$
עסקי ספורט

סיכום חלון ההעברות: הפרמיירליג מאבדת גובה

קבוצות הפרמיירליג הוציאו יותר מ-510 מיליון יורו בשוק העברות השחקנים, ירידה של כ-10% בהשוואה לשנה שעברה. בספרד השקיעו הקבוצות 455 מיליון יורו ברכש. באיטליה 400 מיליון יורו ובגרמניה 230 מיליון יורו

אוריאל דסקל 16:5102.09.09

יותר מתמיד נראית הפרמיירליג חלשה מבחינה כלכלית ביחס לליגות הכדורגל הגדולות האחרות. חלון העברות של הקיץ רק הדגיש את מה שרבים חשבו: הפרמיירליג מאבדת מכוחה הפיננסי.

 

ארייאן רובן, קלאס יאן הונטלאר, ווסלי סניידר, פרנק ריברי, סרחיו אגוורו, צ'אבי אלונסו, קרים בנזמה, קאקה וכריסטיאנו רונלדו. זאת רשימה חלקית של שחקנים שעזבו את הליגה הבכירה באנגליה או העדיפו להצטרף לליגה אחרת למרות שקיבלו הצעה מאנגליה.

 

זה לא שהפרמיירליג פחות מכניסה – עדיין מדובר בליגת הכדורגל העשירה בתבל – אבל מס ה-50% החדש והיחלשות הליש"ט מול היורו הקשו השנה במיוחד על קבוצות הפרמיירליג לשמור על היתרון שלהן בשוק העברות השחקנים.

 

מנצ'סטר יונייטד איבדה את קרים בנזמה לריאל מדריד, למשל, זאת למרות שהציעה לליון יותר מסגנית אלופת ספרד. סגנית אלופת אירופה פשוט לא יכלה לעמוד בדרישות השכר של הצרפתי. גם ארסנל הגישה הצעה בשווי 17 מיליון ליש"ט עבור קלאס יאן הונטלאר, חלוץ ריאל מדריד, אבל התקשתה לעמוד בדרישות השכר שלו. החלוץ ההולנדי הצטרף למילאן, ששילמה עבורו רק 15 מיליון יורו. 

מייקל אואן. השחקן הכי גדול שהגיע למנצ'סטר יונייטד הקיץ. הגיע בחינם מייקל אואן. השחקן הכי גדול שהגיע למנצ'סטר יונייטד הקיץ. הגיע בחינם צילום: איי אף פי

 

בעיית המיסים מפסיקה את "הייבוא" לאנגליה

 

הסיבה שהקבוצות הגדולות לא יכולות לעמוד במשכורות השחקנים שהן חושקות בהן היא המסים כמובן.

 

למשל, שחקן אירופי שמרוויח 3 מיליון יורו נטו בשנה עולה לקבוצת פרמיירליג 6.8 מיליון יורו. בספרד עלותו לקבוצה תהיה רק 4 מיליון יורו בעוד שבצרפת תעמוד על 6.7 מיליון יורו ובאיטליה 5.7 מיליון יורו. בגרמניה ישלמו עליו רק 5.4 מיליון יורו.  לקבוצות הספרדיות יש יתרון גדול על הפרמיירליג בזכות "חוק בקהאם" שבא לידי ביטוי בשוק העברות השנה.

 

אחת מהתוצאות לכך היא שקבוצות אנגליות הוציאו 40% פחות על שחקנים מחו"ל.

 

"בפעם הראשונה נראה שבשוק העברות השחקנים יש לליגה הספרדית בכלל ולריאל מדריד בפרט יותר כוח מאשר לפרמיירליג", אמר ג'ף משר - רואה חשבון מ-KPMG, שמתמחה בתעשיית הספורט.

 

מלבד ליברפול, 3 הקבוצות האחרות ב"טופ-4" השקיעו פחות מ-25 מיליון ליש"ט ברכש הקיץ. מלבד הסיבות הנ"ל, גם הרצון של הקבוצות לשמר את הסגל הנוכחי, מנע מהן לרכוש שחקנים חדשים. כדי לשמר את הסגל, הצטרכו הקבוצות להשקיע לא מעט בחידוש חוזים של שחקנים. לפי חוק וובסטר, שחקנים מעל גיל 23 יכולים לעזוב את המועדון אחרי שלוש שנים בחוזה שלהם בפיצוי מינימלי ולכן – לנוכח העלייה בתשלומי המיסים – השקיעו ארסנל, ליברפול וצ'לסי – עשרות מיליונים בחידוש חוזים. הסכומים האלה – 17 מיליון ליש"ט התחייבות לפרננדו טורס מליברפול; התחייבות בשווי 15 מיליון ליש"ט לרובין ואן פרסי מארסנל; או החוזה החדש לג'ון טרי בשווי של כ-40 מיליון ליש"ט בחמש שנים – ירדו מתקציב הרכש של הקבוצות העונה.

