סגור
תמ"א 38 חולון רחוב הציונות 29-39
תמ"א 38. ביהמ"ש טען כי גורמי המימון רוצים לשלוט על ההליך ולכך יעמידו מימון (צילום: Google Street View)

פרויקט התמ"א נתקע? ביהמ"ש קבע שהאחריות היא של גורמי המימון

לאחר סכסוך חריף עם היזמים, עתרו בעלי דירות בפרויקט שנתקע בשכונת נווה עופר בת"א לביהמ"ש, בבקשה למינוי כונס נכסים לפרויקט. ביהמ"ש הטיל האחריות על המממנים, בנק ירושלים ואיילון ביטוח וכתב: "כאשר העניינים מסתבכים יש צורך במינוי בעל תפקיד"

שופטת בית המשפט המחוזי ת"א, נועה גרוסמן, קיבלה השבוע החלטה בעניין פרוייקט התחדשות עירונית במתכונת תמ"א 38, ברחוב קורקידי 20 ו-22 בשכונת נווה עופר בת"א, שנתקע בשלבי הגמר למשך שנתיים, עקב סכסוך בין בעלי המניות בחברה הקבלנית "גרניט הנדסת חיזוק מבנים".
השופטת גרוסמן קבעה כי האחריות על השלמת העבודות לא תועבר לנאמן בצו פתיחת הליכים לפי חוק חדלות פירעון (פשיטת רגל, ג.נ), אלא לגורמי המימון של הפרוייקט, שהם בנק ירושלים ואיילון חברה לביטוח. הפרוייקט כולל תוספת 22 דירות חדשות ל-32 דירות קיימות, כולל חיזוק המבנה, תוספת ממ"דים, מרפסות שמש וחניות לדירות הקיימות.
לפי הסכם הליווי, העבודה שהחלה ב-2018 הייתה אמורה להסתיים ב-2020 עם קבלת טופס 4, אך נתקעה. בשנתיים שחלפו מאז שהעבודה השוטפת פסקה היה הבניין מוקף בפיגומים, בחצר היו ערמות פסולת בניין ואף נגרם נזק לחלק מהדירות הקיימות - שהדיירים נשארו לגור בהן. לפי דוחות הפיקוח, הפרוייקט נמצא בשלבים מתקדמים של 82.3% ביצוע.
בנוסף לכך, בחודש ינואר 2024 פרצה בבניין שריפה. ע"פ פסק הדין, "משום שיש דירות ריקות כתוצאה מהליכי השיפוץ המתמשכים ואנשים שונים נכנסים לשם ומעשנים חומרים שונים, תוך שימוש ב"אש גלויה". עוד עלה מדו"ח הכבאות כי הדליקה התפשטה במהירות "בחסות חומר בעירה של משטחי עץ הפיגומים".
גורמי המימון טענו בפנייתם לבית המשפט שהפרוייקט נתקע בגלל סכסוך חריף בין בעלי המניות בחברת "גרניט הנדסת חיזוק מבנים", אביה בן אלחנן ואהרון כהן. בנוסף, רוכשי הדירות החדשות לא שילמו את יתרת החוב שלהם, שעמד על כ-13.5 מיליון שקל. בהיעדר מקורות מימון להשלמת הבנייה, נעצרו עבודות הבנייה לחלוטין.
ראשיתו של ההליך המשפטי בחודש יולי 2024, אז הגישו הגורמים הממנים בקשה למינוי כונס נכסים לפרוייקט. במקביל, הגישו רוכשי הדירות בקשה נפרדת מטעמם לפתיחת הליכים בעניינה של החברה ולמינוי נאמן אובייקטיבי. באוקטובר 2024 נערך דיון במעמד הצדדים, שלא הביא לפתרון. החלטת השופטת מתייחסת לדיון נוסף, שנערך ב-2.12.24.
בעלי הדירות הנכנסות בפרוייקט טענו בבית המשפט כי "הגורם היחיד שנהנה מדחיות הפרויקט הם גורמי המימון הממשיכים לחייב את קופת הפרויקט בריביות ועמלות בלתי סבירות וזאת אף על פי שהם אחד הגורמים להתארכות הבנייה". הצטרפו אליהם רוכשי הדירות החדשות, שהביעו חוסר אמון ביכולת של "גרניט הנדסת חיזוק מבנים" להשלים את הבנייה וגם, ביכולת של גורמי המימון.
החלטתה של השופטת גרוסמן ממקדת את האחריות להשלמת הפרוייקט התקוע בגורמי המימון - בנק ירושלים ואיילון חברה לביטוח: "אם נפרוץ את הגדר ונתיר לאותם רוכשים (הכוונה היא לדרישת הרוכשים למינוי כונס נכסים או נאמן, ג.נ) לגבור על זכויות גורמי מימון, כך שימונה בעל תפקיד מטעמם של הרוכשים במקום או בצד בעל תפקיד מטעם גורמי המימון, הדבר עלול להשפיע באופן ישיר על שוק האשראי ועל נכונות של גורמי מימון להעמיד אשראי לפרויקטים מסוג זה. בעצם הנכונות של כל גורם מימוני באשר הוא להעמיד אשראי לפרויקט מסוג זה, טבוע רצונו של הגורם המימוני לשלוט על התהליך ולהבטיח את השקעתו. גם כאשר העניינים צולחים והפרויקט מושלם ללא דופי אך בעיקר כאשר העניינים מסתבכים ויש צורך במינוי בעל תפקיד".
עו"ד שי בר ניר, ממשרד פירון, שייצג את 20 רוכשי הדירות החדשות מסר לכלכליסט: "פסק דינו של בית המשפט משמעותי שכן בית המשפט בחר למנות בעל תפקיד אובייקטיבי, ולא את עורך הדין של הבנק, מתוך הבנה כי בעניין זה ההתנהלות שהייתה עד היום, והסבל והנזקים שנגרמו כבר לדיירים הקיימים שגרים באתר בנייה במשך שנים ולרוכשי הדירות שמסירת הדירות אליהם מתעכבת כבר שנים, מצדיקים מינוי גורם מקצועי חדש, שמטרתו לסיים את הפרויקט במהירות וביעילות המירבית".