$
חדשות נדל

שר האוצר: החל מהשנה נתחיל לשלב משפרי דיור במכרזים

כחלון אמר את הדברים במסגרת מפגש עם בכירי ענף הבנייה בישראל; לדבריו כדי לקדם את תיעוש הענף יספקו תמריצים של כעשרת אלפים שקל לדירה

דותן לוי 11:4003.01.17
"משנות ה-70 הפריון בבניין הוא אותו הדבר וצריך לעשות עם זה משהו. אני חושב שכל מדינת ישראל זינקה בפריון והבניין לא, וצריך להכיר בעובדה הזו. אנחנו נציע קול קורא לתיעוש גם בקומות יותר נמוכות, וניתן תמריץ של למעלה מעשרת אלפים שקל לדירה", כך אמר היום השר משה כחלון במפגש שנערך עם בכירי ענף הבנייה ביוזמת התאחדות בוני הארץ.

 

במפגש התייחס כחלון לגבי מספר נושאים שהעלו הקבלנים ואנשי הענף, כך למשל לגבי השאלה האם להביא חברות סיניות אמרו בהתאחדות בוני הארץ כי בענף הבנייה עובדים 244 אלף עובדים מהם כרבע אינם ישראלים, כל תוספת של 1,000 דירות חדשות תורמת להעסקת 1,800 עובדים. המחסור הוא בעובדים מקצועיים בעיקר לעבודות הרטובות. עוד נאמר, כי הטענה לפיה בבנייה הישראלית אין תיעוש לא נכונה, מעל 9 קומות התיעוש הוא כמעט מלא.

 


שרגא ברוש, יו"ר התאחדות התעשיינים העלה חשש כי חברות מחו"ל שיגיעו לבנות בישראל יביאו איתן סל מוצרים שיחליפו מוצרים שמיוצרים בישראל. אורי דורי, יזם וקבלן ותיק וכיום יו"ר מכון התקנים אמר, כי "כבר הביאו לישראל חברות מבחוץ וזה הסתיים בכישלון ענק. החברות הסיניות הן באמת מאד מתקדמות אבל בסוג בנייה שונה מישראל. הבעיה כאן היא כוח אדם. חברות סיניות לא יביאו טכנולוגיה שאין בישראל, כדי לייעל את הטכנולוגיה צריך להביא עובדים וכשהם יגיעו נהיה יותר מהירים".

 

שרגא ברוש נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש נשיא התאחדות התעשיינים צילום: נמרוד גליקמן

 

ירון שורק מנכ"ל אלקטרה בנייה, "כשיגיעו עובדים זרים נוכל להוריד את מחיר הבנייה בעשרות אחוזים, היות וחצי מהעלות היא חומרים וחצי היא כוח אדם. נוכל לקצר לוחות זמנים וזה מוריד ריביות ועלויות, הפיתרון הוא להציף את השוק בעובדים ולא בחברות".

 

כחלון התייחס ואמר לגבי הבאת חברות בנייה סיניות, והכישלון שבהבאת עובדים מסין, "הבאתי את שגריר סין לראש הממשלה פעמיים ולא הצלחנו. הם אמרו שהם מוכנים לתת עובדים שיגיעו במסגרת חברות ולא עובדים בתפזורת. אני צריך להביא עובדים וזו הפלטפורמה, זה לא לנצח, זה משבר ויש הוראת שעה. אנחנו מנסים להביא עובדים מכל המקומות, אי אפשר לבוא בטענות לממשלה בעניין הזה. אם יגיעו עובדים ממדינות כמו אוקראינה אולי לא נצטרך את החברות הזרות. בהתחלה לא היו חברות והלכנו על דברים אחרים".

 

כחלון: "הגרפים שהציגו כאן מראים את הפיתרון של המשבר"

 

אליאב בן שמעון, מנכ"ל התאחדות בוני הארץ, הציג את נתוני הענף לשנת 2016 לפיהם התחלות הבנייה יסתיימו ב-54 אלף בדומה ל-2015, הצפי הוא ל-55 אלף ב-2017 ו-58 אלף ב-2018. "יש כאן מגמה של שיפור אבל זה לא מספיק ולא מכסה את הגידול במשקי הבית. בגמר בנייה, מדובר על כמות זהה ב-4 השנים האחרונות – 44 אלף יח"ד ל-2016" אמר בן שמעון. רוני בריק נשיא התאחדות בוני הארץ אמר כי " ענף הבנייה נמצא לפני התרסקות, חברות קורסות, אי הודאות גדולה והסיכונים שהקבלנים לוקחים הם עצומים, אם לא נפעל הענף עלול להתרסק. יש חברות שקרסו רק בגלל שמשרדי ממשלה עיכבו להם תשלומים. עיכוב של חודש יכול להיות אסון לחברה. בשנתיים האחרונות חלה עליה של עשרות אחוזים בעלויות הביצוע ומדד תשומות הבנייה לא משקף את הגידול בעלויות. החסמים של הענף הם קרקע, עובדים, ובירוקרטיה. המצב הוא בלתי נסבל ויש לנו הזדמנות לשלב כוחות יחד להסרת החסמים".

