$
עסקי ספורט

מה סטן קרונקי רוצה מארסנל?

בין חצאי גמר ליגת האלופות עברה ארסנל לידיו של "טייקון הספורט" האמריקאי — סטנלי קרונקי. מה זה אומר על העתיד של המועדון הלונדוני? באנגליה דווקא אופטימיים

אוריאל דסקל 17:2905.05.09

 

בשקט בשקט, ביום שישי האחרון, הפכה ארסנל לקבוצה אנגלית נוספת שעברה לשליטה אמריקאית. בהודעה קצרה לתקשורת הודיעה Arsenal Holding PLC שסטן קרונקי הגדיל את אחזקותיו במועדון ל־28.3% ובכך נהפך לבעל המניות הגדול ביותר.

 

קרונקי, שבחודשיים האחרונים רכש מניות בשווי של כ־90 מיליון ליש"ט, עקף את אלישר אוסמאנוב, המיליארדר האוזבקי, ששולט כעת בכ־25% מהקבוצה. אף שהמעבר לידיים אמריקאיות עבר בשלום יחסית ואפילו קרן הנאמנות של אוהדי ארסנל, שמחזיקה באחוזים מהקבוצה, הביעה שביעות רצון מהמהלך — מדובר בצעד דרמטי במיוחד.

 

 

סטן קרונקי. טייקון ספורט סטן קרונקי. טייקון ספורט צילום: בלומברג

 

כסף לא חסר

 

קרונקי, הידוע כ"סטן השקט", הוא בעלה של אן וולטון, אחת מהיורשות של רשת וול־מארט, רשת הסופרמרקטים שמכניסה מדי שנה כ־400 מיליארד דולר. את הונו, כ־3.5 מיליארד דולר, הרוויח בעיקר ביזמות נדל"ן, ואוהדי ארסנל בכל אופן יכולים להיות רגועים — בזמן הקרוב למועדון לא יהיה מחסור במזומנים.

 

קרונקי מכונה "טייקון ספורט", כי הוא הבעלים של דנבר נאגטס מה־NBA, קולורדו אבלנש מה־NHL, קולורדו ראפידס מה־MLS וקולורדו מאמות' מליגת הלקרוס של ארצות הברית. ויש לו גם 50% מסנט לואיס ראמס מה־NFL.

 

חברת kroenke sports entertainment היא אחת מחברות הספורט הגדולות והמשפיעות בארה"ב, וכניסתו לארסנל ב־2007 הופכת אותו לאחד מהאנשים המשפיעים ביותר בכדורגל האירופי.

 

תחילה התנגדו בארסנל להשתלטות האמריקאית ואף פיטרו את דיוויד דין, לשעבר סגן הנשיא, שתיווך בעסקה. אבל עד מהרה זכה קרונקי באמון הדירקטוריון, וב־2008 נכנס באופן רשמי להנהלת המועדון. האירוניה הגדולה היא שדין, שלו היו כ־14% מארסנל, הביא למועדון גם את אלישר אוסמאנוב, מיליארדר אוזבקי בעל עבר מפוקפק, שכמו קרונקי השקיע במניות המועדון כדי להשתלט עליו בעתיד.

 

במובנים רבים הבריח אוסמאנוב את הדירקטורים (שכולם חתמו על הסכם אי־מכירת מניות לאנשים שאינם חברי דירקטריון) לידיו של האמריקאי החביב, שצבר עוד ועוד השפעה במועדון בזכות התנהלות רגועה ומכובדת והרבה כסף.

 

אבל המאבקים האלו נראים כעת כמו היסטוריה רחוקה. אוסמאנוב איבד כ־75% מהונו במשבר וקרונקי ניצל את ההזדמנות כדי להשתלט על עוד ועוד מניות של המועדון.

 

דני פיזמן, יהודי ממוצא בלגי, הרוויח בחודש שעבר כמעט 42 מיליון ליש"ט ממכירת 8% מאחזקותיו בארסנל לשותפו האמריקאי החדש. פיזמן, שבזכות העובדה שהוא רשום במקלט מס בשוויץ כמעט לא ישלם מס על הרווחים העצומים מהמכירה, עדיין מחזיק ב־16% בארסנל, ובזכות השותפות החדשה נותר אחד מהאנשים המשפיעים בדירקטוריון.

 

הוא גם הדירקטור המקורב ביותר לארסן ונגר, מנג'ר הקבוצה. עם זאת לאסיפת בעלי המניות בסוף 2008 הוא לא הגיע, אף שקרונקי היה שם בפעם הראשונה. ייתכן שזה כיוון שמיליונרים פשוט לא אוהבים להיות באותו חדר עם מיליארדרים.