 

רווח של 75.3 מיליון ליש"ט בשוק העברות

 

כתוצאה מההתנהלות השמרנית של הקבוצות הבכירות בפרמיירליג, 4 הגדולות בפרמיירליג סיימו את הקיץ עם רווח של 75.3 מיליון ליש"ט משוק העברות. עלייה משמעותית מרווח של 45.2 מיליון ליש"ט בשנה שעברה.

 

האמת, ללא מנצ'סטר סיטי שהוציאה כ-120 מיליון ליש"ט על רכישת שחקנים בקיץ הזה,  ייתכן וקבוצות הפרמיירליג היו מוציאות הרבה פחות מה-450 מיליון ליש"ט שהוציאו הקיץ.

 

מנצ'סטר סיטי, כאמור, היתה הסיפור הגדול של הקיץ הזה בבריטניה. ADUG, קבוצת ההשקעות של אבו דאבי שבבעלות מנצ'סטר סיטי, השקיעה בשנה האחרונה - 201 מיליון ליש"ט על 13 שחקנים חדשים – שחמישה מהם בעלי משכורת של יותר מ-100 אלף ליש"ט בשבוע. בסך הכל, סך ההשקעה וההתחייבויות שלהן עומד על כ-500 מיליון ליש"ט. במקביל, יותר מ-20 שחקנים עזבו את המועדון, ביניהם גם טל בן חיים, שעבר הקיץ לפורטסמות' עבור סכום לא ידוע ויקבל את אותה משכורת (65 אלף ליש"ט בשבוע) גם בדרום אנגליה.

 

סביר להניח שללא הכסף הערבי של מנצ'סטר סיטי היו קבוצות אחרות מוציאות פחות על שחקנים – אם בגלל שהסיטי לא רכשו שחקנים מהן ואם בגלל שהתחרות על השחקנים המובילים לא היתה סובלת מאינפלציית המחירים.

 

אגב, למרות הירידה בהוצאות על רכש, הפרמיירליג עדיין מובילה את רשימת הליגות המבזבזות הגדולות של הקיץ. בעוד מועדוני הפרמיירליג הוציאו 510  מיליון יורו על רכש הקיץ (כ-10% פחות בהשוואה לשנה שעברה), בספרד הוציאו הקבוצות כ-455 מיליון יורו (כש-260 מיליון יורו הוציאה ריאל מדריד). קבוצות הסריה A האיטלקית רכשו שחקנים בשווי של כ-400 מיליון יורו. בגרמניה הוציאו הקבוצות כ-230 מיליון יורו, שיא חדש, ובצרפת רכשו הקבוצות הצרפתיות בכ-200 מיליון יורו.

 

בישראל, אגב, ייסגר חלון העברות באופן סופי ב-15 בספטמבר.

 

המבזבזות הגדולות בקיץ 2009

 

ריאל מדריד – 260 מיליון יורו

 

מנצ'סטר סיטי – 140 מיליון יורו

 

אינטר – 99 מיליון יורו

 

ברצלונה – 90 מיליון יורו

 

באיירן מינכן – 80 מיליון יורו

 

גנואה – 72 מיליון יורו

 

ליון – 70 מיליון יורו

 

יובנטוס – 53 מיליון יורו

 

 

העברות הגדולות ביותר בקיץ 2009

 

כריסטיאנו רונלדו, מנצ'סטר יונייטד לריאל מדריד – 94 מיליון יורו

 

קאקה, מילאן לריאל מדריד – 68 מיליון יורו

 

זלאטן איברהימוביץ', אינטר לברצלונה – 65 מיליון יורו (46 מיליון יורו במזומן + סמואל אטו)

 

קרים בנזמה, מליון לריאל מדריד – 35 מיליון יורו (צפוי לצמוח ל-42 מיליון יורו)

 

קרלוס טבס, מסוכנות MSI למנ'צסטר סיטי – 35 מיליון יורו

 

מריו גומז, משטוטגרט לבאיירן מינכן – 30 מיליון יורו

בטל שלח
    לכל התגובות
    x