סגור
שליחי וולט בתל אביב. אולי הגיע הזמן שתתחיל לשלם מס מיוחד
שליחי וולט בתל אביב (צילום: אוראל כהן)

המסעדנים דורשים להכריז על וולט כמונופול: "כוח שוק מופרז ופוגעני"

עמותת מסעדנים חזקים ביחד הגישה תלונה לרשות התחרות, שלפיה וולט מנצלת את כוחה המונופוליסטי, מכתיבה תנאי סחר לא הוגנים וגובה עמלות מופרזות; התוצאה, לטענתה - פגיעה בתחרות והגדלת יוקר המחיה

עמותת מסעדנים חזקים ביחד הגישה היום תלונה רשמית לרשות התחרות במסגרתה היא מבקשת להכריז על חברת המשלוחים וולט כמונופול בתחום משלוחי המסעדות. התלונה הוגשה על ידי עו"ד צחי יגור ממשרד פרל כהן צדק ובה מפרטת העמותה, המייצגת מאות מסעדות ובתי קפה בישראל, את הסיבות בגינן היא דורשת חקירה מעמיקה נגד וולט. עותק מהפניה נשלח גם לוועדת הכלכלה של הכנסת שדנה בכוחה של וולט.
המסעדנים מבקשים ממיכל כהן, הממונה על התחרות, לאסור על וולט להתנות התקשרות של מסעדות איתה, באיסור עליהן לתת הנחות ללקוחות שאוכלים במסעדה או מזמינים ישירות מאתר המסעדה. לטענתם וולט מאלצת אותם לא לתת הנחות במסעדה עצמה או במערך השליחויות העצמאי שלהן, אלא אם כן אותה הנחה ניתנה גם בפלטפורמת וולט. "זו מגבלה על מתן הנחות מצד מונופול, המהווה גם הסדר כובל וגם ניצול אסור של כוח מונופולי-לרעה". בכך, וולט מטילה מגבלה כבדה על היכולת של המסעדנים לעשות הנחות לצרכן ונאלצים להשתמש בפלטפורמה שלה כדי לשרוד. המסעדנים דורשים לאסור על וולט להתנות שימוש של מסעדות בפלטפורמת ההזמנות שלה בשימוש במערך-המשלוחים שלה, ולתת למסעדות אפשרות להשתמש בפלטפורמת ההזמנות של וולט, במקביל לשימוש שלהן במערך המשלוחים העצמאי שלהן, או בספק משלוחים אחר זול יותר.
עוד דורשים המסעדנים לאסור על וולט לגבות מחיר מופרז ובלתי-הוגן, לטענתם, ממסעדות ובעלי-עסקים עבור השירותים שהיא מספקת להם. המסעדנים טוענים כי העמלות שוולט גובה מהם מהווים "מחיר מופרז ובלתי הוגן כמשמעו בחוק התחרות, וככה מחויבת רשות התחרות להתערב ולדרוש את הפחתתם". לטענת המסעדנים, העמלות של וולט מופרזות בכל פרמטר: ביחס לעלויות השוליות והקבועות של וולט, ביחס לדמי השימוש שגבתה וולט מאותן מסעדות לפני זמן קצר, והן ביחס לדמי-השימוש והעמלות המקבילות שגובה וולט באיזורים שבהם אין לה כוח שוק משמעותי, כמו למשל במגזר-הערבי (נצרת, שפרעם אום אל פאחם). העמלה ודמי השימוש הגבוהים והמופרזים שגובה וולט ממסעדות, מחייבת מסעדות (בלית-ברירה) לגלגל את העלויות על הציבור וגורמת בהכרח לעלייה במחירי המנות והמשלוחים, כותבים המסעדנים. עוד נטען כי מסלול וולט פלוס של דמי מנוי, שהשיקה לאחרונה וולט, מוביל למצב שבו מסעדה משלמת על על הזמנה למעלה מ-30% לוולט, "וידה של וולט עוד נטויה".
בפנייה לרשות התחרות מתארים המסעדנים כי וולט גובה עמלות שונות ממסעדנים בסגמנטים שונים, "ורק משום שכוח -השוק המונופולי שלה מאפשר לה לעשות כן. זאת, גם כאשר המשלוח, ואמצעי השילוח, זהים בכל פרמטר. לטענתם, אין צידוק לכך מדוע על אותו משלוח, מאותו יעד לאותו יעד, באותם אמצעי שילוח, גובה וולט ממסעדות כ-32% (כ-27% + מע"מ) לעומת כ-18% + מע"מ בלבד מסופרמרקטים. ההסבר היחיד, לדברי המסעדנים, הוא ניצול כוח שוק לרעה, וגביית מחיר מופרז ממי שהיא יכולה (מסעדנים ובעלי עסקים קטנים). לטענתם וולט כופה עליהם תנאי התקשרות באורח חד צדדי.
בפנייתם מציינים המסעדנים כי עיקר הפעילות של וולט מתרכז בתחום המשלוחים בגוש דן ואזור השרון ובאזורים אלה יש לה כוח מונופוליסטי מובהק. וכוח שוק בולט המאפשר לה להכתיב תנאי מסחר והתקשרות בלתי הוגנים הפוגעים במסעדנים ובעלי עסקים קטנים שפוגעים במקביל באינטרס הציבור, בתחרות החופשית ומגבירים את יוקר המחיה. לטענתם וולט הפך בשנים האחרונות לשם נרדף להזמנות אוכל ומשלוחי מזון ממסעדות וכוחה של החברה הולך ומעצים בגוש דן ואזור השרון ככל שעובר הזמן.
מעמדה המונופולי של וולט, מצוין בפניה לרשות, וכוח השוק הרב שלה בשווקי הזמנות האוכל ומשלוחי אוכל ממסעדות מאפשרים לה לכפות על מסעדנים ולהכתיב להם באורח חד-צדדי וללא משא-ומתן תנאי סחר בלתי הוגנים ובלתי חוקיים המהווים הסדר כובל בניגוד להוראות חוק התחרות.
המסעדנים מתארים בפנייתם לרשות התחרות כי וולט מחזיקה מידע רב על ציבור הצרכנים, ההעדפות וההרגלים שלו לרבות הרגלי הקנייה, כוח הקנייה והזמנות אוכל של צרכנים פרטיים, מה שמחזק יותר את כוח השוק של וולט בשווקים שבהם היא פועלת.
לסיום אומרים המסעדנים כי רק "טיפול שורש יסודי עם צעדי אכיפה משמעותיים כמבוקש כאן, ירסנו את כוחה המונופולי של וולט, לטובת התחרות, הציבור והמלחמה ביוקר המחיה".
מוולט נמסר בתגובה: ״בתי עסק הם השותפים שלנו ואנו מקפידים הקפדה יתרה לפעול בצורה הגונה כלפיהם ובהתאם לדיני התחרות. מדובר בטענות שאין להן אחיזה עובדתית או משפטית.