 

בכל אופן בסוף השבוע רכש קרונקי כ־8% שהחזיקה משפחת קאר בכ־45 מיליון ליש"ט. בכך הבטיח שהוא ופיזמן ינהלו את המועדון כפי שהם רוצים.

 

על זה מתלונן אוסמאנוב ואף ראשי החברה שלו המחזיקה בארסנל  Red & White Holdings פנו לרשות להגבלים עסקיים הבריטית כדי שתבדוק את הכשרות של ההסכם הלא פורמלי בין פיזמן לקרונקי. הרשות לא צפויה לעשות שום פעולה נגד ההשתלטות של קרונקי על ארסנל. אוסמאנוב עשוי לעזוב. אחרי הכל אין לו מה לעשות בחברה שלא מחלקת דיבדנדים ואין לו שום שליטה עליה.

 

"מודל לחיקוי"

 

בכל מקרה, ההשפעה של קרונקי על ארסנל ניכרת כבר עכשיו. המועדון הביא את איבן גאזידיס, סגן הקומישינר של ה־MLS, להיות המנכ"ל. גאזידיס מכיר את קרונקי מארה"ב ואמר עליו שהוא "בעל קבוצה שיכול להיות מודל לחיקוי". עם זאת, מינויו לא עבר בשקט.

 

ליידי נינה ברייסוול סמית', שלה יש כ־16% מהמועדון, הועזבה מהדירקטוריון בגלל חילוקי דעות על המינוי וכעת המניות שבידיה הן לשון המאזניים.

 

ברייסוול סמית', בת דודה של משפחת קאר, מסוכסכת עם חברי הדירקטוריון.

 

היא תכננה למכור את המניות לאוסמאנוב או לקרוקני אבל פיזמן הצליח ליירט את התוכנית הזו בחודש שעבר, כשמכר 8% לקרונקי. ברייסוול סמית' ניצבה לפתע בפני מצב שאם תמכור את מניותיה לאוסמאנוב או לקרונקי, הם יעברו סף של 30% ויהיו חייבים להגיש הצעה על מניות המועדון כולו.

 

בכך הצליח פיזמן, איש ערמומי, להפוך את ברייסוול סמית' ללא רלבנטית, אף שיש בידיה כ־16% מארסנל: אוסמאנוב, כאמור, לא ממש יכול להוציא כסף על רכישת המניות שלה.

 

קרונקי - ידי ביד עם פיזמן - זה כבר סיפור אחר. הוא יכול לנצל את החולשה של הליש"ט לעומת הדולר ולנסות לרכוש את המועדון כולו, ששווה, לפחות לפי המניות שכבר נמכרו, כ־760 מיליון דולר. בינתיים, כך נראה, הוא יסתפק בשליטה בו..

 

 

אצטדיון האמירויות. חובות חיוביים, עתיד ורוד? אצטדיון האמירויות. חובות חיוביים, עתיד ורוד? צילום: בלומברג

 

"מקום רביעי לא טוב"

 

בכל אופן, גם אם לא ירכוש את המועדון, קרונקי הוא האיש החזק בארסנל. הוא בעד ההמשכיות במועדון — ונגר מאמן כבר 13 שנה — והוא בעד המשך טיפוח הכוכבים הצעירים. אבל אפשר לצפות שהמועדון ישנה חלק מדפוסי ההתנהגות שלו. גאזידיס, איש של קרונקי, כבר הודיע בארוחת ערב עם עיתונאים בריטים ש"מקום רביעי לא טוב מספיק" וש"כל מי שאנחנו רוצים שיישאר יישאר במועדון".

 

"וואו", כתב מיילס פאלמר, סופר ובלוגר שעוקב אחר ארסנל כבר שנים רבות. "דבריו של גאזידיס הם אוויר צח! המנכ"ל של ארסנל מתחיל לדבר כאילו מדובר במועדון גדול! המועדון הוא כבר לא רק של ונגר! הוא עכשיו יותר של קרונקי, והאוהדים צריכים להבין את זה".

 

בניגוד למועדונים בריטיים אחרים שנרכשו על ידי אמריקאים, מנצ'סטר יונייטד וליברפול, ארסנל, בגלל מבנה הבעלות שלה, אינה בסכנה של צלילה לתוך עולם החובות. החובות של הקבוצה קשורים בעיקר לפרויקט בניית אצטדיון "האמירייטס" וגם ההתאחדות לכדורגל באנגליה הגדירה אותם כ"חיוביים".

