$
צרכנות פיננסית

בלעדי לכלכליסט

הפועלים ינפיק כרטיס אשראי ללקוחות ביט לתשלום בבתי עסק

הבנק ינפיק כרטיס חוץ בנקאי ללקוחות של בנקים אחרים כדי להתחרות בארנקים הדיגיטליים של ענקיות הטכנולוגיה הבינלאומיות. המהלך נועד להעביר את האפליקציה לפסים רווחיים, אחרי השקעה מאסיבית במאגר לקוחות שחולש על 80% מהפעילות בתחום

עירית אבישר 06:5615.12.20

אפליקציית התשלומים ביט של בנק הפועלים עומדת להסתער גם על תחום התשלומים לבתי עסק. ל"כלכליסט" נודע כי בנק הפועלים מתכנן בימים אלה מהלך על פיו ביט תציע ללקוחותיה כרטיס אשראי ייעודי שיונפק ישירות מהאפליקציה. תהיה זו הפעם הראשונה שבה בנק מנפיק כרטיס חוץ בנקאי ללקוחות של הבנקים אחרים.

 

בנק הפועלים ניהל שיחות עם חברות כרטיסי האשראי בנושא, ומסתמן כי כאל היא זו שתזכה להנפיק את הכרטיס עבור לקוחות ביט. עם זאת, נכון להיום טרם נחתם הסכם בין הצדדים.

 

 

ביט היא אפליקציית התשלומים הגדולה בישראל, ומובילה בפער ניכר על המתחרות. על פי הערכות, נתח השוק שלה הוא יותר מ־80% במחזורי הפעילות, ויש לה יותר משני מיליון משתמשים פעילים. עיקר פעילותה היא באמצעות העברת תשלומים בין אנשים פרטיים - תחום המגלגל בשנה מעל 12 מיליארד שקל ונמצא בצמיחה גבוהה. יחד עם זאת, תחום זה כמעט ולא מייצר הכנסות בשל היעדר עמלות על הפעולות באפליקציה, ובנק הפועלים מסבסד את הפעילות הזו בעשרות מיליוני שקלים בשנה.

 

על אף זאת, בחר הבנק - בניגוד ללאומי למשל - להשקיע משאבים לאורך השנים בצמיחת הפעילות של האפליקציה, ויצירת מאגר לקוחות.

 

 

כעת רוצים בבנק הפועלים לקחת את ביט לשלב הבא, שגם יניב להם הכנסות. באחרונה נכנס לשימוש בישראל תקן ה־EMV בבתי עסק. מדובר בתקן תשלומים מתקדם המאפשר שימוש באמצעי תשלום מתקדמים בהם הטלפון הנייד. החל מסוף נובמבר כל בתי העסק עם מחזור פעילות של לפחות 100 מיליון שקל בשנה מחויב לעבוד בטכנולוגיה זו, והחל מיולי 2021 הדבר יחול על כלל בתי העסק.

 

פונים ללקוחות כלל הבנקים

 

בכדי להתחיל בפעילות מול בתי עסק, הבינו בבנק כי עליהם להנפיק כרטיס אשראי ייחודי למשתמשי ביט, שכן מבחינה טכנולוגית, לקוחות שאינם שייכים לבנק הפועלים לא יכולים לשלם עם ביט. כדי שניתן יהיה לשלם בבית העסק, מנפיק כרטיס האשראי צריך לאשר את העסקה, כלומר על הבנק לעשות הסכמים עם כלל הבנקים ומנפיקי כרטיסי האשראי, וספק אם כולם ירצו להיות שותפים של הבנק. לכן הפתרון שמצאו בבנק הוא הנפקת כרטיס אשראי ייעודי. הנפקת הכרטיס תיעשה לראשונה בתהליך דיגיטלי מידי, כך שבסיום התהליך ניתן יהיה להתחיל להשתמש בו דרך האפליקציה מבלי להמתין להגעתו פיזית. בנוסף לכך, יגיע הכרטיס גם פיזית אל הלקוח.

 

כאמור, הרקע למהלך של בנק הפועלים הוא המהפכה המתרחשת בשוק התשלומים בימים אלה. המעבר לשימוש ב־EMV מביא למהפכה בעולם התשלומים בישראל, ועימו גם הכניסה של אפל לשוק התשלומים המקומי בשנה הבאה, כשלפי הערכות בהמשך גם גוגל תיכנס. בנק הפועלים יצר לעצמו לאורך השנים האחרונות מאגר אדיר של לקוחות שמהווים פוטנציאל לשימוש גם בתשלום לבתי העסק. בנוסף, הבנק יוכלו בהמשך גם לנצל את המאגר הזה להצעת שירותים נוספות, כגון הלוואות.

 

אלא שהחשש הוא שענקיות הטכנולוגיה ישתלטו בסופו של דבר על שוק התשלומים - גם מול בתי עסק וגם בתשלומים בין אנשים - מה שיוריד לטמיון את ההשקעה שעשה הבנק בשנה האחרון ביצירת מאגר המשתמשים בביט. לכן הפועלים נערך לכך ומכניס את ביט לפעילות בתחום התשלומים מול בתי העסק.

 

המערכת של אפל היא סגורה, ולכן רק כאשר אפל - שעפ"י הערכות הנתח שלה בשוק הסמארטפונים בישראל עומד על כ־24% - תחל לפעול בארץ בתחום התשלומים, ככל הנראה תוך כחודש–חודשיים, יוכלו משתמשי ביט לשלם בבתי העסק דרך האפליקציה, וגם תשלום זה ייעשה על בסיס אפליקציית התשלומים אפל פיי, תוך תשלום עמלה לאפל בעבור השימוש.

 

נכנס לשוק רווי

 

בתחום התשלומים בין אנשים, כבש בנק הפועלים בקלות את השוק היות ואין הרבה שחקנים בתחום, ומשום שהוא היה היחיד שהסכים לשפוך כספים רבים לצורך הצמיחה בנתח השוק, מבלי שיש כמעט הכנסות מולן. בתחום התשלומים בבתי העסק צפוי לבנק יותר אתגר משוק שמדובר בשוק רווי בשחקנים - כרטיסי אשראי בנקאיים ומועדונים חוץ בנקאיים. עם זאת, מאגר הלקוחות הגדול המשתמש בביט, מהווה נקודת פתיחה נוחה להשגת פלחי שוק משמעותיים. אולם כדי שישיג נתח משמעותי, יצטרך הבנק להציג הטבות אטרקטיביות שיביאו לשימוש בתשלום דרך ביט.

 

ההחלטה של הבנק לפתח את התחום ולגייס לקוחות חדשים בכרטיסי אשראי, אינה טריוויאלית. בימים אלה הוא צריך להשלים מהלך של קיצוץ של 50% במסגרות האשראי ללקוחותיו בעקבות חוק שטרום. אולם ככל הידוע, אין הדבר אמור להכביד על יכולתו להעמיד אשראי בכרטיסים החדשים משום שהם מוגדרים כרטיסים חוץ בנקאיים, בעוד המגבלה המוטלת על הבנק היא בכרטיסים הבנקאיים.

x