$
כלכלה ומדיניות

סוף לחגיגה: ברלין מורידה את השאלטר על דירות התיירים

חוק שנכנס לתוקפו החודש מחייב משכירי דירות לתיירים לרשום אותן בעירייה ואוסר לדרוש דמי שכירות שגבוהים מהממוצע השכונתי. בעלת דירות לכלכליסט: "רשמנו אותן כחוק, אבל לפי מצב העניינים כרגע, אצטרך למצוא עבודה אחרת"

יעל שטיין, ברלין 17:3820.08.14

השוק השוקק של דירות להשכרה לתיירים בברלין החל החודש את דעיכתו, לקראת מה שכרגע נראה כהאטה משמעותית מאוד באפריל 2016. שוק שצמח במהירות בשנים האחרונות כחלופה נפוצה לבתי מלון, הולך להיעלם בחלקו הגדול, לפחות בברלין.

ב־1 במאי האחרון משכירי דירות לתקופות קצרות (היינו, פחות מחודש) קיבלו התראה של שלושה חודשים להירשם במשרדים האזוריים שבהם נמצאות הדירות ולקבל אישור זמני להשכרת דירתם לתיירים. לפי דיווחים, רק כשליש מתוך כ־12 אלף הדירות הרשומות ב־airbnb - האתר הפופולרי ביותר בתחום - אכן נרשמו. שאר הדירות נחשבות עתה ללא חוקיות.

 

רובע מיטה בברלין. בתמונה הגדולה: שער ברנדנבורג. "הדירות האלה פעלו באזור אפור" רובע מיטה בברלין. בתמונה הגדולה: שער ברנדנבורג. "הדירות האלה פעלו באזור אפור" צילום: אי פי איי

 

הרווחים יעברו לעירייה

לאחר מאבק של המשכירים, שטענו כי אין זה הוגן לעצור לפתע את הכנסתם העיקרית, הם קיבלו ארכה של שנתיים מהרשויות, עד לכניסתו של החוק בגרסתו המלאה. מאפריל 2016 יחויבו משכירי הדירות לתיירים לפנות לרשויות כדי לקבל היתר נוסף להשכרה. נוסף על כך, לפי החוק החדש, משכירי הדירות לא יוכלו לדרוש מהתיירים יותר מדמי השכירות הממוצעים המומלצים על ידי העירייה לדירות רגילות. כל הכנסה שתהיה מעל לשכירות הממוצעת, יהיה על בעלי הדירות להעביר לעירייה. כלומר, הטרחה וההוצאות שסביב ההשכרה לתקופות קצרות, כבר ממש לא משתלמות.

 

"רשמנו את הדירות כחוק, אבל לפי מצב העניינים כרגע, ב־2016 אצטרך למצוא עבודה אחרת", מספרת אביגיל, שמתפעלת דירות לתיירים במרכז ברלין, השייכות לבעלים ישראלים. לדבריה, לא יהיה טעם להמשיך ולהשכיר לתיירים, והבעלים ככל הנראה ישכיר את הדירות באופן סטנדרטי, לטווח רחוק. מבדיקת "כלכליסט" עלה, כי מקומיים שנהגו להשכיר את דירתם מעת לעת ופרסמו אותה ב־airbnb הסירו את המודעה מהאתר. לקראת סוף יולי, שהיה המועד האחרון להירשם כחוק, קיבלו המשכירים אימייל מ־airbnb, המתריע על העניין.

 

באתר ההשכרות ניתן למצוא הסברים מוגבלים בלבד לגבי החוקים החדשים. התמונה במלואה, כלומר פרטי החוק שייכנס לתוקף ב־2016, מעורפלת למדי.

 

האתר מציע גם פורומים בנושא, כמו למשל פורום בשם "חוק הגזל" למשכירי דירות לתיירים בברלין. "אנחנו פועלים בשיתוף עם קובעי המדיניות המקומיים כבר חודשים רבים", מצהיר האתר. "מלמדים אותם על כלכלת השיתוף ועל אלפי אזרחי ברלין שמשכירים את דירתם כדי לגמור את החודש".

 

עוד נכתב, כי מחקר על השלכות כלכליות שערך האתר ופורסם בספטמבר שעבר מצא כי "76% ממארחי airbnb לעתים חולקים את הבית שהם גרים בו, ולא מנהלים עסק. שיתוף הדירה מאפשר להם להישאר בבית ובעיר שהם אוהבים. ואנחנו יודעים ש־airbnb לא משפיע על הדירות הזמינות להשכרה. יש 1.9 מיליון דירות בברלין, רק 10,000 רשומות באתר".

 

החוק החדש יצא במקביל לבום תיירותי בעיר, שמתעצם משנה לשנה. לפי נתונים שהתפרסמו לאחרונה לגבי שנת 2012, ברלין רשמה את הצמיחה הגדולה ביותר בתיירות בקרב ערי אירופה המרכזיות, לעומת 2011 - 8.2%. במספר התיירים הכללי מתייצבת ברלין במקום השלישי עם כ־26 מיליון תיירים בשנה אחרי לונדון (54 מיליון, צמיחה של 3.3%) ופריז (36 מיליון, ירידה של 0.6%). מאז 2009 רשמה ברלין גידול של 43% בכמות התיירים.

