$
עסקי ספורט

סריה A: שנת האפס היא התחלה חדשה

הסריה A מתחילה את עונת 2009/10. האם הסימנים האופטימים הם מאירים לדרך חדשה? האם הכדורגל ההתקפי יחזור לאיטליה והאם אינטר תתרכז בעיקר בצ'מפיונס ליג ותאפשר ליריבות לזכות בסקודטו

אוריאל דסקל 09:3323.08.09

כבר שנים שאיטליה מובילה את העולם בכל הנוגע לאסתטיקה: עיצוב הבגדים, עיצוב המכוניות, הארכיטקטורה, האוכל, הנשים.... האיטלקים תמיד התגאו ב"לה בלה פיגורה" שלהם – הפיגורה היפה, הרושם הטוב – חוץ מבכדורגל.

רונלדיניו ופאטו. מה מילאן תעשה בלי קאקה? רונלדיניו ופאטו. מה מילאן תעשה בלי קאקה? צילום: איי פי

 

האיטלקים עשו מהעבודה ההגנתית סוג של אומנות, התמחו בקאטנצ'ו – בונקר מתוחכם, כביכול – ונהנו לאורך השנים מלנצח באופן ציני. הם גם הצדיקו את עצמם. ג'יאני בררה, העיתונאי והתיאורטיקן הראשי של הכדורגל האיטלקי, הסביר שהכדורגל האיטלקי צריך להיות הגנתי בגלל שהאיטלקים קטנים יחסית למערב אירופאים וחייבים למצוא דרכים מתוחכמות כדי להגן על עצמם.

 

לאורך השנים האמינו האיטלקים שכדורגל משחקים כדי לנצח מגעיל. ואז, בסוף שנות השמונים, הופיעו שני אנשים ששינו את התפיסה האיטלקית ותמכו ב"קאלצ'יו ספטאקולרה" – כדורגל מהנה: אריגו סאקי וסילביו ברלוסקוני.

 

אריגו סאקי, מוכר נעליים שגדל על הכדורגל של ריאל מדריד האגדית, הובא למילאן מפארמה ושינה את פני המשחק עם כדורגל התקפי, לוחץ וחדשני. סאקי היה נטע זר בכדורגל האיטלקי כי דיבר על קבוצת כדורגל כ"סימפוניה" ועל עצמו כ"מנצח תזמורת" אבל הוא קיבל את הצ'אנס לאימון מילאן מהאיש החשוב ביותר בתעשיית הכדורגל האיטלקית – ברלוסקוני, שאת מילאן רכש בשנות ה-80 כחלק מהאסטרטגיה שלו להשתלט על הפוליטיקה המקומית והאירופאית.

 

הבוס הגדול רצה מסאקי שמילאן תבדר. הוא דרש מסאקי לקראת המשחקים המכריעים ביותר – המשחק האחרון בעונה בנאפולי ב-1987 ובגמר גביע האלופות מול סטיוואה בוקרשט ב-1989 – "לתת הצגה", כי ניצחון משעמם לא מספיק. "ברלוסקוני המציא מחדש את הכדורגל האיטלקי", אמר סאקי למגזין "צ'מפיונס". "הדרישות שלו היו חדשות בתרבות הכדורגל באיטליה".

 

המוצר התדרדר

 

באותה תקופה שלט הכדורגל האיטלקי באירופה בזכות הכספים של המיליארדרים החדשים במדינה המטורפת על כדורגל. אולם המוצר הדרדר מאז. האנגליות החלו לחבוט בקבוצות האיטלקיות בצ'מפיונס ליג; שחקנים רבים עזבו את הסריה A לפרמיירליג, לבונדסליגה, לליגה הספרדית ואפילו לליגה הצרפתית; וכיום כמעט כל הקבוצות בסריה A מתקשות לסיים את העונה בצורה מאוזנת. קבוצות הליגות הנמוכות קרסו לחלוטין. נוספה לכך גם בעיית שחיתות קשה ואלימות נוראית ביציעים וגם המתקנים הוזנחו. ואז הגיע המיתון הקשה ופגע עוד יותר בכדורגל המקומי.

 

קבוצות הליגה בחובות של 2 מיליארד דולר. הן מתקשות לרכוש שחקנים ורבות נאלצו לוותר על הכוכבים הגדולים ביותר שלהן. "שנת האפס" מכנים את העונה החדשה בגזטה דלה ספורט - וזה בגלל שמדובר בנקודת שפל אמיתית שכולם מודעים אליה.

 

ומנקודת השפל הזאת, נראה שוב האור: הרי, האיטלקים עדיין מטורפים על כדורגל. 70% מהם – נשים וגברים – מתארים עצמם כאוהבי כדורגל והרייטינג למשחקי הנבחרת הוא מהגבוהים באירופה. לאורך השנים הם גם צפו בקבוצות האנגליות מתנהלות עם אצטדיונים משלהם, מחזיקות את עצמם מהכנסותיהן וגונבות את הצעירים המבטיחים מליגות מתחרות.

 

אז באיטליה החליטו לעשות סוויץ' ולשנות שוב את דרכם.

 

הממשלה תעזור

 

נראה כי הסוויץ' הגדול ביותר בכדורגל האיטלקי הגיע לאחר שהחליטו בליגה לשנות את שיטת מכירת זכויות השידור. ממשלת השמאל של איטליה, שהיתה פעילה במיוחד לפני חזרתו לשלטון של ברלוסקוני, חייבה את הקבוצות למכור את זכויות השידור – הכסף הגדול ביותר בכדורגל – באופן קולקטיבי, כמו באנגליה.

