$
עסקי ספורט

מי המועדונים הגדולים שעומדים למכירה הקיץ?

המיתון, מקצועיות מפוקפקת, החלטות טיפשיות וחוסר מזל הם הדברים שהופכים מועדונים בעלי פוטנציאל לנכס שרוצים להיפטר ממנו. כלכליסט מציג אתת רשימת המועדונים שעומדים למכירה ולמה זה קרה להם

אוריאל דסקל 09:2511.06.09

ניוקאסל יונייטד

מושא ללעג

 

תג מחיר (של הבעלים): 100 מיליון ליש"ט

מחיר ריאלי: 70 מיליון ליש"ט

מתעניינים: קונצרן אמריקאי, קונצרן מקומי מניוקאסל, Profitable Group (סינגפור)

 

בתחילת השבוע הגיעה הנהלתה הגרועה של ניוקאסל יונייטד, שירדה מהפרמיירליג בפעם הראשונה אחרי 16 שנה, לשפל תדמיתי מביך במיוחד. אתר האינטרנט הרשמי של המועדון מצפון־מזרח אנגליה פרסם הודעת מכירה, ממש כמו אתר eBay. "הנהלת ניוקאסל יונייטד יכולה לאשר היום שהמועדון עומד למכירה במחיר של 100 מיליון ליש"ט", נכתב בהודעה. "גורמים המעוניינים ברכישת הקבוצה צריכים ליצור קשר עם ניוקאסל יונייטד דרך הכתובת admin@nufc.co.uk (או קית' האריס מבנק סימור פירס)".

 

בתוך פחות מ־24 שעות התמלאה תיבת הדואר האלקטרוני של המועדון בהצעות על המועדון שהופנו בעיקר לבעלים השמנמן של הקבוצה, מייק אשלי. גורם אלמוני הציע לשלם לו 10 ליש"ט עבור ניוקאסל. לא 10 מיליון ליש"ט - 10 ליש"ט. 10 ליש"ט זה יותר טוב מההצעה אחרת בשווי 10 פני. היו גם שהציעו עבור המועדון כרטיסים למופע של אואסיס וחפיסות ממתקי שוקולד. גם הציעו למייק אשלי, אוהד טוטנהאם, חטיף טוויקס וחולצת XXL של הקבוצה מצפון לונדון. שייח' מזויף הציע כמה גמלים ואת נשותיו למועדון. בקיצור, ניוקאסל הפכה למושא ללעג בקרב אוהדי העולם.

 

הדרך שהמציאו ראשי ניוקאסל למכור את המועדון היא כנראה הדרך הכי לא מקצועית ומגוחכת לנהל מכירה של אחד ממוסדות הכדורגל החשובים באנגליה - אבל כל מה שהבעלים מייק אשלי עשה עם המועדון מגוחך ולא מקצועי. 

 

כרגע המועדון בבלגן רציני. המאמן, אלן שירר, לא יודע מה צופן לו עתידו, תקציב השכר מנופח בצורה גרוטסקית (74 מיליון ליש"ט - התקציב החמישי בגודלו בפרמיירליג), המועדון עומד בפני קיצוץ משמעותי בהכנסות וקבוצות אחרות לא ממש מעוניינות ברכישת השחקנים בקבוצה. 20 יום לפני תחילת אימוני קדם־העונה, שום דבר לא נקבע ושום דבר לא ידוע. אשלי שם את כל השחקנים למכירה ואין מועמדים להצטרף. נוסף על כך, כאמור, אשלי לא מעוניין למכור בפחות מ־100 מיליון ליש"ט אחרי שהשקיע 258 מיליון ליש"ט במועדון.

 

ליברפול

הבטחות לחוד, מעשים לחוד

 

תג מחיר (של הבעלים): 500 מיליון ליש"ט

מחיר ריאלי: 400 מיליון ליש"ט

מתעניינים: רוברט קראפט (ארה"ב), קבוצת GMR (הודו), ShareLiverpool FC (קבוצת אוהדים מקומית)

 

ליברפול חשפה בשבוע שעבר נתונים מעט מבהילים. החברה של טום היקס וג'ורג' ג'ילט שמחזיקה בבעלות על ליברפול מהפרמיירליג - Kop Football Holdings - רשמה הפסד ענק השנה של 42.6 מיליון ליש"ט. חברת החשבונאות של המועדון, KPMG, הזהירה את הצמד שישנו "ספק משמעותי" לגבי היכולות שלהם ושל החברה־האם להחזיק במועדון.

