$
צרכנות פיננסית

קוד פתוח: בנק ישראל יפרסם פרוטוקול שיקל על כניסת שחקנים לשוק האשראי

כך מקווים בבנק ישראל לאפשר לציבור מגוון של פתרונות תשלום, גם כאלה שלא מבוססים על גיהוץ הכרטיס, שיצליחו לפעול מול חברות הסליקה ומנפיקות כרטיסי האשראי בישראל

רעות שפיגלמן 13:4718.07.16

בנק ישראל פרסם היום (ב') שורה של צעדים והקלות שיאפשרו לשחקנים חדשים להיכנס לשוק האשראי ולפרוץ את חסמי הכניסה שכלולים כיום בשרשרת חיוב כרטיסי האשראי. במוקד - פתיחת פרוטוקול ביצוע חיוב, שמוחזק היום באופן בלעדי ע"י חברת שב"א, לכלל הציבור, וועדה מיוחדת שתורכב מכלל השחקנים בשוק האשראי תכריע מה יהיה בפרוטוקול ומה לא. באופן זה מקווים בבנק להגביר את התחרות ולאפשר לעוד חברות להצטרף כגורם המספק שירות חיוב עסקאות באשראי.

 

כיום, שוק הסליקה בנוי בישראל משלושה סולקים (שלושת חברות כרטיסי האשראי שגם מנפיקות את הכרטיסים) ומחברת שב"א, שבבעלות הבנקים וכאמור היחידה, המחברת בין הסולקים למנפיקים והיא גם מעבדת את עסקאות התשלומים לבתי העסק תוך אספקה של תוכנה ייעודית לבתי העסק. עסקה בודדת שמתחילה מגיהוץ הכרטיס בבית העסק מקושרת אוטומטית לתוכנה של שב"א המעבדת את נתוני העסקה. הסולק הוא הגורם המקשר בין מנפיק הכרטיס המעביר את התשלום דרך הסולק לבית העסק.

 

הבעיה בפניה ניצב גורם המעוניין להיכנס לשוק היא שהוא לא חשוף לפרוטוקול המיוחד המכיל את "השפה" בעזרתה יכולים מנפיקים וסולקים שונים לדבר יחדיו כדי לאפשר במלואה את ביצועה של עסקת תשלום בודדת. פרוטוקול מיוחד זה היה קיים עד היום רק ברשות חברת שב"א. על כן, בנק ישראל הודיע כי הפרוטוקול יהיה נגיש ושקוף לכלל הציבור, הוועדה המשותפת תחליט מה יהיה בפרוטוקול ומה לא. מהלך זה נוטל סמכויות בלעדיות שהיום נתונות עד היום רק בידיה של חברת שב"א. הפרוטוקול מאפשר לשחקנים השונים לפתח תוכנה שתעבוד ביחד עם הסולק או המנפיק והוא מידע נחוץ כדי להיכנס כגורם המספק שירות כלשהו בשרשרת מערכת התשלומים של כרטיסי האשראי. באופן זה, חברות חדשניות, המציעות פתרונות תשלום ללא צורך בגיהוץ הכרטיס או פתרונות תשלום אחרים מרחוק, יצליחו לפרוץ את חסמי הכניסה ולפתח מוצר שיצליח לעבוד בשוק חיוב האשראי בישראל.

 

 

שירות התשלום של סמסונג. המהלך אמור לאפשר למגוון פתרונות תשלום גישה לשוק הישראלי שירות התשלום של סמסונג. המהלך אמור לאפשר למגוון פתרונות תשלום גישה לשוק הישראלי

 

חסם נוסף שנפרץ הוא שאין חובה מעתה ליישם את כלל צעדי הפרוטוקול- חלק חובה וחלק הם רשות. מטרת המהלך, לצד הגברת התחרות, היא גם הוזלת עמלת הסליקה (שעומדת היום על 0.7%).

 

בבנק ישראל מעריכים שהשינוי יצא לפועל ויקרה בשטח תוך כמה חודשים, אולם מציינים בבד בבד את מורכבות התהליך ואת העובדה ששינוי מסוג זה הוא שינוי שנעשה אחת לעשור ודורש שינוי מאסיבי של התשתיות תוך שמירה על היציבות של מערכות התשלומים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x