$
הכסף

פסגות ואלטשולר שחם מצטרפים לרפורמת קרנות הפנסיה המוזלות

שר האוצר הכריז על תוצאות מכרז פנסיית ברירת המחדל - דמי הניהול עלו אך נוספו שתי חלופות חדשות לחוסכים, לצד הלמן אלדובי ומיטב-דש

רחלי בינדמן 12:2214.10.18

לאחר התבוסה שנחלו חברות הביטוח בבג"ץ שדחה את עתירתן כנגד המכרז החדש לפנסיית ברירת המחדל – הודיע היום (א') שר האוצר משה כחלון על ארבע הקרנות שזכו במכרז. כצפוי מדובר בארבע קרנות הפנסיה הקטנות של בתי ההשקעות, כאשר לזוכות במכרז הקודם – הלמן אלדובי ומיטב-דש מצטרפות כעת גם קרנות הפנסיה של אלטשולר שחם ופסגות.

בעתירה שהגיש איגוד חברות הביטוח, המחזיקות בחמש קרנות הפנסיה הגדולות בישראל, נטען כי המכרז נתפר למידותיהן של הקרנות הקטנות. זאת שכן העניק להן הגנת ינוקא – עדיפות בניקוד על פני הגדולות. אף על פי כן מתברר כי שש קרנות הגישו הצעות בהליך כאשר ידוע כי אחת מהן היא קרן הפנסיה של הפניקס – כלומר, למרות שחברות הביטוח טענו שהמכרז תפור, שתיים מהן התמודדו בו בכל מקרה.

       

שר האוצר משה כחלון שר האוצר משה כחלון צילום: עמית שאבי

          

 

תעריפי דמי הניהול המירביים של החברות הנבחרות כפי שפורסמו: 1.49% מההפקדות החודשיות ו-0.1% מהצבירה בקרן באלטשולר-שחם ובקרן של הלמן אלדובי (המשקפים דמי ניהול אפקטיביים מצבירה של 0.25%), דמי ניהול של 2.49% מהצבירה ו-0.05% מקרן מיטב-דש (המשקפים דמי ניהול אפקטיביים של 0.3%) ודמי ניהול של 1.68% מההפקדות ו0.0905% בקרן פסגות (המשקפים דמי ניהול אפקטיביים של 0.26%).

מיד לאחר הזכייה הודיע בית ההשקעות הלמן אלדובי כי חרף התוצאות במכרז, שבעצם נכפו עליו בהתאם למשקולות שהגדירה רשות שוק ההון במטרה שכל דמי הניהול של הזוכים יהיו יחסית דומים, הם החליטו מיוזמתם להוריד את דמי הניהול לזוכים ל-0.05% מהצבירה (במקום 0.1%). בכך הופכת ההצעה של הלמן אלדובי לאטרקטיבית ביותר מבין המתמודדות.

 

               

               

 

ברשות שוק ההון רצו שכל ההצעות יהיו יחסית קרובות זו לזו במטרה שלא להקשות על המעסיק להסביר מדוע בחר בקרן מסויימת אם דמי הניהול של קרן אחרת הרבה יותר נמוכים.

 

אלא שברשות לא יכולים לכפות על הלמן אלדובי לא להוזיל את דמי הניהול ולכן עלולה להיווצר בעיה. זאת שכן על פניו הלמן אלדובי כעת מציעים את דמי הניהול הנמוכים ביותר ומעסיק שיבחר בקרן אחרת מבין הזוכות לאחד מעובדיו יצטרך להסביר להם מדוע היא יותר טובה בעיניו מהלמן אלדובי בפרמטרים אחרים.

 

במכרז הקודם מלפני שנתיים לא היו דמי ניהול מינימאלים ומיטב-דש והלמן אלדובי התחייבו לדמי ניהול כה נמוכים שפסגות ואלטשולר שחם לא הסכימו לתת. ברשות שוק ההון רצו להציע לחוסכים מגוון רחב יותר של אפשרויות ובמטרה לעודד שחקנים נוספים להשתתף במכרז יצרו רף מינימאלי לדמי הניהול של 0.05% מצבירה ו-1% מההפקדות (המשקף דמי ניהול אפקטיבים של 0.15%). מעניין לראות כי כל הזוכים דרשו דמי ניהול גבוהים יותר מהמינימום שנקבע. תקופת הפעילות של הקרנות תימשך שלוש שנים. דמי הניהול שהוצעו בהליך יחולו על המצטרפים לקרנות הנבחרות למשך 10 שנים.

 

בהתאם להליך, תינתן הנחה בדמי ניהול גם לעמיתים שיפרשו לגמלאות בקרנות הנבחרות, כך שדמי הניהול שיגבו מהם לא יעלו על 0.3%. נכון להיום משלמים הפורשים על קצבת הזקנה שלהם את דמי הניהול המקסימליים הקבועים בהוראות הדין בשיעור של 0.5%. המהלך יביא להגברת התחרות על פלח שוק זה שסכום החיסכון שלו בשיאו ערב פרישתו לגמלאות.

 

לשכיר המשלם כיום דמי ניהול מקסימליים, צפוי המהלך להגדיל את הקצבה הצפויה בכ-16%. בדיקה שערכה רשות שוק ההון מצאה כי שכיר בעל שכר ממוצע במשק צפוי להגדיל את קצבתו הצפויה בפרישה בכ-10,800 שקל בשנה.

 

חשוב להדגיש - מכיוון שדמי הניהול בפנסיה מורכבים משיעור מהסכום הצבור ושיעור מההפקדות השוטפות האטרקטיביות של כל קרן משתנה בהתאם לסטטוס הלקוח. חוסכים בעלי צבירות גבוהות של כמה מאות אלפי שקלים יקבלו תנאים טובים יותר במיטב דש שם דמי הניהול מצבירה נמוכים יותר. חוסכים חדשים עם צבירות נמוכות יעדיפו כמובן את פסגות, הלמן אלדובי ואלטשולר.

 

כך או כך, לצד פרמטר דמי הניהול יש לבדוק כמובן גם פרמטרים של רמת שירות ותשואות לאורך זמן.

 

הרפורמה נועדה במקור לחוסכים חלשים ופאסיביים, שפחות מודעים לזכויותיהם ולאפשרות לעבור לקרן מוזלת. לפיכך, על פי הרפורמה יידרש מאפריל 2019 כל מעסיק שלא ביצע מכרז פנסיוני להשגת דמי ניהול מוזלים לעובדיו, להעביר אותם לאחת הקרנות המוזלות.


 

לפי רפורמת ברירת המחדל, החל ממרץ הקרוב כל מעסיק שלא יצא למכרז מול כל קרנות הפנסיה כדי להשיג דמי ניהול מוזלים לעובדיו יצטרך לצרף כל עובד חדש לאחת מארבע הקרנות המוזלות אלא אם יבחר אחרת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x