$
צרכנות פיננסית

"חברות כרטיסי האשראי יהפכו לבנקים? ועדת שטרום הסתכלה מתחת לפנס"

כך אמר היום עודד שריג, לשעבר הממונה על שוק ההון והביטוח במשרד האוצר, בפאנל שעסק בהמלצות הועדה בכנס הרצליה. לטענת משתתפיו שימוש בטכנולוגיה ותמיכה בבנקים הקטנים היא זו שתגביר את התחרות ותוזיל את האשראי

רעות שפיגלמן 17:2815.06.16

המלצות ועדת שטרום להגברת התחרותיות במערכת הבנקאית, שפורסמו שלשום (ב'), עמדו לביקורת בפאנל שהתקיים היום בנושא בכנס הרצליה, בהשתתפות יו"ר הועדה דרור שטרום, גיל טופז, מנכ"ל בנק ירושלים, ועודד שריג, הממונה לשעבר על שוק ההון והביטוח במשרד האוצר. לשיטתם של טופז ושריג, הגברת התחרותיות והוזלת האשראי, בפרט לעסקים קטנים ובינוניים, לא תבוא מהפרדת חברות כרטיסי האשראי והפיכתם לבנקים, אלא בתמיכה בבנקים הקטנים הקיימים ושימוש בטכנולוגיה להנגשת אשראי.

 

"קידום טכנולוגיה תביא לתחרות והיא אמצעי להנגשת אשראי ושירותים בנקאיים אבל אנחנו לא יכולים להשיג את התחרות באמצעות חברות כרטיסי האשראי", אמר שריג, והוסיף "הוועדה חיפשה את המטבע מתחת לפנס". לדבריו, האמצעים הטכנולוגיים היום מאפשרים לבצע "הכר את הלקוח" בטרם מתן אשראי באופן טוב הרבה יותר מהאופן הנהוג במערכת הבנקאית, באמצעות שליפת מידע מרשתות חברתיות ושימוש במידע המבוסס על מערכות פיננסיות של הלקוח. "בעתיד כבר לא יהיו כרטיסי אשראי בארנק, נראה צ'קים דיגיטאליים, ועדת שטרום עשתה ניתוח מדוקדק של ההיסטוריה – שזה לא רלוונטי לעתיד".

 

גיל טופז, מנכ"ל בנק ירושלים, הבנק לו נתח השוק הקטן ביותר במערכת הבנקאית בישראל, טען כי תמיכה בבנקים הקטנים הקיימים ובהנגשת אשראי בהיקף נרחב יותר לעסקים הקטנים והזעירים היא זו שתסייע לתחרות, והוא אף לא חושש מריבוי בנקים שיקרסו: "לדעתי התפיסה שקובעת שאם יש המון בנקים אז לא נורא שחלקם יפלו – זו תפיסה נכונה. באנגליה יש מידת ריכוזיות דומה לזו בישראל במערכת הבנקאית - בהבדל אחד - בבריטניה יש עוד 300 בנקים קטנים. אם לא נותנים לי אשראי, לא משנה באיזה ריבית לא נותנים לי את האשראי. ריבוי השחקנים אמור להביא לפריצת דרך". לדעתו של טופז, תפיסה זו מתחזקת במיוחד אם מכניסים את ביטוח הפיקדונות שיבטיח את מיגורה של תופעת הפאניקה ומשיכת כספי הציבור מהבנק בו זמנית בתרחישי קיצון.

 

 

עודד שריג, לשעבר הממונה על שוק ההון והביטוח במשרד האוצר. הטכנולוגיה תגביר את התחרות עודד שריג, לשעבר הממונה על שוק ההון והביטוח במשרד האוצר. הטכנולוגיה תגביר את התחרות צילום: עמית שעל

 

דרור שטרום הגיב לדבריהם של שריג וטופז ואמר כי הגברת התחרות בנויה מרבדים ודורשת אורך רוח: "הבאנו את כל הניסיון שלנו מפיתוח תחרות בשווקים אחרים וברור שפיתוח תחרות לא יכול להישען על גל אחד, ולכן יש רבדים. בהתחלה חברות כרטיסי האשראי, מוסדיים שיכנסו, לאחר מכן הקמת בנקים, וזה מלווה בהקמת מאגר נתוני האשראי ורכיבים נוספים". שטרום ציין כי הוא מסכים עם טופז אך ציין שבנקים יכולים להיות משמעותיים לתחרות אם הם תופסים נתח של למעלה מ-5% מהשוק.

 

שטרום הוסיף: "הדיון על תחרות בתחום הפיננסי לא מתנהל באי מבודד מהמשק כולו. כבר שנים אנחנו נמצאים במצב שבו החוב של עסקים קטנים כאן ביחס לתוצר הוא בפיגור – בגלל החסמים הענקיים שיש בישראל בגישה להון. כאשר אתה עסק קטן יש לך בעיית נגישות לאשראי וזה המהלך שאנחנו מקדמים. אין כאן משימות מורכבות יותר.המשימה הלאומית שלנו היא לא הצפת המשק באשראי אלא הורדת עלויות האשראי של אותו סקטור קטן ובינוני כך שנהיה דומים לנורמות בצרפת, או בגרמניה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x