$
עסקי ספורט

לנצחון של הסלטיקס על הלייקרס אבות רבים ועשירים

בוסטון חוגגת אליפות ראשונה ב-22 שנה, האליפות ה-17 שלה ב-NBA, בזכות טריידים מדהימים בקיץ ובעלי מניות רבים שהפכו את היציעים במשחקי הסלטיקס לכר פורה למפגשים בין בכירים בבנקי ההשקעות. האליפות היא רק התחלת סיפור ההצלחה

אסף רותם 08:5319.06.08

"להצלחה אבות רבים" אומרת הקלישאה, ולסיפור ההצלחה, שהוא אליפות ראשונה של הסלטיקס זה 22 שנה, יש באמת אבות רבים - ועשירים. בעצם, כ-25 אבות שמנהלים מיליארדי דולרים עבור אנשים עשירים אחרים.

על המגרש הסיפור שייך לתקציב ענקי, להנחתת שני כוכבים מהמערב - ריי אלן וקווין גארנט

- וליכולת של הקבוצה לשחק הגנה קשוחה שתמיד משאירה את הסלטיקס במשחק ועזרה לה לחזור במהלך הסדרה מהפרשים של יותר מ-20 נקודות.

 

מחוץ לקווים, במשרדי ההנהלה של המועדון המפואר ביותר בליגה, מתקיימת הרמוניה מפתיעה בקרב אחד ממבני הבעלות המוזרים ביותר בספורט האמריקאי. יותר מ-20 אנשים שצמחו בתעשיית הפיננסים האמריקאית מחזיקים נתחים מהקבוצה והופכים אותה לעוף מוזר בענף. זאת משום שקבוצות ספורט הן בדרך כלל צעצוע של אדם דומיננטי אחד, שמחזיק בחלק הארי בבעלות או בעל חלק קטן יותר - אבל בעל אישיות גדולה.

 

מארק קיובן בדאלאס הוא דוגמה מוכרת בארץ לבעלים שעשה את הונו בהייטק ועתה מקדיש את זמנו לתחביבו: לראות את המאבריקס עפים בסיבוב הראשון של הפלייאוף. בעלים אחרים בליגה מגיעים באופן מסורתי מעסקי הנדל"ן, הנפט והמזון.

 

סלטיקס ב-10 מיליון

אצל הסלטיקס הסיפור שונה: הבעלות נרכשה ב-2002 בידי וויק ואירוינג גרוסבק וסטפן פליוקה תמורת 360 מיליון דולר. לאחר מכן החלו השניים, שעשו את הונם בקרנות השקעה, למכור חלקים מהקבוצה לכ-20 מכרים שפגשו במהלך הקריירה שלהם - אנשים שעשו אף הם את הונם באמצעות קרנות השקעה פרטיות. אלה התאגדו כדי להביא לעיר את האליפות ה-17 של המועדון והראשונה ב-22 שנה. כל אחד מהם השקיע בקבוצה כ-10 מיליון דולר.

 

ביציעים הפכו משחקי הסלטיקס לכר פורה למפגשים בין בכירים בבנקי ההשקעות, חבריהם של הבעלים, שמוזמנים לשבת בצד המגרש במושבים שעולים 1,400 דולר - בכל משחק.

 

מחוץ לארינה בבוסטון הופכים המכרים למתחרים: בין קרנות ההשקעה שמנהלים הבעלים תמצאו את קרנות הענק TPG וביין קפיטל, שמנהלות כל אחת כ-50 מיליארד דולר. תמצאו גם את קרן ראפטור שמנהלת 8 מיליארד דולר. קל לנחש שאלה מתחרות ראש בראש על כניסה להשקעות בפרויקטים או בחברות.

 

כל מי שמכיר את קבוצת הניהול של מכבי תל אביב בוודאי מריח כאן בעיות: החשש שמא תגלוש התחרות בעולם ההשקעות ליריבות בתוך מעגל הבעלות קיים. אולם חשש זה נותר עד עתה לא ממומש. אמנם בעונה שבה הכל הולך - המאזן הטוב בליגה ואליפות היסטורית - קל להסתדר, אבל גם בעונה שעברה, שבה היו הסלטיקס אחת הקבוצות הגרועות בליגה, הדפו הבעלים את צווחות הקהל ואת דרישתו להחליף את המאמן דוק ריברס והג'נרל מנג'ר דני איינג', שבסופו של דבר הביאו להם את האליפות ההיסטורית.

 

אחרי שנים של מכות בשוק מסכימים בקבוצת הניהול שהסלטיקס היא לא השקעה שמעניינת קרנות שמחפשות תשואה טובה. אז האם אליפות - הכוללת משחקי בית נוספים ומכירת מרצ'נדייז וחיזוק המותג - היא בהכרח עסק טוב? אחד הבעלים, ג'יימס פלוטה, אמר ל"וול סטריט ג'ורנל": "האם אני מצפה לתשואה מההשקעה בסלטיקס? אתם צוחקים עליי? לא אכפת לי אם אי פעם אחזיר את כספי. כילד נהגתי להתגנב פנימה לאולם - הרבה יותר טוב פשוט לצעוד דרך הדלת הקדמית".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x