$
הכסף

בלעדי לכלכליסט

שובר השוויון שיבטל את הצורך בכרטיסי האשראי

טכנולוגיה שפותחה בחשאי בחברת מס”ב, שנשלטת על ידי הבנקים, תסלול את דרכם להתחרות על ערוץ התשלום בין צרכנים לבתי עסק. בחברות האשראי מתנגדים, ובנק ישראל יצטרך להכריע

רחלי בינדמן 18:1527.05.19

פיתוח שובר שוק: חברת מס"ב הנמצאת בבעלות הבנקים ואחראית על ביצוע העברות הכספים של המערכת הפיננסית בישראל - העברת תשלומים מבנק לבנק - פיתחה בשנתיים האחרונות מערכת טכנולוגית חדשה שעשויה להוות איום משמעותי מצד הבנקים על חברות כרטיסי האשראי. מדובר במערכת שתאפשר העברת כספים בין בנקים באופן מאובטח ומיידי, ללא שיהוי.

 

 

 

כיום, כשאדם מעביר כסף מחשבונו לחשבון אחר, הבנקים מבקשים אישורים ואסמכתאות שבדיקתם מצריכה זמן, כך שבמשך כמה ימים הצד המקבל מצוי באי ודאות לגבי סופיות ההעברה. עתה המערכת תאפשר העברת תשלומים מיידית - לכאורה בשורה של ממש.

 

החשש הגדול של חברות כרטיסי האשראי, המתחרות בבנקים בשוק אמצעי התשלום, הוא שהמערכת תהווה תשתית להעברת תשלומים ישירה מחשבון הלקוח לחשבון בית העסק ללא תיווך חברת כרטיסי האשראי. כיום ניתן להעביר כספים בין אנשים פרטיים ולהעביר משכורות ממעסיק לאדם פרטי, אך לא ניתן לשלם לבית עסק ללא חברות כרטיסי האשראי.

 

 צילומים: רונן פדידה, סיון פרג', אלכס קולומויסקי, אלעד גרשגורן

 

העברה כספים מיידית: חלופה לתשלום באשראי

 

המערכת החדשה יוצרת פתח לאפליקציות התשלום של הבנקים - ביט של פועלים, פפר פיי של לאומי ופייבוקס של דיסקונט - להפוך לאמצעי תשלום חלופי לכרטיסי האשראי. כך, יוכלו הבנקים לפנות לבתי עסק ולהציע להם להשתמש בשירותי סליקת התשלומים שלהם.

 

מס"ב הנמצאת בבעלות הבנקים מפוקחת על ידי בנק ישראל והעובדים שלה הם עובדי שב"א, האחראית על תשתית סליקת התשלומים בבתי עסק. בעקבות החוק להגברת התחרות במערכת הבנקאית, הבנקים נדרשים למכור את אחזקותיהם בשב"א שיוצאת להנפקה, אך יכולים להמשיך להחזיק במס"ב תחת פיקוח בנק ישראל.

ל"כלכליסט" נודע כי לאחרונה הביאה מס"ב את המערכת החדשה לאישור בנק ישראל, שזימן באופן דחוף את כל השחקנים המפוקחים על ידי הבנקים וחברות כרטיסי האשראי לפגישות פרטניות, במסגרתן המערכת הוצגה להם והם התבקשו להביע דעתם. חברות כרטיסי האשראי אמרו שהמערכת מעולם לא הוצגה להן קודם לכן, שאינן יודעות עליה דבר ולכן קשה להן לחוות דיעה. להבנתן, בשלב הראשון המערכת תפתח לבנקים בלבד, ורק לאחר כמה שנים תיפתח לשחקנים חוץ בנקאיים.

 

ובכל זאת, אומרים בחברות כרטיסי האשראי, יצא המרצע מן השק: הבנקים כבר לא מסתירים את תוכניותיהם להתחרות בשוק כרטיסי החיוב וליצור לו חלופה. זאת לאחר שבנק הפועלים מכר את השליטה בישראכרט דרך הנפקה בבורסה; ולאומי נפרד ממקס - לשעבר לאומי קארד - שנמכר לקרן ההשקעות ורבורג פינקוס.

 

מתכוננות כבר מעכשיו לתחרות בעוד מספר שנים

 

באוגוסט 2018 פנה בנק הפועלים באופן רשמי לבנק ישראל בבקשה לקבל היתר להשתמש בביט כאמצעי תשלום בבתי עסק. כוונת הבנק היתה לפנות לעסקים זעירים שאינם משתמשים בכרטיסי אשראי. אך אז חברות האשראי דרשו להגביל את השימוש באפליקציות התשלום מול בתי עסק, בטענה כי הכוח של הבנקים יאפשר להם להשתלט על בתי העסק, להדיר את חברות כרטיסי האשראי וכך לפגוע בתחרות בשוק האשראי, שכן הבנקים יוכלו להציע לבתי העסק הצעות אשראי. כיום שיתופי הפעולה של הבנקים מאפשרים העברת תשלום מבית עסק ללקוח, אבל בעתיד השאיפה היא להעביר תשלומים מהלקוח לבית העסק, בשלב ראשון על התשתית של חברות כרטיסי האשראי.

 

בפיקוח על הבנקים כבר הספיקו לגבש מתווה מגבלה לשימוש באפליקציות שהועבר לחברות כרטיסי האשראי כטיוטה, וכלל הגבלה על מחזור השימוש השנתי בתשלומים באפליקציות לבתי העסק. אלא שאז מונה נגיד חדש שביקש לבחון את כל הסוגיה מחדש.

 

הבנקים אינם מעוניינים להפוך מיידית מיידי את האפליקציות לאמצעי תשלום חליפי לאשראי, ויידרש להם זמן עד שיבנו מערכות יחסים עם בתי העסק כך שיוכלו לשכנע אותם לוותר על כרטיס האשראי ולקבל תשלומים דרך האפליקציות. אך חברות האשראי חוששות שהתשתית תשמש את הבנקים להתחרות בהן באופן ישיר בעוד כמה שנים. הן, מצידן, מעוניינות לפתח אפליקציות תשלום מתקדמות משלהן ולקבל גישה להעברות התשלומים הישירות מחשבון לחשבון - לא ברור אם מס"ב תאפשר להן, בפרט משום שמדובר בגוף בבעלות הבנקים.

 

בשבוע הקרוב יצטרך נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון להחליט אם לתת למערכת אור ירוק. הלחץ של חברות כרטיסי האשראי עלול להוות מכשול. בפיקוח על הבנקים רוצים מאד לפתח את שוק התשלומים ואת הקדמה הטכנולוגית, אך חוששים לפגוע בתחרות מצד חברות כרטיסי האשראי וירון יצטרך לייצר איזון עדין בין שני האינטרסים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x