$
הכסף

אושרה ייצוגית נגד הפועלים, לאומי ודיסקונט: "גובים עמלה כפולה על משיכת מזומן מכספומט"

בתחילת החודש התקבלה בביהמ"ש המחוזי בלוד תביעה בלמעלה מ-3 מיליון שקל נגד הבנקים. לטענת התובעים, במצב בו לקוח של בנק מושך כספים מכספומט השייך לבנק אחר, נגבית ממנו עמלה כפולה משני הבנקים - בניגוד לחוקי הבנקאות, הקובעים כי רק על הבנק המפעיל את הכספומט לגבות עמלה

נעמי צורף 10:3508.11.20
האם הבנקים גובים עמלה כפולה על משיכת מזומן מכספומט? עניין זה נדון במסגרת תביעה ייצוגית שהתקבלה בתחילת החודש נגד שלושה מהבנקים הגדולים במשק: הפועלים, לאומי ודיסקונט.

 

 

התביעה המוערכת ביותר מ-3 מיליון שקל, הוגשה על ידי התובעים היצוגיים יובל לפינר ושרית תמר באמצעות עוה"ד אמיר ישראלי ושלומי כהן. על פי כתב התביעה, במצב בו לקוח של בנק מסויים (הבנק המנפיק) מושך כספים מכספומט השייך לבנק אחר (הבנק המפעיל), נגבית ממנו עמלה כפולה משני הבנקים וזאת בניגוד לחוקי הבנקאות, הקובעים כי רק על הבנק המפעיל את הכספומט לגבות עמלה.

כספומט כספומט צילום: bigstock

 

לטענת התובעים, אין בסיס לטענת הבנקים לפיה מדובר בשירותים שונים ונפרדים המוענקים על ידי הבנק המנפיק והבנק המפעיל, שכן מדובר בשירות אחד – משיכת מזומנים ממכשיר אוטומטי. ולכן, גם לא קיימת כל הצדקה לגביית שתי עמלות.

 

שופט בית המשפט המחוזי בלוד שמואל בורנשטיין אישר את התביעה שהוגשה לפני כשנתיים וכתב כי נקודת הכובד בסוגיה נוגעת למיקומו של המכשיר – קרוב (עד 500 מ') לסניף הבנק המפעיל או רחוק מכך.

 

"כאשר מדובר במכשיר סמוך, הפרקטיקה הנוהגת היא כי הבנק המנפיק גובה את העמלה", כתב השופט בורנשטיין, אולם במשיכה ממכשיר מרוחק "התיר התעריפון הבנקאי גביית עמלה מוגדלת גם כאשר המשיכה מתבצעת באמצעות כרטיס הבנק המנפיק שהוא גם הבנק המפעיל".

 

השאלה בבסיס התביעה היא מה הדין כאשר מדובר במשיכה באמצעות כרטיס בהנפיק בנק אחד ממכשיר השייך לבנק אחר אחר מוגדר כמכשיר מרוחק, כלומר נמצא במרחק של יותר מ-500 מטר מהסניף הקרוב.

 

השופט בורנשטיין אישר את הסעדים שנתבעו: מתן צו להפסקת גביית עמלות כפולות וכן השבת העמלות המיותרות לחברי הקבוצה – כל מי שנגבו ממנו עמלות אלו ב-7 השנים הקודמות להגשת התביעה.

x