$
עסקי ספורט

כל מה שלא ידעתם שרציתם לשאול על גביע דייוויס

איזה תמריץ מפתיע יקבלו הטניסאים הישראלים אם ינצחו את ספרד? עד כמה טובה ספרד בטניס? וכמה עולה לגדל טניסאי בארץ? חצי גמר גביע דייוויס יוצא לדרך

אוריאל דסקל 09:1417.09.09

לקראת חצי גמר גביע דייוויס בין ספרד לישראל שיתקיים בסוף השבוע פנו כמה חברות למשה חביב, מנכ"ל איגוד הטניס, בנוגע למתן חסות לנבחרת. החברות היו מעוניינות להשיג בדרך זו את החשיפה האדירה שתתלווה למשחקי הנבחרת נגד ספרד.

 

אחד מהגורמים שפנו לחביב היה תאגיד בינלאומי שנואש לקבל חשיפה בישראל. נציג התאגיד בישראל נפגש עם חביב, וסיפר שהמחירים שהוא דורש גבוהים מאוד יחסית למקובל בענף הטניס.

 

אחרי אותה פגישה ארגן נציג החברה שיחת ועידה עם הממונה על ספונסרשיפ בתאגיד ועם נציג חברת הענק בספרד, שאולי יסייע בחשיפה בחצי האי האיברי.

 

"יש סיכוי שישראל תנצח?", שאל האחראי לספונסרשיפ. "ניצחנו את רוסיה, אולי יש סיכוי", אמר הישראלי. "אין סיכוי", ענה הספרדי וגיחך על האופטימיות הישראלית. "אנחנו טובים מדי ואנחנו משחקים על חימר. לא, אין לישראל סיכוי. גם אם רפאל נדאל לא ישחק, לא שווה לשים כסף על ישראל".

 

הממונה על הספונסרשיפ בתאגיד החליט: "אנחנו לא נלך עם המפסידים", אבל הבטיח: "אם ישראל מנצחת, אנחנו מארגנים טורניר בישראל עם שווי פרסים של מיליון דולר". לשם השוואה, סך כל הפרסים בתחרות הבינלאומית בישראל הוא כ־100 אלף שקל. אז הנה עוד תמריץ לניצחון על נבחרת ספרד החזקה מלבד היוקרה, הנקודות בדירוג ה־ATP והבונוסים הכספיים: טורניר טניס בינלאומי יוקרתי שיקבל חסות בשווי מיליון דולר מחברה בינלאומית גדולה.

 

 

אלברט קוסטה, קפטן נבחרת הטניס של ספרד וטומי רוברדו. טובים יותר ממה שאנחנו חושבים אלברט קוסטה, קפטן נבחרת הטניס של ספרד וטומי רוברדו. טובים יותר ממה שאנחנו חושבים צילום: אי פי אי

 

הספורט העשיר: כדי להתקדם צריך להשקיע

 

ישראל תתמודד בסוף השבוע הקרוב עם אחת מהמדינות הטובות בטניס העולמי, וזו אינה קלישאה - מדובר בעובדה סטטיסטית. לפי בדיקה סטטיסטית מקיפה שמביאה בחשבון את מספר הטניסאים Per Capita, את המוצר הגולמי, את ההישגים ועוד משתנים, ספרד עומדת במקום החמישי בעולם באופן יחסי למספר התושבים שלה. ארצות הברית ראשונה, שבדיה, שישראל הדיחה בשמינית הגמר, במקום השני. אוסטרליה שלישית, צ'כוסלובקיה במקום רביעי וספרד חולקת את המקום החמישי עם שוויץ. זה לפי תוצאות המדינות והטניסאים שלהן מאז 1968. ספרד טובה יותר ממדינות גדולות ועשירות ממנה, כגון צרפת וגרמניה וטובה בהרבה ממדינות גדולות ממנה פי כמה, כגון רוסיה וברזיל.

 

עובדה זו מצביעה על כך שמדובר באימפריית טניס לכל דבר. ישראל קטנה ב־33 מיליון איש מספרד, אבל גם אם באופן תיאורטי היו 40 מיליון ישראלים, ספק אם היו רושמים הישגים כמו אלה שיש לספרד בטניס.

 

300 אלף דולר לילד: כמה עולה לגדל טניסאי בישראל?

