$
הכסף

בלעדי לכלכליסט

הפיקוח על הבנקים בוחן אם אגוד מקשה על פעילות פינטק

בדיקת הפיקוח החלה בעקבות תלונה של פלטפורמת ההלוואות לעסקים קרדיטפלייס שלפיה חברה שביקשה להשתמש בשירותיה נדרשה לשלם 50 אלף שקל רק כדי לפתוח חשבון באגוד. הבנק בתגובה: התפעול של חשבון כזה דורש תשומות רבות

רעות שפיגלמן 08:1107.05.18

הפיקוח על הבנקים פתח בשבועות האחרונים בבדיקה שנועדה לברר האם בנק אגוד מערים קשיים בפתיחת חשבונות ללקוחות של חברות פינטק המעניקות הלוואות על בסיס p2p. ממכתב ששלחה בשבוע שעבר פלטפורמת ההלוואות לעסקים קרדיטפלייס למנכ"ל בנק אגוד ישראל טראו, ושהגיע לידי "כלכליסט", עולה כי הבנק מקשה על לקוחותיו לפתוח חשבונות בנק שישמשו אותם בהתקשרות עם הפלטפורמות הדיגיטליות, באמצעות דרישת עלויות תפעול גבוהות מאוד ביחס להיקפי הפעילות בחשבון. הבנקים רואים בפלטפורמות אלה מתחרים פוטנציאליים, ויש הסבורים כי הם מערימים קשיים על הקשר עימן בין היתר מסיבה זו. על רקע זה המפקחת על הבנקים שלחה בחודש שעבר מכתב לבנקים שעיקרו הוראות חדשות הדורשות מהם לספק תוך שבעה ימים הסבר במקרה של סירוב לפתיחת חשבון בנק לגופים מסוג זה.

 

 

 

קרדיטפלייס היא אחת מחמש השחקניות הקיימות בשוק הP2P בישראל. פלטפורמות ה־ "pier to pier הן פלטפורמות צעירות בישראל שעניינן הוא תיווך בין מלווים ללווים. מחד הן מאפשרות למי שברשותו כסף פנוי להלוותו, ומעמידות הלוואות לפרטים ולחברות באותם כספים. מרבית השחקניות בשוק בישראל מאפשרות מתן הלוואות ליחידים. קרדיטפלייס חריגה בנוף מכיוון שהיא מעמידה הלוואות רק לבעלי עסקים. מדובר בניכיון תשלומים מלקוחות שמשלמים בשיטת השוטף פלוס. קרדיטפלייס מעבירה לעסק את התשלום באופן מיידי תמורת עמלה. כשהתשלום מגיע מהלקוח לבעל העסק הוא מועבר לקרדיט פלייס, באמצעות חשבון בנק ייעודי.

 

לטענת קרדיטפלייס אגוד מונע מלקוחות החברה לפתוח חשבון ייעודי זה, שהשימוש בו הכרחי לצורך מתן שירות ללקוחות הפלטפורמה. מהמכתב ששלח יו"ר קרדיט פלייס דקל גולן, למנכ"ל אגוד ומנתונים נוספים שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי מדובר במקרה של חברת מזון פרטית, רווחית בעלת מחזור של 100 מיליון שקל בשנה. החברה ביקשה להשתמש בשירותי קרדיטפלייס ופנתה לבנק אגוד לפתיחת חשבון ייעודי. אגוד ביקש תשלום מראש של 50 אלף שקל שהוגדרו כ"עמלה" שאותה נדרשה חברת המזון לשלם עם פתיחת החשבון. בדיקת הפיקוח על הבנקים מתמקדת בשאלה האם התשלום נעשה כתנאי לפתיחת החשבון - מהלך חריג ובלתי מקובל - או שמא מדובר בתשלום מראש בהסכמה הדדית.

מנכ"ל בנק אגוד ישראל טראו מנכ"ל בנק אגוד ישראל טראו צילום: אוראל כהן

 

 

לטענת קרדיטפלייס מדובר בתנאי בל יעבור שהציב אגוד ללקוח כדרישה לפתיחת חשבון מצידו. כך, במכתב מציינת קרדיטפלייס: "בימים בהם נדונה השאלה האם לאשר רכישות של בנקים קטנים על ידי מתחרים, נראה לי שהתנהלותכם מדגימה ומדגישה את הנזק שיצמח מצמצום מספר הבנקים בישראל. .הופתענו לגלות .. שהוא (אגוד - ר"ש) מונע מלקוחותינו לפתוח חשבון בנק באמתלות שונות ובלתי חוקיות...כדי לעקוף את החובה הברורה לפתיחת חשבון נקט הבנק בדרך 'חדשנית', כאשר דרש, ובמקרה אחד קיבל, עמלה בהיקף 50 אלף שקל עבור פתיחת חשבון. עמלה זו אינה חוקית".

 

מבנק אגוד נמסר בתגובה כי "בפועל מדובר בחשבון של תאגיד המהווה חלק מפעילות פקטורינג אשר מחייבת פיקוח הדוק ופרטני, פעילות תפעולית ענפה ושוטפת וקיום חובות ודרישות רגולטוריות מרובות, בכללן בתחום איסור הלבנת הון. בהתאם לכך נדרשות בקרה ותשומות רבות. התשלום עליו הנו בשל מכלול השירותים הבנקאיים בחשבון הספציפי להיקף הפעילות השנתי. יתרה מכך, לא הועלתה כל טענה מצד בעל החשבון על התנאים שעליהם סוכם עמו ואנו תמהים על שירבוב ענייניו של הלקוח על ידי צד שלישי".

 

תגובת בנק ישראל: "הנושא נמצא בבדיקה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x