השטחים הפתוחים יצטמצמו: הופקדה תוכנית לבניית מלונות ב-183 קיבוצים ומושבים במרכז
המועצה הארצית לתכנון אישרה להפקדה את התוכנית, שמאיימת על הסביבה החופית ועל שטחים פתוחים בין גדרה לחדרה. משרד התיירות: "יש ביקושים". ארגון אדם טבע ודין ערער: "כמעט שלא נותרו שטחי חקלאות ונוף פתוח ליד הערים"
המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה לאחרונה להפקדה את תוכנית תמ"מ 53/21/3, שהיא תיקון לתוכנית המתאר המחוזית למחוז מרכז, ומאפשרת תוספת אכסון מלונאי במחוז ב-183 מושבים וקיבוצים, מדרום לחדרה ועד גדרה. התוכנית מעניינת בין היתר, משום שהיא ביטוי נוסף להיעלמות החקלאות במדינת ישראל, והמעבר לשימושים מניבים אחרים בקרקע. התוכנית גם מטרידה משום שהמשמעות של תוספת חדרי המלון היא עוד בנייה ופחות שטחים פתוחים, דווקא באזור הכי צפוף.
בישיבת המועצה הארצית בחודש דצמבר 2024 אמרה נציגת משרד התיירות כי "תמ"א 12 (תוכנית מתאר ארצית לתיירות) קבעה שרוב המלונאות תתכנס לתוך הערים ופחות ליישובים הכפריים, כי רצו שכל השימושים האלו יהיו בערים. לא כי לא רצו שהם יהיו במרחבים הכפריים, אלא שבערים הגדולות לא נותר די שטח. לאחר מגפת הקורונה נראה שקיימים ביקושים במרחב הכפרי. מחקרים שנעשו, הצביעו על ביקוש לתיירות וטיילות במרחב הכפרי".
מתוך החלטת המועצה הארצית: "המועצה, לאחר ששמעה את המוזמנים ודנה בתוכנית, השתכנעה בחשיבות קידומה. המועצה סבורה כי תיירות ונופש הינם צורך ציבורי שראוי שיקבלו מענה במרחב הכפרי. פיתוח התיירות במרחב הכפרי יאפשר מענה של פנאי ונופש לכלל האוכלוסייה ובמקביל יחזק את היישובים הכפריים במרחב ובכלל זה באמצעות עידוד פעילותם של עסקים קטנים, שימור המורשת של המרחב הכפרי, תמיכה בפעילות החקלאית ועוד".
התוכנית אושררה לאחרונה ע"י הולחו"ף (הוועדה לשמירה חופית), ועל אישור זה הוגש ערר ע"י עמותת אט"ד (אדם, טבע ודין). באט"ד תמהים על המוטיבציה של מנהל התכנון לייצר שינוי בתוכניות הקיימות: "כיום קיימות הוראות בתוכניות, כמו בתמ"א 1/12 או בתמ"א 35, המחריגות את אזור המרכז ומצמצמות את אפשרויות הפיתוח בו לעומת מחוזות אחרים. זאת, עקב צפיפותו רבה ומיעוט השטחים הפתוחים בו, כמו גם עקב הקשיים המצויים בפריפריה, שאינם מנת חלקם של רוב יישובי מרכז הארץ.
"לא בכדי תמ"א 35 מסייגת סעיפים מסוימים לפי הגיון תכנוני זה ולא בכדי סימנה תמ"א 1/12 את נפת באר שבע כאפשרית לפיתוח מלונאות ולא את אזור המרכז. ניתן לקבוע כי מתן האפשרות של היישובים הכפריים במרכז הארץ לפתח מלונאות כמו במחוז צפון, לדוגמא, עלולה לגזול פרנסה מתושבי המחוזות הרחוקים יותר עקב הנוחות בנופש אפשרי במרכז הארץ, במיוחד ביישובים כפריים בסביבה החופית. התיקון המוצע לתמ"מ 21/3 סותר לכוונה המפורשת של תמ"א 1/12 להכווין את פיתוח התיירותי לאזורים האורבניים. העוררת תמהה כי דווקא בזמנים אלו מקדמים תוכנית שמסירה תמיכה, גם אם עקיפה, בתיירות במחוזות הצפון והדרום".
באדם טבע ודין מוטרדים במיוחד מפגיעה בסביבה החופית: "בהוראות תמ"א 12/1 מצוין כי אחד מיעדיה הם "הכוונת פיתוח המלונאות לישובים העירוניים, בדגש על ירושלים ותל אביב, והגדלת קיבולת האכסון בהם".
העובדה שכעת, מבחינה חוקית, ניתן יהיה להקים גם במרחב הכפרי מבני מלונאות, שלמעשה לא יהיו שונים ממבני המלונאות שקיימים בערים, מעוררת חשש גדול לגורלו של המרקם החופי במחוז מרכז. ברי כי מדובר בפגיעה פוטנציאלית בסביבה החופית, אשר בנייה אינטנסיבית זו אינה עולה בקנה אחד עם הסביבה הרגישה, הייחודית והמבוקשת ע"י הציבור, אשר נדרש להתייחס אליה ברגישות וזהירות יתרה. זאת, במיוחד במקומות בהם מדובר בחוף פתוח ולא בחוף עירוני. ברי שההוראות הקיימות כיום בתמ"מ, שמכוחן ניתן לבנות ביישובים הכפריים יחידות קיט בלבד, שמתאפיינות לרוב במבנה חד-קומתי, שאינו רחב היקף ואינן בעלות השפעה נופית סביבתית משמעותית בקנה המידה משמעותי, נכתבו על מנת להגביל את הפיתוח בשטחים הפתוחים, לרבות בסביבה החופית".
יעל דורי, ראש תחום תכנון באט"ד: "כולנו יודעים שהלחץ לפתח ולבנות באזור המרכז הוא הכי מסיבי. כולנו יודעים שגידול האוכלוסין במדינה הוא אדיר ונצטרך לבנות יותר ויותר. לא ברור למה מסירים את ההגנות בפני פיתוח בשטחים הפתוחים במרכז הארץ, שכן כמעט שלא נותרו שטחי חקלאות ונוף פתוח ליד הערים. לדעתנו, צריכים להגן על השטחים האלה מפני כל פיתוח".
משרד התיירות: "ככלל, תוכנית מתאר מחוזית כפופה לתוכנית מתאר ארצית. תמ״א 12 הנוכחית, היא ישנה ועומדת בפני שינוי ביחס לאיזורי הפיתוח למלונאות, בין היתר, גם במרחב הכפרי במרכז הארץ. המשרד ער לשינויים ולעלייה במגמות הביקושים לתיירות במרחבים הכפריים בעיקר בעקבות הקורונה, ופועל להרחבת ההיצע כדי לתת מענה לצרכי הציבור. זאת, תוך שמירה על אוצרות ומשאבי הטבע, שלשמם מגיעים הנופשים מלכתחילה".
ממינהל התכנון נמסר: "אדם טבע ודין היא מגישה סדרתית בכל פעם שלא מקבלים את עמדתה בולחוף. צר לנו כי ככל ומגמה זו תימשך היא תהפוך לגוף לא רלוונטי בעיני שאר חברי הוועדה. נציין כי התיירות היא עוגן כלכלי לאומי ומקומי וחשוב לאיכות החיים במדינת ישראל, וכי נכון לאפשר גיוון בתחום גם במרחב הכפרי, תוך שמירה על הסביבה החופית ובהתאם לעקרונות התכנון הארצי".