$
מחשבון פנסיה

על אף התיקון בחוק: חברת ביטוח לא משחררת פיצויי פיטורין לעובד

חוק חדש מתיר לעובדים שפוטרו למשוך את כספי הפיצויים גם בלי הסכמת המעסיק, אך עובדת שפנתה לחברת הביטוח נתקלה בסירוב בטענה שסעיף אחר בחוק דורש את הסכמת המעסיק. ברשות שוק ההון זועמים, ויפרסמו הבהרה מחייבת

רחלי בינדמן 08:2916.07.18

התיקון לחוק פיצויי הפיטורין שאושר בכנסת בחודש שעבר, נועד לשחרר מיליארדי שקלים של כספי פיצויים של מאות אלפי עובדים שנצברו בקופות חברות הביטוח. אלא שחוסר בהירות עלול לפגוע במימוש החוק. לידי "כלכליסט" הגיעו פרטי מקרה שבו חברת ביטוח סירבה להעביר את כספי הפיצויים לעובד שתבע אותם, בטענה שמעסיקו לשעבר קבע שהכספים יועברו אליו רק במקרה של פרישה לפנסיה, נכות או מוות.

 

בעקבות פניית "כלכליסט", פנו אתמול יו"ר ועדת הכספים משה גפני והיועצת המשפטית של הוועדה עו"ד שגית אפק לרשות שוק ההון בראשות דורית סלינגר, בבקשה לפרסם הבהרה מיידית שתחייב את חברות הביטוח לשחרר את הכספים ללא כל אישור מצד המעסיק. ברשות שוק ההון הביעו זעם על כך שחברות הביטוח מנסות לחמוק משחרור הכספים בתואנות שווא, ובקרוב תצא הבהרה מחייבת.

 

 

 צילום: Shutterstock

 

עובד מפוטר זכאי לקבל פיצוי בגובה המשכורת האחרונה שלו כפול מספר שנות הוותק שלו במקום העבודה. כדי להבטיח את הסכום, מפריש המעסיק מדי חודש 8.33% משכר העובד לקופת פיצויים. רשות שוק ההון הדגישה בשנים האחרונות, שכ־7.5 מיליארד שקלים שנצברו בקופות הפיצויים לא הגיעו אל העובדים, בין השאר משום שהחוק דרש מעובדים שרצו למשוך את כספי הפיצויים, לקבל את הסכמת המעסיק הקודם. לעתים המעסיק לא נתן את הסכמתו, ולעתים חלף זמן וקשה היה לאתר את המעסיק.

 

התיקון לחוק אמור היה לאפשר את שחרור הכספים גם בלי אישור המעסיק. החוק קבע שעל חברת הביטוח לשחרר לעובד את פיצויי הפיטורין שלו בתוך ארבעה חודשים מסיום העסקתו. התיקון גם חל רטרואקטיבית על עובדים שסיימו לעבוד עוד לפני כניסת התיקון לתוקף. למעסיק מותר לעצור את שחרור הכסף רק אם בתוך אותם ארבעה חודשים יוכיח לחברת הביטוח שהכספים אינם שייכים לעובד, למשל באמצעות פסק דין או הסכם עבודה שקובעים זאת במפורש.

 

אלא שכאשר העובד שסיפורו הגיע לידי "כלכליסט" ביקש מחברת הביטוח למשוך את הפיצויים, המצב הסתבך. בעת שהחל לעבוד, חתם העובד על תיקון 14 לחוק, שמצד אחד מעניק את הכספים לעובד גם אם הוא מתפטר מיוזמתו, אך מצד שני מאפשר למעסיק לקבוע את המועד שבו העובד יכול למשוך את הפיצויים — רק במקרה פרישה לפנסיה, מוות או נכות. חברת הביטוח טענה שהתיקון החדש לחוק קובע בעצמו שהוא לא גובר על תיקון 14, ולכן שחרור פיצויי הפיטורין כן מחייב את הסכמת המעסיק.

 

ברשות שוק ההון אמרו אתמול כי ההבהרה שתתפרסם בקרוב תחייב את חברות הביטוח לשחרר את הכספים לעובדים גם במקרה שהם חותמים על סעיף 14 לחוק.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x