$
הכסף

סקר: הקורונה האיצה את התשלום ללא מגע ברחבי העולם, 80% מהנשאלים השיבו שמשלמים כך

על פי חברת מאסטרקארד העולמית, קצב הצמיחה של הטעמת תשלום ללא מגע בכרטיסי אשראי בעולם עומד על 3% ואילו באפריל נרשמה עלייה של 12%. בישראל האפשרות הזו כמעט ולא קיימת אך בנובמבר הקרוב המצב ישתנה ובכל הרשתות הגדולות יהיו חייבים לכבד רק שיטת תשלום זו

רחלי בינדמן 14:0613.05.20

סקר שערכה מאסטרקארד העולמית בקרב 17 אלף צרכנים מ-19 מדינות מעלה כי הרגלי הקניה של המשלמים בכרטיס אשראי השתנו מאד במהלך תקופת הקורונה. המחקר נערך בתקופת הסגר בחודשים פברואר ומרץ.

 

מהמחקר עולה כי כ-80% מהצרכנים החלו לשלם בטכנולוגיות תשלום ללא מגע (באמצעות טכנולוגיית EMV שבמסגרתה הלקוח מקרב את כרטיס האשראי למסוף לצורך ביצוע התשלום ללא גיהוץ הכרטיס) בביצוע רכישותיהם כשהם מציינים את הבטיחות והניקיון כשני גורמים משמעותיים לשימוש בטכנולוגיה.

 

כרטיס אשראי. אנשים מעוניינים להפחית מגע למינימום כרטיס אשראי. אנשים מעוניינים להפחית מגע למינימום צילום: רויטרס

 

 

בישראל טכנולוגיית התשלום ללא מגע עוד נמצאת בחיתוליה ורק מקומות בודדים מקבלים תשלום כזה כאשר ברשתות המזון והפארם שהיו פתוחים במהלך הסגר בישראל לא השמישו עדיין את הטכנולוגיה הזו שלפי הוראות בנק ישראל יש להתחיל לכבד תשלומים דרכה רק החל בנובמבר הקרוב כעניין של חובה (בקרב עסקים גדולים בשלב זה).

 

השינוי בהתנהגות הצרכנים בולט במיוחד בשלב הקופות בעת העמידה בתור, שכן אנשים מעוניינים להפחית מגע למינימום האפשרי ומביעים חשש בנוגע לניקיון ובטיחות נקודת המכירה. תשלום ללא מגע מאפשר להשלים את העסקה בזמן קצר וללא העברת הכרטיס לידי המוכר, בכך מקטין את סיכויי החשיפה לנגיף ומשפר את חווית הקניה.

 

בישראל רשת סופר פארם כבר מאפשרת תקופה להזין את כרטיס האשראי באופן חד פעמי באפליקציה שלה ואז לשלם דרך הסמארטפון באמצעות התחברות לקופה אך בטכנולוגיה שונה (מבוססת ברקוד) ולא טכנולוגיית ה-EMV. בסופר פארם עובדים על להתחיל פיילוט תשלום חכם בחלק מהסניפים כבר לאחר שבועות.

 

ובחזרה לסקר - 46% מהנשאלים הפכו את כרטיס האשראי שלהם שמאפשר תשלום ללא מגע להיות הכרטיס העיקרי בארנק. שיעור זה מטפס ל- 52% בקרב בני 35 ומטה.

 

באופן מסורתי מעבר לתשלום ללא מגע עולה כל רבעון ב- 3%. בחודש אפריל לבד נרשמה צמיחה של 12%. בעוד שמדינות ברחבי העולם נמצאות בשלבים שונים של אימוץ שיטות התשלום ללא מגע, כמעט בכולן ראו שימוש גובר בשבועות האחרונים.

 

בנוסף, רכישות דרך ארנקים דיגיטליים (קירוב מכשיר הסלולר למסופון) ומוצרים לבישים (למשל שעון חכם) עמדו בחודש אפריל 2020 על 9% מסך כל ההוצאה הכספית לעומת 3%-6% בשנת 2019.

 

74% מהנשאלים ציינו כי גם לאחר סיום מגפת הקורונה ימשיכו לשלם ללא מגע.

 

לפי נתוני מאסטרקארד נרשמה עליה של 40% בעסקאות ללא מגע ברחבי העולם ברבעון הראשון של 2020 לעומת התקופה המקבילה אשתקד. יתר על כן, 80% מהעסקאות ללא מגע נמצאו מתחת ל -25 דולר, סכום שבדרך כלל נשלט על ידי מזומנים. מאסטרקארד רשמה בחודשים פברואר ומרץ עליה של 100% במספר העסקאות ללא מגע בסופרים ובבתי מרקחת, שתי קטגוריות שבהן נרכשים מוצרים חיוניים רבים על בסיס כמעט יומי.

 

בחודש האחרון מאסטרקארד הודיעה על העלאת הסכום המירבי לביצוע עסקה ללא מגע ברחבי העולם. באותה תקופה, יותר מ-40 שווקים התחייבו להעלות מגבלות תקרה אלו.

 

בישראל השוק המקומי נמצא בהערכות ליישום המתווה של בנק ישראל בו החל מדצמבר 2020 לא תתאפשר עסקה שאינה בתקן EMV בקרב בתי עסק גדולים ובקרב בתי עסק קטנים שהספיקו לשדרג את החומרה והתוכנה של המסוף. התשלום בעסקאות ללא מגע בכרטיסי פלסטיק יתאפשר בעסקאות עד 300 שקל (במקום 200 שקל כפי שנקבע במקור) ללא הקשת קוד סודי וזאת עד לסוף 2020 ועל רקע בקשות מצד רשתות המזון החוששות מעיכוב בתורים וביחס ל-2021 המגבלה תיבחן שוב. בארנקים דיגיטליים תתאפשר עסקה ללא מגע גם בסכום הגבוה מ-300 שקלים, שכן היכולת לשחרר את המכשיר ממצב "נעילה" מהווה תחליף להקשת הקוד הסודי.

 

עוז עזריה, מנהל פיתוח עסקי במאסטרקארד ישראל אמר לכלכליסט כי "ישראל עומדת בפני קפיצת מדרגה משמעותית שתהווה קפיצה כפולה: היכולת לשלם ללא מגע בישראל תתרחש בו זמנית בכרטיסים ובארנקים דיגיטליים. בנוסף, רוב כרטיסי מאסטרקארד בישראל תומכים בטכנולוגית תשלום ללא מגע ומותאמים לבתי עסק רבים שמקבלים עסקאות קונטקטלס ולאלה שמצטרפים מידי יום ובהם ניתן לשלם עם כרטיסים, עם ארנקים דיגיטליים שפעילים בישראל וכאלה שיגיעו בהמשך השנה. המהלך האחרון של בנק ישראל להעלאת תקרת התשלום ל- 300 שקלים בעסקה ללא מגע וללא צורך בהקשת קוד סודי יאיץ את הטמעת תקן ה- EMV בבתי העסק""

x