 

כצפוי, החוק קיבל רוח גבית חזקה ממגזר המלונאות, שמתקשה להתחרות במחירים של דירות התיירים. לפי מחקר שצוטט ב"אקונומיסט" באחרונה, אם airbnb ימשיך לגדול בקצב שבו הוא גדל עכשיו, האתר צפוי לנגוס 10% מהכנסות המלונות הזולים עד 2016.

 

תחום השכרת הדירות לתיירים נחל הצלחה מסחררת בשנים האחרונות. airbnb שנוסד ב־2008 מציע היום כ־500 אלף דירות ב־192 מדינות שונות. שווי החברה, לפי הערכות, הוא 10 מיליארד דולר.

 

כדי לגזור קופון מהטרנד המתפתח, משקיעים, לעתים קרובות זרים, החלו לרכוש דירות בערים מרכזיות בעולם ולהשכיר אותן לתיירים כדי למקסם את הרווח.

 

כמו כן, שוכרים רבים החלו להשכיר חדר בדירתם, או את כולה, לתיירים, ועוברים להתגורר בינתיים עם בן זוג או חברים. בשל כך, דירות רבות יצאו מהשוק, בעלי דירה לעתים קרובות לא מודעים למתרחש בנכס שלהם, הכנסות רבות מתיירות אינן מדווחות וכמובן שאיש לא משלם עליהן מס.

בעיה נוספת היא מטרדי רעש שנגרמים לתושבים הקבועים, המתלוננים גם על שינויים באופי השכונה. התופעה הפכה כה נרחבת, עד כי רשויות של ערים מרכזיות בעולם החלו לבחון פיקוח עליה.

 

בניו יורק, למשל, הסוגיה נמצאת בעיצומו של דיון משפטי ממושך תחת התובע הכללי, וגם בערים אחרות בארה"ב מתהדק הפיקוח.

לבעלי דירות בניו יורק או לשוכרים אסור להשכיר את הדירה לתקופות קצרות, אלא אם הם שוהים בנכס בעת ההשכרה.

 

בברצלונה, למשל, שם שוק דירות התיירים הוא מהשוקקים בעולם, נקנסו airbnb ואתרים דומים ב־30 אלף יורו בחודש שעבר, לאחר שהפרו חוק מקומי של קטלוניה, שלפיו יש לרשום במשרד התיירות המקומי דירות המושכרות לתיירים.

 

השתלטו על שכונות

בברצלונה ישנה אופוזיציה חזקה מאוד לדירות התיירים, שלדברי התושבים השתלטו על שכונות שלמות, בין השאר על רקע הכלכלה המדשדשת, ומשמשות גם לעריכת מסיבות רועשות. בתגובה לקנס הביעairbnb אכזבה מהממשל הקטלוני וציין כי "על ברצלונה להישאר מובילה בחדשנות, והחלטת הממשל עלולה לפגוע בכך".

 

באמסטרדם, לעומת זאת, עבר בפברואר חוק ידידותי יחסית למשכירי הדירות לתיירים שלפיו מותר לדיירים להשכיר את דירותיהם לתקופה של עד חודשיים, לעד ארבעה אנשים בכל פעם. עם זאת, עליהם לשלם מס על כך.

 

ביורן ליסקר, דובר משרד התיירות של ברלין, לא מודאג מהחוק החדש. "אנחנו לא חושבים שהחוק ישפיע על התיירות לברלין. דירות אלה פעלו בעבר באזור אפור, ועכשיו ברור שכל מי שמשכיר דירות לתיירים ולא נרשם, פועל בניגוד לחוק", ציין.

 

"אין ספק שברלין, כמו כל מקום אטרקטיבי, זקוקה לדירות לתיירים. אבל אנחנו חושבים שהעיר לא זקוקה לכ־15 אלף הדירות שמוצעות כרגע. כשמשכירים דירות לתיירים בבניינים שבהם מתגוררים אנשים שצריכים לקום מוקדם לעבודה, באופן בלתי נמנע ייווצר קונפליקט ביניהם לבין הקהל הצעיר שבא לחגוג. כתוצאה מכך, התושבים ייאלצו לעבור ואופי האזורים ישתנה. אני חושב שזה חזון שאף אחד לא רוצה שיתממש".

 

לגבי השאלה האם הצעד לא ירחיק תיירות צעירה, אומר ליסקר: "בין הערים המובילות באירופה, ברלין מציעה את המחירים הטובים ביותר. מחיר לילה ממוצע במלון בברלין הוא 85 יורו, לעומת 112 יורו ברומא, 131 יורו בפריז, 143 יורו בלונדון ו־190 יורו בניו יורק. אנחנו חושבים שקיים מגוון גדול ומספק של מלונות במחירים נמוכים בעיר", הדגיש. להערכתו, לא צפויה מצוקת חדרים גם בשיא העונה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x