 

התחזית הקודרת מגיעה כשבוע לאחר שליברפול רשמה הכנסת שיא של 159.1 מיליון ליש"ט (לשנה שהסתיימה ביולי 2008) ורווח של 10.2 מיליון ליש"ט. החובות, הסנדול של המועדון הזה, קשורים להלוואת הענק שלקחו היקס וג'ילט - 350 מיליון ליש"ט - כדי לרכוש ולממן את הוצאות המועדון. את ההלוואה צריכים השניים להחזיר עד 24 ביולי או לממנה מחדש. לפי "הגרדיאן", הם כבר השיגו סיכום על כך.

 

בכל מקרה, הנתונים הגרועים לא הפריעו לצמד האמריקאים לקחת מליברפול החזרים על הוצאות אישיות של 2 מיליון ליש"ט.

ג'ורג' גילט (מימין) וטום היקס. הפכו לגלייזרים ג'ורג' גילט (מימין) וטום היקס. הפכו לגלייזרים צילום: רויטרס

 

לפני שנתיים בלבד, כשרכשו את ליברפול עם כסף של הבנקים וואקוביה ו־RBS, הם הבטיחו כל כך הרבה. בראש ובראשונה הם הבטיחו "לא להיות גלייזרים" - המשפחה האמריקאית שרכשה את מנצ'סטר יונייטד ומשכנה אותה כנגד ההלוואות מהבנקים שבאמצעותן רכשה את המועדון. הם שיקרו והפכו ליותר גלייזרים מהגלייזרים. הצמד גם הבטיח להתחיל בבניית אצטדיון חדש, 60 יום בלבד אחרי רכישת המועדון על ידיו. זה לא קרה. שכונות העוני שמקיפות את אנפילד גם כן מחכות לשיפוץ המסיבי שהובטח להן אחרי העברת האצטדיון. זה לא יקרה, כמובן, עד שליברפול אכן תעזוב את אנפילד.

 

השניים גם בקושי השתמשו בכסף שלהם כדי לממן רכישות שחקנים כגון פרננדו טורס והכניסו את המועדון לחובות של יותר מ־310 מיליון ליש"ט, לפי "הגרדיאן", ויותר מ־420 מיליון ליש"ט, לפי "האינדיפנדנט".

 

השניים, ברוב חוצפתם, רוצים גם 500 מיליון ליש"ט עבור המועדון. סכום שספק אם יצליחו לקבל באקלים הפיננסי הנוכחי.

 

ליברפול מחכה כעת לבעלים שיהפוך אותה למועדון שיממש את הפוטנציאל האדיר שלו.

 

רומא

הבת של אבא שלה

 

תג מחיר (של הבעלים): 400 מיליון ליש"ט

מחיר ריאלי: 285 מיליון ליש"ט

מתעניינים: ג'ורג' סורוס (ארה"ב), קונצרן שוויצרי, פרנצ'סקו אנג'ליני (איטליה)

 

 

חברת Italpetroli השולטת ברומא מאז 1993 נכנסה לתהליך המכירה של המועדון מאז מותו של הנשיא המיתולוגי שלה – פרנקו סנסי - בקיץ שעבר. בחברה שולטת רוסלה סנסי, בתו של פרנקו. גברת סנסי, ש־Italpetroli שלה מחזיקה ב־67% מהמועדון, החלה כבר בתהליך בדיקות לתוך הצעות רשמיות על מניות המועדון. הצעות שעומדות על כ־280 מיליון יורו.

 

כרגע, המועדון בחובות של יותר מ־300 מיליון יורו, הקבוצה לא העפילה לצ'מפיונס ליג ולא בטוח שתוכל לשמור על הכוכבים הגדולים שלה. ג'ורג' סורוס, המשקיע האמריקאי האגדי, ניסה בשנה שעברה לרכוש את המועדון אבל החליט בפתאומיות לעזוב את שולחן המשא ומתן. באיטליה אומרים שזה קרה לאחר שראשי המועדון ניסו להעלות את המחיר שסורוס ישלם ו"הדליפו" ידיעה לפיה חברת השקעות מאיחוד האמירויות מעוניינת במועדון.

 

פרנצ'סקו אנג'ליני, טייקון מתכת איטלקי, גם כן מעוניין ברומא וטוען שיבנה אצטדיון חדש לקבוצה. ויניצ'יו פיוראנלי, סוכן שחקנים שמוביל קונצרן שוויצרי, כבר הגיש הצעה רשמית עבור המועדון.

