$
עסקי ספורט

איך לזכות (שוב) באליפות ולהרוויח כסף

קבוצת הכדורסל של מכבי תל אביב לא תקרוס - אבל ראשיה חייבים ללמוד מארגוני ספורט אחרים משהו על ניהול. שיתחילו עם קבוצת הכדורגל של ליון

אוריאל דסקל 10:1723.06.08

"מכבי תל אביב מתפרקת"; "מכבי תל אביב נבנית לליגה בלבד"; "מכבי תל אביב לא תוכל להתחרות ביורוליג"; "מכבי תל אביב מאבדת את כל שחקנים הבית" וכו' וכו' - אלו הטענות ההיסטריות משהו של התקשורת בעקבות עזיבתו של יותם הלפרין, טרנס מוריס והקשיים במו"מ עם עומרי כספי.

 

בתקשורת שכחו כמה דברים

א'. זה לא בהכרח רע שהלפרין עוזב. אחרי הכל, מדובר בשחקן שלא ממש הוכיח את עצמו ועזיבתו מפנה מקום בתקציב השכר (בין 800 ל-900 אלף דולר), וכמובן מכניסה 650 אלף יורו לקופת המועדון.

 

ב'. השנה שעברה הוכיחה שיורוליג היא פח זבל של כדורסל ואפילו קבוצה כמו מכבי תל אביב יכולה לסיים במקום השני.

 

ג'. מן הסתם, מכבי תל אביב תעשה הכל כדי להחזיר לעצמה את ההגמוניה בישראל ואין בזה כל רע.

 

עמרי כספי. קשיים במו"מ עמרי כספי. קשיים במו"מ צילום: טל שחר

נכון שמכבי תל אביב כבר לא יכולה להבטיח לעצמה את הכישרונות הישראלים הגדולים ביותר. אם בעבר היחס והפינוקים של מוני פנאן, הפטריוטיות והמשכורות הגבוהות הספיקו כדי להשאיר במכבי את טובי השחקנים הישראלים, הרי שכיום העולם השתנה והמשפחתיות של מכבי כבר לא עובדת כמו פעם, בייחוד המסים הכבדים המוטלים על הישראלים גורמים לכך שמכבי פשוט לא יכולה להציע את הסכומים שמציעים להם הקבוצות האירופיות. מצב זה מחייב את אנשי מכבי "להחליף דיסק" ולחשוב קצת אחרת.

 

לראשי מכבי תל אביב חשוב הניצחון - אבל הכיס לא פחות. הם אינם מתכוונים להשקיע כספים מטורפים בקבוצה כפי שעושים בספרד, ביוון וברוסיה, וככל הנראה תמשיך להתנהל בתקציב שצמוד להכנסותיה - ההכנסות הגבוהות באירופה לקבוצת כדורסל.

 

אז איך גם מצליחים וגם מרוויחים? לעמנואל המברט, לשעבר מנהל בקבוצת הכדורגל של ליון וכיום מנהל בסוכנות הספורט A.T Kearney, יש דרך מוכחת כזאת. המברט לוקח את ליון כדוגמה איך לנהל מועדון ספורט ולהצליח הן מקצועית והן עסקית: ליון זכתה ברצף בשבע אליפויות, הכניסה יותר מ-210 מיליון יורו והרווח הנקי שלה עמד על 18.5 מיליון יורו.

 

פעלו בצורה חכמה בשוק העברות

שמות גדולים עולים הרבה כסף אבל סקאוטינג טוב יאפשר לך לרכוש שחקנים צעירים שעשויים להיות טובים לא פחות. מאז ימיו של דיוויד בלאט במכבי תל אביב נראה שהקבוצה "פוגעת בול" בשליש מהשחקנים שהיא מביאה. נכון, מכבי תל אביב אולי לא מביאה שחקנים זקנים במחיר מופקע (מרכוס פייזר הוא יוצא מן הכלל), אבל כן עומדת כעת להחזיר לשורותיה שחקנים שהיא מכירה (יניב גרין ואולי שרונאס יאסיקביציוס) במחיר שגבוה בהרבה ממה שהם שווים באמת. מה גם שמערכת הסקאוטינג של מכבי אינה מפותחת כמו שהיא צריכה להיות בקבוצה שנלחמת נגד מועדונים עשירים יותר על אותו מגרש.

