פרסום ראשון
מהכנרת ועד אילת: משרד הביטחון מקדם התיישבות צעירים בגבול המזרחי
טיוטת הצעת מחליטים שהופצה היום חושפת תוכנית להקמת גרעיני נח"ל, מכינות, ישיבות וכפרי סטודנטים לאורך ציר 90. המטרה: חיזוק הנוכחות האזרחית-ביטחונית בגזרה הנתפסת כמאוימת. ראש מועצת ערבות הירדן: "אין לי מושג במה מדובר - אבל אני בעד"
משרד הביטחון מקדם מהלך לחיזוק הגבול המזרחי של ישראל באמצעות התיישבות אזרחית וביטחונית – ויוזם הקצאת תקציב של 50 מיליון שקל לטובת פיילוט ראשוני שיתבצע כבר בשנת 2025.
לפי טיוטת הצעת מחליטים שהועברה היום (ב') לעיון משרדי הממשלה, יוקם מערך חדש של מוקדי התיישבות צעירים – ובהם גרעיני נח"ל, מכינות קדם צבאיות, מסגרות שנת שירות, גרעיני צבר וישיבות, כולל ישיבות חרדיות – שיפעלו לאורכו של הגבול המזרחי, מצפון הכנרת ועד אילת. ההצעה, שתהיה משימה חדשה של משרד ההתיישבות והמשימות הלאומיות, נועדה לשלב מרכיב אזרחי במענה הביטחוני לאיומים ההולכים וגוברים בגזרה, תוך עיבוי ההתיישבות והפעילות החברתית-חינוכית באזור. הממשלה צפויה לדון בהצעה בישיבתה הקרובה.
הגבול המזרחי מתייחס לתחום שמשתרע מצומת צמח, במקביל לציר 90, לאורך נהר הירדן, ים המלח והערבה, ועד לנקודת הגבול הדרומית ביותר עם מצרים מדרום לעיר אילת. ההיגיון העומד מאחורי ההצעה, כך על פי הנוסח שהועבר: "נוכח האיום הגובר בגבולה המזרחי של מדינת ישראל ולאור ההבנה כי חיזוק המרכיב האזרחי וההתיישבותי מהווה מענה משלים לפעילות הביטחונית לשמירה על הגבול והמרחב, מוצע לחזק את ההתיישבות לאורך הגבול המזרחי באמצעות עיבוי ההתיישבות ועיבוי המסגרות החברתיות-ביטחוניות התומכות ביישובים ובסביבתם".
כאמור, את ההתיישבות החדשה יאיישו גרעיני נח"ל, שישמשו בשלב השירות הצבאי גם כחלק ממערך הביטחון ביישובים, מוקדים חינוכיים קדם-צבאיים, גרעיני צבר, תלמידי ישיבות הסדר, לרבות ישיבות הסדר חרדיות וישיבות גבוהות, וכן מסגרות נוספות המבוססות על צעירים שקיבלו דחיית שירות מצה"ל. בנוסף, יוקמו חוות חקלאיות המחזיקות כל אחת בממוצע כ-4,000 דונם שטחי מרעה ושטחים לעיבוד במרחבי היישובים והגבולות, וכן כפרי סטודנטים.
דוד אלחייני, ראש המועצה האזורית ערבות הירדן, לא שמע על הצעת המחליטים שאותה משרד הביטחון מקדם, אך הוא תומך בה לחלוטין: "אין לי מושג במה מדובר, אך על הצורך בהקמת יישובים חדשים אני יכול לתת הרצאה שלמה. יגאל אלון היה זה שאמר שאיפה שיש יישובים זה מחזק את ביטחון המדינה - כי איפה שיש התיישבות יש גם נוכחות צבאית. מעבר לכך, כיוון שמדובר על ישובים חקלאיים זו גם תפיסת שטח. עליי להוסיף שמאז 7 באוקטובר פונים אליי המון גרעיני לוחמים שידם אינה משגת לקנות דירה. יש משהו סקסי בהקמת יישוב חדש. רק דברים טובים יכולים לצמוח מיישוב חדש".