$
עסקי ספורט

16 יום לאולימפיאדה: באילו ענפי ספורט צריך להשקיע כדי לזכות במדליות?

איך ישראל יכולה לזכות ביותר מדליות? "תשקיעו במה שישיג לכם מדליות", אומר לוצ'יאנו בארה, מי שחוזה כמעט במדויק בכמה מדליות תזכה כל מדינה באולימפיאדות

אוריאל דסקל 10:2023.07.08

לוצ'יאנו בארה, חבר בוועד האולימפי של איטליה, קיבל לפני כמה שנים את תפקיד "הנביא של האולימפיאדה". בארה, איש נמוך קומה, שמנמן ומאוד חביב (מבטא איטלקי קופצני הופך כל אדם לחביב), מצליח כבר כמה אולימפיאדות לחזות כמעט במדויק בכמה מדליות תזכה כל מדינה בתחרויות האולימפיות.

הוא עושה זאת בעזרת ניתוח תוצאות של תחרויות בינלאומית ומשתנים אחרים, כגון רמת ההשקעה של מדינה מסוימת בענף ספורט כלשהו.

 

התפקיד הופך אותו לאחד האנשים המעניינים ביותר לשיחה בנוגע לאולימפיאדה, בייחוד כשהוא מנתח את המדינות שמצליחות ביחס לגודל האוכלוסייה שלהן.

 

"הדרך הכי טובה לבדוק את הספורט במדינה היא לחלק את מספר התושבים במספר המדליות האולימפיות שהספורטאים שלה זכו בהן", הוא אומר, "ככל שהאוכלוסייה קטנה יותר ככה קשה יותר להשיג מדליה, אבל אם אוכלוסייה קטנה משיגה הרבה מדליות זה אומר שעובדים שם נכון".

 

אז מי המדינה הכי מוצלחת מהבחינה הזו?

 

"אני חושב שג'מייקה היא המדינה הכי מדהימה מבחינה ספורטיבית", אומר בארה, "היא מדינה קטנה, פחות מ־3 מיליון תושבים, אבל זכתה ב־42 מדליות אולימפיות". מובן שנתון זה מציג את ישראל (7 מיליון תושבים ו-6 מדליות אולימפיות) באור מאוד לא חיובי. גם בארה מסכים. "ישראל היא לא מדינת ספורט לפי מספר התושבים והמדליות שהיא השיגה". ומי עוד מדינת ספורט? "הקאריביים טובים בגלל היכולות האתלטיות של הספורטאים שלהם. גם הונגריה עושה הרבה מעבר ליכולות המצופות ממנה ביחס לגודל שלה, וכמובן אוסטרליה".

 

הונגריה, דרך אגב, בעלת אוכלוסייה של מעט פחות מ־10 מיליון איש, אבל בעלת לא פחות מ־460 מדליות - 158 מהן זהב.

 

את ההצלחה הקאריבית אפשר להסביר ביכולות האתלטיות הטבעיות של אנשי האיים, ואת ההצלחה ההונגרית אפשר להסביר בתרבות הספורט המדהימה שמונחלת במדינה - רונן דורפן, כתב ישראלי שחי בהונגריה, כותב על כך רבות בבלוג שלו (www.ronendorfan.com).

 

לא עובדים נכון

את הכישלון הישראלי אפשר לייחס בעיקר לעבודה לא נכונה עם ספורטאים (אף על פי שבשנים האחרונות חלה השתפרות ניכרת) ולהשקעה לא נכונה במגוון רחב מדי של ענפי ספורט.

 

במועצת ההימורים, שמממנת את רוב פעילויות הספורט בישראל, מודעים לבעיה. "תאמין לי, אף אחד לא רוצה להשקיע בריקודים סלוניים", אמר גורם במועצה, "אבל מה לעשות? יש חוק שצריך להשקיע בכל התאחדות ספורט בישראל, וזה פוגע בספורט בישראל. מצדנו, אם היו מקצצים את הסכומים שמעבירים לענפי ספורט שאנחנו לא טובים בהם ומשקיעים יותר בענפי ספורט שאנחנו יותר טובים בהם, היינו מרוצים. צריך להקצות את הכספים בצורה חכמה יותר, אבל זה תלוי בסדר העדיפויות של המדינה".

 

אפילו בסין, המדינה הענקית, החליטו להשקיע בענפי ספורט שישיגו להם יותר מדליות. כלומר, השקעה מסיבית במקצועות כגון חתירה, קיאקים ואתלטיקה קלה, ופחות בכדורגל, למשל, שיכול להביא רק מדליה אחת. "התכנון הוא להשקיע יותר בענפי ספורט שמחולקות בהן הרבה מדליות", אמר איגור גרנקו, מאמן רוסי שמאמן את נבחרת החתירה של סין, ל"ניו יורק טיימס", "המטרה הסופית היא שסין תזכה ביותר מדליות זהב מכל מדינה אחרת".

 

אגב, לפי בארה זה עשוי לקרות. התחזיות שלו מראות שסין תזכה ב־88 מדליות- 32 זהב. במקום הראשון של בארה עדיין נמצאת ארצות הברית (101 מדליות – 49 זהב) ובמקום השלישי רוסיה (90 מדליות – 32 זהב). עם זאת, לפי מחקר של חברת החשבונאות "פרייסווטרהאוס קופרס", סין תזכה במדליה אחת יותר מארה"ב באולימפיאדה הקרובה - 88, וארה"ב "רק" ב־87.

 

"בגלל הכלכלה הצומחת, וכיוון שהיא מארחת, מטרת המדליות של סין עלתה מ־63 באתונה ו־59 בסידני ל־88 בבית", אומר ג'ון האוקוורת', עורך המחקר של "פרייסווטרהאוס קופרס". המחקר בודק את תוצאות הנבחרות האולימפיות מאז 1988 ומחשב נתונים כלכליים של המדינה ושל הספורט במדינה. "בשורה התחתונה, הגודל משנה, אבל הוא לא הכל", אמר האוקוורת', "דוד יכול לנצח את גוליית בארנה האולימפית".

 

מטאפורה מהתנ"ך מתאימה לשורה התחתונה של הכתבה. דוד מלך ישראל אכן יכול לנצח את גוליית, אבל הוא צריך לדעת במה להשקיע את הכסף שלו - עדיף רוגטקה טובה ומדויקת על פני שריון כבד ויקר, לא?

כלומר, בישראל כדאי להשקיע יותר בכמה ענפי ספורט בודדים שבהם יש סיכוי להצליח, ולא להשקיע מעט בהרבה ענפי ספורט.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x