$
הכסף

בנק שיסרב לפתוח חשבון לגופי אשראי יידרש לספק הסבר בתוך 7 ימים

כך לפי הוראות חדשות של הפיקוח על הבנקים; ברקע: הקשיים בהם נתקלים גופי אשראי המבקשים לפתוח חשבונות נאמנות

רעות שפיגלמן 23:3115.04.18

מכתב ששלחה היום (א') המפקחת על הבנקים למערכת הבנקאית, והגיע לידי "כלכליסט", חושף כי במקרה שבו בנק מסרב לפתוח חשבון לגופי אשראי שונים, בהם פלטפורמות ה-P2P העוסקות בתיווך אשראי, הוא יידרש לספק הסבר לגוף תוך 7 ימים.

 

פלטפורמות P2P נדרשות לפתוח חשבון נאמנות דרכו עוברים כספי הלווים והמלווים. ואולם לאומי הוא הבנק היחיד שפותח חשבונות כאלו, כאשר יתר הבנקים מערימים קשיים. הקשיים מתגלים הן בפתיחת חשבון והן בניהולו.

 

מטרת המכתב היא להסדיר נהלי עבודה ברורים במערכת הבנקאית, על מנת שגופי האשראי יחזיקו חשבון נאמנות ויצליחו להתרומם. גורמים בתחום אמרו ל"כלכליסט" כי הם מקווים ש"המכתב יביא למצב בו המערכת הבנקאית בכללותה לא תערים קשיים ותאפשר לשחקניות לפתוח חשבונות בנק על מנת שיוכלו להתנהל".

 

הבנקים נדרשים ליישם את הנהלים החל מהיום.

  

חדוה בר חדוה בר צילום: עמית שעל

 

חידוש נוסף במכתב שנשלח היום הוא פירוט לגבי סוג המידע שיידרש הגוף הפיננסי למסור לבנק על מנת לפתוח חשבון. כך נדרש למסור מידע כמו פירוט סוגי הלקוחות, אופי הלקוחות והיקפי הפעילות הצפויה.

 

ברקע למכתב עומד חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים מוסדרים שאושר בכנסת ביולי האחרון. במסגרת החוק, בפברואר השנה נכנס לתוקף הפיקוח על שחקניות תיווך האשראי. במקביל לפיקוח ולדרישה לרשיון הבנקים לטענתם מערימים קשיים בפתיחת חשבון משום החשיפה הגוברת לסיכוני ציות והלבנת הון.

 

פלטפורמות התיווך הן למעשה מודל המאפשר תיווך בין כספו העודף של כל אזרח המעוניין להלוות את כספו, לבין אלו הזקוקים להלוואות. מדובר בפלטפורמות שמתווכות בין מלווים לבין לווים, ללא גורם בנקאי בדרך. בישראל פועלות כיום ארבע פלטפורמות: eLOAN, בלנדר, טריא ו-BTB. לצדן, פלטפורמה נוספת, חמישית במספר, שפועלת במודל דומה אך עוסקת אך ורק בנכיון של חשבוניות לבעלי עסקים, נקראת קרדיט פלייס.

 

הפלטפורמות לא נוטלת על עצמן את הסיכון של אי החזר של החוב, זאת בניגוד למשל למערכת הבנקאית. תמורת שירותי התיווך הפלטפורמה גוזרת עמלה והיא מספקת שירותים נלווים כמו נתוני מעקב שוטפים אחר תיקי ההלוואות בפלטפורמה האינטרנטית ועוד. מדובר בשוק בתולי בישראל וגם בעולם (0.3% תיק אשראי מסך האשראי במערכת הבנקאית בישראל), בהשוואה לאפשרויות מימון מסורתיות. הרשות שמפקחת עליהן היא רשות שוק ההון בראשות דורית סלינגר.

 

החקיקה המתייחסת ל-P2P עברה בקריאה ראשונה ושנייה בוועדת הרפורמות שדנה בשנה שעברה בנוסח החוק. יו"ר הוועדה, ח"כ רחל עזריה התייחסה למכתב ששלח הפיקוח על הבנקים ואמרה, כי "חוקים שעוברים אצלי בוועדה לא מסתיימים במליאה. זימנתי כמה פגישות עם המפקחת על הבנקים והממונה על רשות שוק ההון, כדי לדאוג שהבנקים יפתחו חשבונות לכל הפלטפורמות ולא יחסמו פלטפורמות קיימות. המסמך שפורסם הוא תיקון של הטיוטה הקודמת, שבו דנו בוועדת הרפורמות, והוא מהווה שיפור משמעותי. בנקים לא יוכלו לפעול יותר באופן שרירותי, והפלטפורמות יהיו מפוקחות".

 

 

ח"כ רחל עזריה ח"כ רחל עזריה צילום: יוסי אלוני

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x