 

קרונקי, כך מאמינים באנגליה וכך מקווים בארסנל, יהפוך את המועדון לטוב יותר. מבחינה היסטורית ייתכן שהוא הגיע בדיוק בזמן המתאים.

 

בשנות השלושים, כשבריטניה והעולם כולו רעדו מקור בחורף הכלכלי הקשה ביותר, פרחה "לאקי ארסנל": במועדון השקיעו משפחות אמידות מלונדון (בהן גם משפחת ברייסוול סמית') והוא בנה את היציע המזרחי של הייבורי עם היכל משיש ועיצוב ארט דקו חדשני. הקבוצה זכתה בחמש אליפויות ותחנת הרכבת התחתית ג'ילספי רואד קיבלה את השם "ארסנל".

 

"מנצ'סטר יונייטד של הדרום"

 

מאז שינה המועדון פניו אבל מי שהחזיק בו עד שנות השמונים היו אותן משפחות אצולה וניהל אותו מזכיר המועדון הנאמן, קן פראייר. דיוויד דין, יזם יאפי צעיר, רכש מניות במועדון לאורך שנות השמונים ובשנת 1991 והיה לאחד מהאנשים החשובים ביותר בהפיכת הליגה האנגלית לפרמיירליג. בהמשך נכנס גם פיזמן למועדון, כשרכש מניות של דין, ואחרי שהשניים התנתקו בגלל חילוקי דעות על המועדון - החלה מכירת המניות למיליארדרים הזרים. קרונקי לא מאמין בהזרמת כספים למועדונים שלו. בדומה לחברי הדירקטוריון של ארסנל הוא מאמין שמועדון ספורט צריך לחיות על ההכנסות שלו ושאסור לו להיות שקוע בחובות. מהבחינה הזו לפחות הוא מתואם עם ונגר.

 

"אנחנו לא בפוזיציה כמו היריבות שלנו, להוציא 30 מיליון ליש"ט או 40 מיליון ליש"ט על שחקנים", אמר "הפרופסור". "אנחנו משקיעים בצעירים, ולכן אנחנו יכולים גם לשלם להם וגם להחזיר את החובות שלנו. אנשים חושבים שזה סקנדל שבנקים מפסידים הרבה כסף, ואני חושב שזה סקנדל שמועדונים מפסידים הרבה כסף".

 

אם קרונקי בשטח ספק אם ארסנל תתחיל לרכוש שחקנים כמו שעשו צ'לסי או מנצ'סטר סיטי, אבל המועדון ימשיך בקו דומה, רק בטאץ' אמריקאי. "ארסנל יכולה להיהפך למנצ'סטר יונייטד של המאה ה־21", כתב פאלמר. "קרונקי הוא האיש שיעשה זאת".

 

 

 

אימפריית הספורט של קרונקי -KSE

kroenke sports entertainment

 

דנבר נאגטס (NBA)

שווי הקבוצה: 329 מיליון דולר

הכנסה: 119 מיליון דולר

הפסד: 26.3 מיליון דולר

קרונקי רכש את הנאגטס והאבלנצ' ב-2000 עבור 202 מיליון דולר

 

קולורדו אבלנצ' (NHL)

שווי: 231 מיליון דולר

הכנסה: 91 מיליון דולר

רווח: 2.3 מיליון דולר

קרונקי רכש את הנאגטס והאבלנצ' ב-2000 עבור 202 מיליון דולר

 

קולרדו ראפידס (MLS)

שווי: 31 מיליון דולר

הכנסה: 11 מיליון דולר

הפסד: 2 מיליון דולר

קרונקי רכש את ראפידס ב- 2003 בסכום מוערך של 10 מיליון דולר והבטחה להשקעה באצטדיון ספציפי לכדורגל ומגרש אימונים

 

סט.לואיס ראמס (NFL)

שווי: 929 מיליון דולר

הכנסה: 206 מיליון דולר

רווח: 26.4 מיליון דולר

קרונקי רכש 50% מהראמס עבור 200 מיליון דולר ב-1995

 

ארסנל (פרמיירליג)

שווי: 1.2 מיליארד דולר

הכנסה: 349 מיליון דולר

רווח: 55 מיליון דולר

קרונקי רכש עד כה מניות של ארסנל בשווי 246 מיליון דולר

 

* קרונקי הוא בעלים גם של קולורדו מאמות', קבוצת לאקרוס מקצועית

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x