 

בעבר מכרו הקבוצות את זכויות השידור שלהן בנפרד וכתוצאה מכך אינטר, יובנטוס ומילאן – הקבוצות הגדולות ביותר והאוהדות ביותר באיטליה – שאבו את מירב הכסף משוק זה: הפער גדל וקבוצות רבות התקשו לעמוד בתחרות וקרסו לתוך חובות.

 

סקיי איטליה וחברת מדיהסט שבבעלותו של ברלוסקוני רכשו את זכויות השידור לסריה A לעונות 2010/11 ו-2011/12 ב-1.583 מיליארד יורו ונתנו לליגה האיטלקית הבכירה את חוזה השידורים השני בגודלו באירופה אחרי הפרמיירליג . הן גם הפתיעו את ראשי הליגה, שבכלל כיוונו להסכם בשווי 900 מיליון יורו.

 

באיטליה החליטו גם להעביר את הקבוצות לאצטדיונים משלהן ועד 2016 אמורות קבוצות בכירות כגון אינטר, רומא, לאציו, מילאן ועוד לעבור לאצטדיונים בבעלותן ולא בבעלות של עיריות מקומיות. יובנטוס תסיים בקרוב את השיפוצים בדלה אלפי המחודש.

 

הממשלה האיטלקית תעזור בעניין זה כי חשוב לה להשיג את אירוח יורו 2016 – לאחר שכשלה בניסיון לאירוח יורו 2012. אגב, מישל פלאטיני הצרפתי שאומץ לחיק האיטלקי בגלל תקופתו ביובנטוס הפך לשנוא העם היושב באיטליה בעקבות ההחלטה לתת את היורו לאוקראינה ופולין.

 

יש גם דיבור חזק על תקרת שכר. ברלוסקוני, שלאורך השנים שלו במילאן הפסיד מאות מיליונים, דרש בשבוע שעבר שבכדורגל האירופאי תותקן תקרת שכר כי "המשכורות של הכדורגלנים לא קשורות למציאות". הוא קיבל את התמיכה של קלאודיו לוטיטו, נשיא לאציו. גם אחרים דרשו לבדוק את הרעיון. יש אפילו רוכשים זרים חדשים ממש כמו בפרמיירליג: טים בארטון, מיליארדר טקסני, ירכוש את בארי מהדרום; ורומא בדרך לידיים הרוסיות של מיכאיל פרוחורוב, אחד מהאנשים העשירים באירופה.

 

כדורגל איטלקי - התקפי

 

אז הכדורגל האיטלקי הולך לכיוון טוב – גם מבחינת כדורגל, שהפך עם השנים ליצירתי ומהנה יותר. לוצ'יאנו ספאלטי, מאמן רומא, מוביל דור מאמנים איטלקים שתומך בכדורגל שוטף שמנסה לחדש וליזום בכל פעם. ג'יאן פיירו גאספריני מגנואה, מארקו ג'יאמפאולו מסיינה, מאסימילאנו אלגרי מקאליירי ואחרים גם כן מציגים כדורגל התקפי וסאקי, הפטרון של הכדורגל האיטלקי ההתקפי, חושב שזו גם הדרך לנצח את העוצמה הבריטית והכסף של ברצלונה וריאל מדריד. "הם עשירים יותר מאיתנו ויכולים להביא שחקנים טובים יותר", אמר, "אנחנו צריכים להשלים פערים עם רעיונות טובים יותר".

 

עם קורס האימון המתקדם בעולם, שיטת העברת אינפורמציה בין מאמנים שהיא מופת וניסיון מצטבר של שנים באיטליה ובחו"ל המאמנים האיטלקים מחזירים את איטליה להיות מובילת דרך מבחינה טקטית.

 

שחקני פיורנטינה. יפתיעו ויזכו באליפות? שחקני פיורנטינה. יפתיעו ויזכו באליפות? צילום: איי פי

 

 

האליבי של מוריניו

 

ואולי השנה גם תהיה תחרות. אחרי שנים של דומיננטיות של אינטר בליגה – נראה כי יובנטוס עשתה צעדי ענק בשוק העברות השחקנים כדי לתפוס את הפער מאינטר. כ-50 מיליון יורו השקיע הגברת הזקנה בסגל השחקנים שלה וגם מרצ'לו ליפי, מאמן נבחרת איטליה, הגדיר את יובה כפייברוטית לזכייה בסקודטו (מה שכמובן העליב את ז'וזה מוריניו, מאמן אינטר, שהחל במלחמת מילים עם המאמן הוותיק).

 

חוץ מזה, אינטר איבדה את שחקנה הראשי – זלאטן איברהימוביץ' – ולמרות שהחליפה אותו בדייגו מיליטו הנפלא וסמואל אטו הקטלני – נראה כי השינוי המהותי עשוי להקשות עליה לפתוח את העונה בצורה חזקה. מה גם, שיש למוריניו מטרה אחת – שעלייה יקום או ייפול הקמפיין שלו כמאמן אינטר.

 

מאסימו מוראטי, הבעלים של אינטר השקיע יותר ממיליארד דולר בקבוצה בשנים שלו בה כדי לזכות איתה בגביע אירופה לאלופות – כמו אבא שלו, אנג'לו. הוא רוצה את הגביע ולמרות שמוריניו אמר "אני לא הארי פוטר" וש"יש לאינטר 10% סיכוי לזכות בצ'מפיונס ליג" – מוראטי הגדיר את המטרה בצורה הברורה ביותר. "הצ'מפיונס ליג היא בקדמת המחשבות שלי ואני חושב שאפשר לזכות בתחרות", אמר. "אני לא רוצה לשמוע שום אליבי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x