$
עסקי ספורט

כדורסל הוגן או עשיר: פולמוס סביב הפיינל פור הישראלי

הפיינל פור בכדורסל מתחיל היום בהשתתפות עירוני נהריה, הפועל חולון, בני השרון ואחת, אלופה נצחית בשם מכבי תל אביב. האם אפשר להיות הוגנים מבחינה ספורטיבית וגם בריאים מבחינה כלכלית?

אביתר לנג 08:2027.05.08
הפיינל פור - Final Four. מעט מאוד מונחים בספורט דרמטיים יותר מ"הארבע האחרונות". זאת גם הסיבה שהפיינל פור בישראל, שהשנה אמור להיות דרמטי כמעט כמו בשנה שעברה (זכייה של מכבי תל אביב באליפות בשנייה האחרונה) מעורר פולמוס נוקב בקרב אנשי העסקים והעסקנים המנהלים את הכדורסל הישראל.

 

האם מדובר בשיטה הוגנת או בשיטה מהירה לחטוף את "טבעת האליפות" (או השעון במקרה הזה) מאצבעותיו של שמעון מזרחי?

 

"הסיבה שלא היו סדרות עד כה היא שזה לא הצדיק את זה מבחינה מקצועית וכלכלית", אומר אבנר קופל, יו"ר מינהלת הליגה, "הסדרות במהלך השנים האחרונות היו אנטי־כלכליות ואנטי־שיווקיות, אלא שהשנה התמונה השתנתה ונוצרו בין ארבע לשש קבוצות חזקות שהמשחקים ביניהן יהיו שקולים".

 

אז האם עדיין עדיף, מבחינה כלכלית, פיינל פור מאשר סדרות?

 

שמעון מזרחי אומר שסדרות עדיפות בכל מקרה, גם מבחינה כלכלית וגם מבחינה מקצועית, אבל לטענתו של קופל, המפתח לקידום הכדורסל הוא קודם כל שיפור מקצועי, כלומר שמגמת השיפור של הפועל חולון ובני השרון תימשך ותורחב לעוד קבוצות איכותיות. מכאן הדרך לשיווק תהיה קלה יותר, והעתיד, לפי קופל, הוא בסדרות מותחות שיכניסו הרבה מאוד כסף למינהלה ולקבוצות. אבל בשביל זה צריך יותר מקבוצה אחת, וזה תלוי באם הפועל חולון, בני השרון, הפועל ירושלים ועירוני נהריה באמת יהוו אלטרנטיבה.

 

בכל מקרה, כרגע נראה שהפיינל פור מצדיק עצמו לפחות מבחינה כלכלית: כל הכרטיסים נמכרו כבר לפני שלושה שבועות. המכירות הכניסו 5 מיליון שקל, לטענת קופל, מה שמניב רווח לא קטן — עלות הפקת האירוע עמדה על 2 מיליון שקל. בכלל, יש "טירוף" באוויר, שנובע בעיקר מהאפשרות המאוד ריאלית שמכבי תל אביב תפסיד את האליפות. "אני באמת לא זוכר כזה דבר הרבה זמן, שהכל פה סולד אאוט", מעיד ניר פרצלינה מנכ"ל היכלי הספורט. הצלחה כלכלית לחוד והוגנות ספורטיבית לחוד. מהות הקונפליקט נותרה במקומה. האם אפשר לקחת למכבי את האליפות בעקיצה (משחק אחד) או לנסות לעשות את זה בסדרה בת כמה משחקים?

 

במינהלת הליגה החליטו כבר שמהעונה הבאה יהיה ניסיון להרחיב את החגיגה, כך ששלב אחד לפני הפיינל פור יתקיים שלב רבע הגמר בין הקבוצות במקומות 1–8 במתכונת הטוב משלושה משחקים. אם זה יעבוד, סביר להניח שבשנה שלאחר מכן שיטת הפיינל פור תהיה כבר ז"ל.

 

בינתיים, ואין ספק בקשר לזה, הפיינל פור טוב יותר מאשר סדרות לכדורסל הישראלי, מבחינת העניין שהוא יוצר וגם מבחינה כספית. אפילו הקבוצות הקטנות שלא הגיעו לפיינל פור (הפועל ירושלים, למשל) ייהנו מהכנסותיו.

 

חלוקת הכספים נעשית בצורת "בונוסים", כך שהקבוצה שתזכה באליפות תקבל 750 אלף שקל, סגניתה תתנחם בחצי מיליון שקל, הזוכה במקום השלישי תקבל 350 אלף שקל והקבוצה במקום הרביעי תיקח 200 אלף שקל. שאר הקבוצות שלא הצליחו להעפיל לפיינל פור יזכו כל אחת, על פי התקנון, בסכום של 30 אלף שקל. מדוע? "הן גם צריכות להרגיש שייכות", מסביר קופל.

 

איך עוד מינהלת הליגה תגרום לקבוצות להרגיש שייכות? ובכן, בשנה הבאה יועסק בכל קבוצה בליגת העל איש שיווק, שמשכורתו תמומן על ידי המינהלה, ותפקידו יהיה לדאוג לכך שהקבוצות יצליחו לאגור ספונסרים, פרסום בכלי התקשורת וקשר ישיר ומשותף עם הגוף המארגן, כולל הצגת דו"חות. התקווה היא שבקרוב לא יצטרכו פיינל פור בשביל ליצור מתח — יהיו מספיק קבוצות חזקות בשביל להתחרות במכבי תל אביב, ולא רק לעקוץ אותה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x