפת שלה עם פולין.

 

הפרויקט בעלות של 3.3 מיליארד דולר מתנגש עם המיתון שייבש את תקציב המדינה.

 

"עלינו לעבוד, לעבוד ולעבוד ללא הרף", אמר גיאורגי סורקיס (Hryhoriy Surkis), נשיא התאחדות הכדורגל של אוקראינה, בריאיון שהעניק בתחילת יולי. "הבעיה הגדולה ביותר שלנו היא כוח העבודה. בניית מתקן אינה בעיה, השאלה היא מי ינהל אותו?".

 

טורניר היורו הוא האירוע השני בחשיבותו בעולם הכדורגל אחרי המונדיאל, ומושך 1.2 מיליון אוהדים מרחבי היבשת ועוד 150 מיליון צופי טלוויזיה לכל משחק, כך על פי נתוני אופ"א. משחק הגמר יתקיים בקייב, בירת אוקראינה ב-1 ביולי 2012, לאחר ש-16 מדינות יתחרו במשך שלושה שבועות.

 

ממשלת אוקראינה ספגה ביקורת מנשיא אופ"א, מישל פלאטיני במרץ, לאחר שלא רשמה התקדמות משמעותית בבניית האצטדיון בלבוב. כיום אופ"א אומרת כי נראה שהמדינה, ביחד עם פולין, תהיה מוכנה בזמן.

 

"אופ"א לרוב מרוצה ממצב ההכנות במדינות המארחות, אף שנתקלנו בכמה עיכובים בפיתוח של מספר תשתיות, בעיקר בשל אי היציבות הפוליטית שהתרחשה בעבר באוקראינה ותנאי האקלים הקשים שנחוו בחורף", הצהירה אופ"א.

  

פלאטיני. אופ"א, על פניו, סומכת על האוקראינים פלאטיני. אופ"א, על פניו, סומכת על האוקראינים צילום: אי פי אי

 

איכות החיים: לא כמו בשווייץ ואוסטריה

 

ההתכוננות לאירוע בסדר גודל שכזה היא חסרת תקדים באוקראינה, מדינה שבה איכות החיים נמוכה בחצי מזו שבשוויץ ובאוסטריה על פי מחקר שפורסם בינואר 2010. שוויץ ואוסטריה אירחו את יורו 2008. דרום אפריקה העריכה ב-2004 כי תזדקק ל-2.3 מיליארד ראנד (303.7 מיליון דולר) לבניית 5 אצטדיונים ולשיפור 5 אחרים עבור המונדיאל. העלות התנפחה ליותר מ-16 מיליארד ראנד עד לפתיחת הטורניר.

 

ארגוני זכויות אדם אמרו כי ניתן היה להשתמש בכסף ובמומחיות כדי לספק בתים ל-12 מיליון תושבי דרום אפריקה שסובלים מתנאי מחייה ירודים.

 

הבנק העולמי העריך שהיורו, שנערך פעם בארבע שנים מאז 1960, יעזור לחזק את הכלכלה בפולין ובאוקראינה בשל מקומות העבודה שייווצרו בבניית המתקנים ובשל השקעות של הממשלה.

 

יורו 2008 גרף כ-1.3 מיליארד יורו (1.6 מיליארד דולר) מזכויות שידור, מכירת כרטיסים ואירוח חברות, על פי נתוני אופ"א. לרשויות באוקראינה יש "אפס" ספקות שהמתקנים יהיו מוכנים בזמן, הודיע סגן ראש הממשלה בוריס קולסניקוב, בריאיון שהעניק בשמונה ביולי. בכירים באופ"א הכחישו דיווחים משבוע שעבר לפיהם היא תעביר את כל הטורניר לפולין במידה ואוקראינה לא תהיה מוכנה בזמן.

 

"אין לאופ"א סיבה לחפש אלטרנטיבות או תכנית חלופית אם התכנית הזו תכובד ותושלם", מסרו באופ"א. "אם התכנית הזו לא תכובד, אז אופ"א כמובן תחפש אלטרנטיבות לאירוח משחקי יורו 2012. האלטרנטיבה הראשונה שנבחן תהיה ירידה במספר הערים המארחות".

 

יהיה טוב, יהיה "דרום אפריקה"

 

אוקראינה "בזבזה זמן" אומר מרטין רייזר, מנהל הבנק העולמי לאוקראינה, בלרוס ומולדובה. לדבריו, הממשלה צריכה להשתמש בטורניר כדי ליצור ולמשוך השקעות.

 

השלמת הבנייה באוקראינה נפגעה בשל מחסור בכסף. הגירעון התקציבי של המדינה התנפח ל-11.5% מהתמ"ג ב-2009 מ-1.32% שנה קודם לכן. הכלכלה התכווצה ב-15.1% בשנה שעברה, הירידה החדה ביותר מאז 1994.

 

קולסניקוב אמר כי המדינה תמצא מימון ליורו 2012. לטענתו, ההוצאות על אצטדיונים חדשים באוקראינה תעלה "לא יותר" מ-700 מיליון דולר. מסלולי תעופה בדונטסק, לבוב וקרקוב יעלו כ-500 מיליון דולר, וטרמינלים חדשים בדונסטק, קייב ולבוב יעלו עוד 450-500 מיליון דולר. שיפור טרמינלים קיימים יוסיף עוד 200-250 מיליון דולר.

 

אוקראינה עשויה להנפיק אג"ח Eurobond בהמשך השנה ולמכור חובות נוספים כדי לכסות את העלויות, הוסיף קולסניקוב.

 

"אנחנו אך ורק מודאגים בקשר לשירותים ולניהול המתקנים", אמר קולסניקוב. "אנחנו זקוקים לאנשים עם השכלה טכנולוגית ובעלי ידע בשפות. דרום אפריקה, בדומה לנו מעולם לא אירחה אליפות גדולה לפני כן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x