 

בנק מדיובנקה מנהל את החוב ואת המכירה של רומא. רוסלה, בעיקר בגלל סיבות רגשיות הקשורות לאביה, רוצה להמשיך לשלוט ברומא, ואם לא לשלוט, אז לחייב את הבעלים הבאים להשקיע כסף רב בקבוצה. גם האוהדים וגם חברי ההנהלה ובעלי עניין נוספים מעוניינים לראות אותה מפנה את מקומה למישהו שיש לו את היכולות הכספיות להרים את "הג'ילארוסי".

 

ולנסיה

 עטלף המזל

 

תג מחיר (חובות): 547 מיליון ליש"ט

מחיר ריאלי: 200 מיליון ליש"Y

מתעניינים: אין

 

לפי האגדה, כשהמלך הספרדי חיימה הראשון מאראגון ניצח את המורים וכבש מחדש את ולנסיה ב־1238, הוא נכנס לעיר על סוסו ועטלף נחת על הדגל שנשא. חיימה (יעקב) ראה בנחיתת העטלף סמל למזל טוב, ומאז דמות היונק המעופף מופיעה על סמלה של העיר. אותו עטלף מופיע גם בסמלה של הקבוצה הבכירה בעיר — ולנסיה CF.

 

לפי ההיסטוריה, העטלף אכן היה סימן למזל. המועדון נהפך לאחד המוצלחים בספרד בכל הזמנים ובכל פעם שפשט רגל (זה קרה פעמיים בעבר), היה שם מישהו שיציל אותו. אבל המצב הכלכלי בספרד כל כך גרוע כך שאין באופק מי שיציל את ולנסיה הפעם.

 

בסוף השבוע הודיעה ולנסיה שתמכור 1,922 מניות חדשות ב־48.08 יורו כל אחת כדי לגייס הון של 92 מיליון יורו. הסכום הזה אמור לעזור לכסות את חובות המועדון העומדים על כ־547 מיליון יורו. בעלי המניות הגדולים ביותר במועדון - חואן באוטיסטה סולר וויסנטה סוריאנו - יצטרכו כעת לגייס 34 מיליון ו־9 מיליון יורו בהתאמה.

 

זה לא יספיק. ולנסיה צריכה 300 מיליון יורו שחלקם יגיעו מגיוס ההון ו־200 מיליון נוספים יגיעו מהשווקים וממכירת שחקנים כגון דויד ויאה - שלו תג מחיר של 40 מיליון יורו.

 

השאלה הגדולה היא: האם יהיה מישהו שמוכן לכסות את החוב כדי להשתלט על אחד ממועדוני הפאר של הכדורגל הספרדי והאירופי? כנראה שלא. אם בכל זאת יגיע אביר על סוס לבן, מעניין אם ינחת גם על הדגל שלו עטלף.

 

 

נמכר! מועדוני כדורגל שנמכרו לקראת הקיץ

 

* טייקון הנפט האמריקאי אליס שורט, השלים את רכישת סנדרלנד בסכום לא ידוע ולפי הדיווחים מבטיח להשקיע במועדון 200 מיליון ליש"ט

 

* סטן קרונקי רכש מניות של ארסנל באביב ולפי הערכות בשוק הוא שביחד עם חברו המיליארדר פיל אנשוץ ירכוש את רוב המניות של ארסנל בתום הקיץ

 

* חברת אחזקות איסלנדית השלימה את ההשתלטות על ווסטהאם, קבוצת הפרמיירליג מלונדון, זאת לאחר שהבעלים, ביורגולפור גודמונדסון, לא הצליח למצוא אחר לקבוצה, הנמצאת בחובות של כ-45 מיליון ליש"ט. גודמונדסון היה בחובות של 100 לבנק שטראומור, שהקים את חברת CB Holding שתנהל את המועדון.

 

* אלכסנדר גאידמק, בנו של ארקדי והבעלים של פורטסמות', צריך למכור את הקבוצה שלו. הוא כנראה יעשה זאת לאיש העסקים הצבעוני מאיחוד האמירויות ד"ר סולימאן אל-פאחים. המחיר 55 מיליון ליש"ט והעסקה תלויה בבדיקות הנאותות שיעשה אל פאחים במסמכים של פורסטמות' ומבחן הנאותות שהוא אמור לעשות בפרמיירליג (לא בטוח שהוא יעבור אותה בגלל סכסוך משפטי שלו באמירויות).

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x