 

אורן הוד מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים אמר כי "כשהממשלה החליטה שהיא מטפלת רק במחוסרי הדיור היא משאירה את יתר האנשים ללא תשובה, הפתרון הוא רק לרבע מהאנשים שרוצים לקנות דירה ואין פתרון למשפרי דיור. אנחנו חושבים שנכון היה לשלב בשכונות שיוצאות לשיווק 50% משפרי דיור ו-50% למחיר למשתכן".

 

ארנון פרידמן מנכ"ל אשדר אמר, "החוליה החלשה שלא טופלה היא הרשויות המקומיות. באזור המרכז יש רשויות שלא מעוניינות בתוספת מגורים לעיר. ההתנגדות של ראשי הרשויות לתמ"א 38 היא סממן נוסף, אני חושב שהתמריצים שאתם מציעים נמוכים מידי".

 

ארנון פרידמן מנכ״ל אשדר ארנון פרידמן מנכ״ל אשדר צילום: צביקה טישלר

 

חיים פייגלין, מנכ"ל צמח המרמן, הוסיף, כי "העיוות של ארנונה למגורים וארנונה שהיא גבוהה למסחר ותעסוקה זה משהו שצריך לתקן, זה חייב להתאזן. כל ראש עיר מתחיל יודע שהוא נכנס לבעיה אם הוא מכניס לעיר עוד תושבים".

 

עמיר שאלתיאל יו"ר קבוצת אלדר, "הגיע הזמן להפסיק את השינויים הרגולטורים, כדי שחברות נדל"ן יוכלו לתכנן שנתיים קדימה, אנחנו ניצבים בפני הרבה סיכונים".

 

ראול סרוגו, "הרווחיות של הקבלנים נשחקה ולכן לפני שמדברים על לרתום את הרשויות המקומיות צריך לרתום את הקבלנים כי אם לא נבנה לא יהיו דירות. נכון שיש לנו אינטרס לדאוג לקבלנים, אבל יש לנו אינטרס לשמור על המקצוע ועל הענף לאורך זמן. כדי שנבנה 80 אלף יח"ד בשנה כפי שהמדינה צריכה אתה צריך אותנו לצידך, אנחנו צריכים תמריצים".

 

שר האוצר משה כחלון התייחס לדברים ואמר, "אי אפשר להתעלם מהפעולות שעשינו השנה, היעדים שהצבנו הם לא האחרונים ואני לא מתכוון להוריד את הרגל מהגז. אני חושב שצריך לקצר הליכים גם לקרקעות פרטיות. אנחנו עומדים לשים כסף בהתחדשות עירונית, מדינת ישראל כבר כמעט לא מרוויחה כסף משיווקי הקרקע. אנחנו מבינים שיש בעיה עם משפרי הדיור והשנה נתחיל לשלב משפרי דיור בשיווקים. אסור לשכוח שהזוגות הצעירים נשארו מאחור ולכן היה לנו חשוב להתמקד רק בהם כדי ליישר קו. אם היינו משנים תב"ע הינו מדברים על עסקה ראשונה רק ב-2019, נכון עשינו טעויות אבל יש לנו 36 אלף עסקאות ביד". לגבי שינויים רגולטורים אמר כחלון כי הוא לא רואה שינויים נוספים בקרוב.

 

בהמשך התייחס כחלון לטענות לפיהן דחיקת המשקיעים מהשוק תגרום נזק לחברות הבנייה וליזמים, "לגבי המשקיעים, הגענו ל-32% משקיעים במדינת ישראל הם זללו את כל הדירות וזוגות צעירים לא יכלו להתמודד עם זוג מצרפת שאין לו בעיה לשלם את מחיר הדירה ויותר מכך. אני ממשלה ואני צריך לדאוג לאזרחים, היום יש 17% משקיעים וזה בסדר, זה סביר. היום יש הצטננות ואנחנו במקום אחר ואנחנו יכולים להיות קצת יותר רגועים. לא היתה ברירה, זוגות היו מגיעים לרכוש דירה ולא יכלו להתמודד עם זה. לקחתי סיכונים פוליטיים עבור הצעירים, למה? לא עשיתי את זה לעצמי. השוק יותר חכם מכולם, הוא יודע לסדר את עצמו. אי אפשר להאשים אותנו בכך, היה כאן משבר. נהיה כאן ונספק את הדירות לכולם".  
בטל שלח
    לכל התגובות
    x