 

החליפו את השחקנים לפני שאתם מוכרים

למשל לפני שמכרו את מייקל אסיין לצ'לסי (ב-30 מיליון יורו), רכשו בליון שני מחליפים ב-25% מהמחיר של הגנאי. מכבי תל אביב, לעומת זאת, לא מצאה מחליף להלפרין לפני שחרורו, ועכשיו מסתבכת עם סוכנים שיודעים שהקבוצה לחוצה ומוכנה לשלם אפילו יותר משווי השוק של השחקן, כדי למצוא מחליף מהר ככל האפשר להלפרין. סוכניהם של רביב לימונד ויוגב אוחיון, המועמדים להצטרף למכבי במקום הלפרין, יכולים עכשיו לסחוט את הלימון, כי מכבי תל אביב חיכתה עד שיותם יעזוב כדי לעשות את המהלך שלה.

 

תנו לשחקני בית הזדמנות כמו לשחקני רכש

קריזות של מאמן מנעו מליאור אליהו דקות רבות השנה. גם עומרי כספי לא שיחק בסדירות זמן רב. בעצם, רק הלפרין היה שחקן הבית ששיחק בקביעות. מדוע נפגעו כך שחקני בית של מכבי? כי לא היה מישהו שחשב לטווח הרחוק. אם למועדון היה חשוב לפתח שחקנים, אליהו וכספי היו משחקים הרבה יותר, משתפרים ונהפכים לשחקנים חשובים יותר למועדון בטווח הארוך; ואולי בסופו של דבר באמת אפשר יהיה למכור אותם ל־NBA במחיר של סעיף השחרור שלהם, ולא ליריבה אירופית במחיר מצחיק.

 

קארים בנזמה וחתאם בן ארפה קיבלו מאולימפיק ליון הרבה זמן להתבשל והם נהפכו לשחקנים חשובים במערך. הם יעזבו רק לאחר שבליון ימכרו אותם עבור הון לא קטן (אחרי שכבר ימצאו להם מחליף).

 

מצאו איש מקצוע לטווח הארוך

מיהו איש המקצוע שיימצא במכבי תל אביב לטווח הארוך? מוני פנאן? שמעון מזרחי? צביקה שרף? אין אחד כזה. בליון יש, ברנר לאקום. לאקום, חבר של גיורא שפיגל, הוא זה שמחליט מי ראוי ומתאים להצטרף לקבוצה, ובונה אותה עבור המאמן. המאמן אחראי לעונה ולאקום אחראי לדרך המקצועית של המועדון לטווח הארוך.

 

דיוויד פדרמן דיוויד פדרמן צילום: ראובן שוורץ

כשההנהלה מפולגת, אז החשיבות של איש מקצוע אמיתי שינהל את העסק גדולה מתמיד. מכבי תל אביב חווה זאת על בשרה בשנתיים האחרונות. היא זקוקה לדמות מקצועית חזקה שתעבוד במועדון במשך שנים רבות שהאינטרס של המועדון יעמוד בראש מעייניו בכל מהלך - תקראו לזה "ג'נרל מנג'ר", "ספורטינג דירקטור", "מנהל טכני" - בכל ארגון ספורט צריך איש שיתווה את הדרך המקצועית לאורך שנים.

 

דעו את מקומכם

אולי הטיפ החשוב ביותר. ז'אן מישל אולאס, נשיא ליון, חוזר ואומר: "אנחנו לא ריאל מדריד, אנחנו לא ליברפול ולכן אנחנו לא יכולים להתנהג כמוהן". גם שמעון מזרחי, דייויד פדרמן ורענן כץ אינם אולימפיאקוס, פנאתינייקוס או צסק"א מוסקבה, אלא אם כן הם יהיו מוכנים להוציא הרבה מאוד כסף מכיסם.

 

וזה לא יקרה

מכבי תל אביב היא מועדון הכדורסל המאוזן ביותר באירופה (התקציב בנוי לפי ההכנסות), וטוב שכך. אבל לכן צריך להתנהג בהתאם ובחוכמה גדולה יותר, כדי להרוויח מקצועית וכלכלית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x