 

מדינות שמצטיינות בטניס הן בדרך כלל מדינות עשירות (ארצות הברית, שבדיה, אוסטרליה, שוויץ). מלבד ארה"ב המדינות המצטיינות בטניס מאפשרות כמעט לכל ילד לחיות במרחק הליכה ממגרש ולקבל את כל האימונים שהוא צריך, אם הוא בוחר ומוכשר דיו כדי להיות מקצוען. זה הבסיס לתרבות טניס.

 

טיפוח שחקן בטניס הוא תהליך מורכב ויקר מאוד. לפי נתונים של המרכז לטניס בישראל, עלות טיפוח טניסאי מקצועי, שכוללת בניית כושר, אימון, אימוני פסיכולוגיה, נסיעות לטורנירים (החלק היקר ביותר) וכדומה היא 200–300 אלף דולר.

 

בטווח הגילים 8–10 ההשקעה השנתית בילד עומדת על 10,000 דולר; בטווח הגילים 10–12 העלות היא כבר 30 אלף דולר (כיוון שיש נסיעות לטורנירים בינלאומיים); בקרב גילאי 12–14 העלות כבר מאמירה ל־40 אלף דולר ובקרב גילאי 14–18 ההוצאה השנתית על טניסאי נעה בין 60 ל־75 אלף דולר. אלו סכומים גבוהים, שנלקחים מהורים, מתרומות ומספונסרים ומושקעים בשישה או בשמונה טניסאים בשנתון.

 

המדינה (כולל טוטו־ווינר) מעבירה את הכסף שהיא מייעדת לטניס לאיגוד הטניס, שאינו מתעסק בחוגי טניס. ככלל, בעולם כולו חוגי הטניס הם עניין פרטי בעיקרו. מדינות כמעט אינן משביחות בעצמן טניסאים. ג'נין שטראוס, מנכ"לית המרכז לטניס בישראל, שטיפח את כל אחד משחקני נבחרת דייוויס הנוכחית, אומרת: "אלו הסכומים שאנחנו מאמינים שצריך להשקיע בשחקן כדי שיהיה שחקן טניס ברמה גבוהה".

 

כמה פספסנו? צריך להיות מודעים לכישרון מגיל מאוד צעיר

 

נאמר שעשירי ישראל, שחלקם יכולים לעמוד בעלויות כאלה בקלות, יאמצו כל טניסאי מכל שנתון - האם זה יקדם את הטניס הישראלי? אולי. עם זאת, חשוב לזכור שבשביל למצוא שחקן איכותי, צריך מבחר גדול לבחור ממנו. מה ימריץ יותר ילדים לשחק טניס? ובכן, כיום פועלים ברחבי ישראל כ־600 מועדוני טניס. חלק מבתי הספר משתפים עמם פעולה בפרויקטים, אבל לא מדובר בתופעה כלל־ארצית ואין הרבה ילדים ספורטיביים שהולכים למגרש הטניס הקרוב אליהם בשביל הכיף ומשחקים לבדם. הרבה יותר קל לשחק כדורגל או כדורסל. איל רן, קפטן נבחרת ישראל בגביע דייוויס, אמר שטניס נמצא בעמדת נחיתות לעומת כדורסל וכדורגל, כי צריך ציוד ומקום מתאים.

 

אלו דברים שמועדוני הטניס בארץ אמורים לספק אבל איך אפשר למשוך אליהם די ילדים כדי למצוא שחקן איכותי אחד? הצלחות עם מה שיש יגרמו לנהירה למגרשי הטניס.

 

"כשיש את ההצלחות של נבחרת ישראל לדייוויס או נבחרת הפדרציה, אז רואים ברמת השטח יותר עניין במשחק. ישנה עלייה במספר הילדים ואפילו המבוגרים שבאים לשחק טניס", אומרת שטראוס. גם כששחר פאר או דודי סלע רושמים הישגים אישיים מרשימים, באים יותר ילדים, נערים ומבוגרים לשחק.

 

אבל כאן העלילה מסתבכת. צריך למצוא ילדים כישרוניים בגיל שמונה ואפילו שש. ילד שמתגלה בגיל 12 כבר מבוגר מכדי להיות מקצוען (אלא אם כן מדובר בכישרון יוצא דופן). ילדים צריכים להיכנס למסגרת מובנית כדי להיהפך לטניסאים מובילים, ובשביל זה צריך את המודעות של הסביבה שלו, של הוריו, של מוריו ושל המדינה לכך שהוא טיפה מיוחד. מי יודע כמה טניסאים פספסה ישראל כיוון שפשוט לא שמו לב לכמה שהם היו מוכשרים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x